Eric Perrin syttyy Suomi 100 -hengestä – "Suomi ja Turku ovat toinen kotini"

Eric Perrin on löytänyt hyvän vireen loukkaantumisensa jälkeen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto.

Keskiviikkoiltama Turkuhallissa kartteli tehokkaasti marraskuisen sadekaamoksen synkkää arkitunnelmaa TPS:n juhlistaessa omalta osaltaan Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä. Alun juhlallisuudet ja runsaslukuisen yleisön äänekäs läsnäolo loivat suuren urheilujuhlan tuntua, joka viehätti niin isänmaallista kansanosaa kuin euroviisuintoilijoitakin – unohtamatta Maamme-laulun tulkinneiden Matin ja Tepon faneja.

Vaikka iltama huokui pohjoista sinivalkoisuutta, se ei jättänyt kylmäksi ulkomaalaisia osanottajiakaan. Palloseuran varakapteeni Eric Perrin voi kutsua Suomea lähes toiseksi kotimaakseen, siksi "Eki" arvioi epäröimättä, ettei kyseessä ollut vain yksi runkosarjapeli kiekkokauden loputtomassa jatkumossa.

– Kyllä tämä tietysti oli erityinen ilta minullekin, olen ollut täällä niin pitkään, Perrin pohti.

– Olen saanut olla mukana kaikenlaisissa historiallisissa asioissa Suomessa. Jyväskylässä pelatessani pääsin osallistumaan Tikkakoskella ilmavoimien itsenäisyysjuhliin, mutta tämä oli yksi erityisimmistä jutuista. Minulle se on ylpeyden aihe, että olen pelannut Suomessa pitkään, ja tällainen juhlapäivä on tietysti valtava juttu koko maalle.

Pitkäaikaiset ulkomaalaisvahvistukset ovat käyneet harvinaisuudeksi Suomessa, Perrin on siinäkin vähemmistössä oma lukunsa. Hänelle kuluva kausi on yhdestoista Suomessa, ja TPS on 42-vuotiaalle hyökkääjäkonkarille jo viides liigaseura. Perrin perheineen on luonut Turkuun "kodin kaukana kotoa".

– Kun asuu näin pitkään yhdessä maassa, siitä tulee kuin koti. Suomi on normaali osa elämääni, minulla on täällä ystäviä jääkiekon ulkopuolellakin. Montreal on tietysti minulle aina koti, mutta Suomi ja Turku ovat toinen kotini, Perrin tunnelmoi.

Perrinillä riitti keskiviikkoiltana syytä tyytyväisyyteen muutoinkin. Kanadalainen tööttäsi komeasti kauden kymmenennen maalinsa Tomi Kallion esityöstä, ja tutun tehotrion täydensi sairastuvalta tositoimiin palannut Jasper Lindsten. Perrin itse vietti koko lokakuun kuntouttaen käsivammaansa, mutta marraskuun peleissä tuttu tehovire on löytynyt mukavasti, vaikka TPS:n peli onkin ailahdellut.

Keskiviikkona mustavalkoisten ykkösketju revitteli KooKoon kustannuksella hetkittäin varsin näyttävästi.

– Loukkaantumisen jälkeen palaaminen arveluttaa aina. Koskaan ei tiedä, miten homma lähtee sujumaan, joten olen tyytyväinen viime aikojen peleihini. Onneksi valmentajat ovat antaneet minulle luottoa pelata samanlaisessa roolissa kuin ennenkin, se tietenkin helpottaa pelaamista. Nyt oli "Jasun" ensimmäinen peli pitkästä aikaa, yritimme pitää pelin yksinkertaisena ja yhteispeli sujui heti hyvin.

Kuten herrasmieshyökkääjän tapoihin kuuluu, Perrin jakaa herkästi kunniaa muillekin. Syksyn synkkyydessä hän kiittelee pelikunnostaan kulissien näkymättömiä puurtajia. Kokenut pelaaja tietää runsaasti kilometrejä keränneen kehon kolotusten käyvän kohtalokkaiksi ilman ahkeraa kehonhuoltoa.

– Olen paljosta velkaa fysioterapeuteillemme ja hierojillemme, ilman heitä en luultavasti pääsisi ylös sängystä aamuisin, Perrin naurahti. 

Tulevana keskiviikkona Suomi hiljentyy kynttilänvalossa arvioimaan linnanjuhlien pukuloistoa. Vaikka Eric Perrin osaa lausua "itsenäisyyspäivän" suomeksi lähes moitteetta, suomalaisittain perinteikkäät juhlinnat jäävät vähiin 100-vuotisjuhlien yhteydessä. TPS joukkueena kunnioittaa itsenäisyyspäivän tienoota tiiviin työnteon merkeissä, edessä on jälleen kolmen koitoksen peliviikko.

– Emme varmaankaan juhli joukkueen kanssa itsenäisyyspäivää, meillä on peliä toisemme perään. Meillä oli jo pikkujoulut ja näemme toisiamme muutenkin tarpeeksi, Perrin hymähtää.