Euroopan paras hävisi Tampereen toiseksi parhaalle

Ville Meskanen on laukonut tällä kaudella jo 22 maalia. Tahti on väkevästi nousujohteinen. Aiemmat liigakaudet ovat tuottaneet 3, 6 ja 9 osumaa. Kuva: Europhoto

JYPin iltapuhde Tampereella ei mennyt ihan niin kuin ruotsinkielisessä makasiiniohjelmassa. Tuore Euroopan ykkönen sai huomata, ettei Hakametsä ole mikään Strömsö – eikä edes Växjö.

Ensin hajosi pleksi, sitten peli.

Kovaa nousukuntoa uhkuva Ilves otti back to back -pelien avauksessa elintärkeät kolme pistettä  6–3 (3–1, 2–0, 1–2) -voitolla. 

– Kyllä meilläkin oli paikkoja, mutta ei tehty ja otettiin vielä hölmöjä maaleja omiin, JYP-puolustaja Mikko Mäenpää myönsi totisena.

Mäenpään ilta tuotti Jani Tuppuraisen ja Joonas Nättisen tavoin tilastoihin plus-miinuslukeman –3. Vielä synkempi saldo oli Jarkko Immosella, –4.

Kakkoserä oli maaliton yli 18 minuuttia, mutta musta minuutti synkensi JYP-leirin tunnelmat. Ensin Ilves-laituri Otto Koivula haistoi JYP-puolustaja Mäenpään löperön syöttöyrityksen, riisti kiekon ja luritti kiekon jäätä pitkin alanurkkaan.

Lukemissa 4–1 oli jo lopun alkua, mutta kun Sami Sandell laukoi vajaa minuutti myöhemmin 5–1, päätöserään jäi liikaa kirittävää.

– 60 runkosarjapeliä ja siihen pikkaisen vielä CHL:ää päälle. Aina ei voi onnistua, kuului puolustajan lakoninen arvio.

Kovin paljon ratkiriemukkaammalla fiiliksellä ei ollut päävalmentaja Marko Virtanen.

– Ei tämä nyt ihan sellainen ollut kuin piti... Olimme Ilvestä jäljessä puolustuspelaamisessa, maalivahtipelissä, erikoistilanteissa ja ennen kaikkea maalinteon tehokkuudessa, Virtanen tiivisti.

Tuore CHL-voitto näkyi väkisinkin asetelmassa. 

– Emmehän me mitään koneita ole. Nyt pelataan tätä sarjaa, ja fokuksen pitää olla tässä sarjassa, Virtanen painotti.

JYP kotiutui Ruotsin Växjöstä keskiviikon vastaisena yönä aamuneljältä, piti sen päivän vapaata ja nautti saavutuksestaan. Torstaina oli jo treenipäivä.

– Ilves pelaa elämästä ja kuolemasta. Jos et pysty olemaan ytimessä, se ei riitä, kuului Virtasen tuomio.

Samat joukkueet kohtaavat lauantaina uudestaan Jyväskylässä. Asetelma piti kamppailun selvistä lukemista huolimatta sähköisenä summerin soimiseen asti.

– Tärkeä voitto. Muutaman kerran oli pulssi punaisella, veisteli Virtasen virkaveli Karri Kivi pukukoppikäytävän toisella puolella.

– JYP on niin umpivaarallinen joukkue, että hyvä, että selvittiin. Välillä onnella, välillä jollakin muulla.

Viitteitä kutkuttavasta back to back -asetelmasta nähtiin vielä viimeisellä vitosella. Ensin JYPin 199-senttinen ja 113-kiloinen Nolan Yonkman rusikoi itseään 30 senttiä lyhyempää ja lähes 40 kiloa kevyempää Teemu Rautiaista sen verran väkivaltaisesti, että keskisuomalaisten kiri tyrehtyi viimeistään alivoimalle joutumiseen.

Tai niin olisi voinut kuvitella, mutta myös Ilveksen ulkomaalaisosastolta löytyi peruspakki, jonka kasetti ei kestänyt. Joe Piskulan kiinnipitämisjäähy antoi JYP-ylivoimalle paikan jauhaa 5–3-kavennuksen, mutta perinteistä paniikkiloppua ei nähty.

Lujaluonteinen kotijoukkue sanoi viimeisen sanan – ja iski viimeisen niitin – kun neljän tehopisteen iltamia viettänyt Sami Sandell (1+3) vapautti Rautiaisen iskemään loppuluvut tyhjiin.

Ilveksen Eemeli Suomi sai alivoimalla kiekon pohkeeseensa, että leikki jäi perjantaina kesken.

– Katsotaan yön yli. Aamulla nähdään, mikä on tilanne Toivotaan, että on pelikunnossa, Kivi pyöritteli.