Ei tärpännyt Lukolla Kalevankankaallakaan

Sami Rajaniemi torjui Jukureille voiton Lukosta. Kuva: Risto Hämäläinen

Jukurit–Lukko 3–2 vl.

Lähtökohdat: Lukko etsi yhä ensimmäistä sarjapistettään Satakunnan ulkopuolelta vuonna 2018. Raumalaiset kävivät voittamassa Jukurit kolmen pisteen arvoisesti Kalevankankaalla lokakuun puolivälissä. Sen jälkeen Lukolle olikin irronnut matkapeleissä tarjolla olleista 45 pisteestä hyvin vaatimattomat kymmenen pistettä. Jukurien kiri alkoi liian myöhään. Mikkeliläisillä oli pohjalla vain yksi pisteetön peli viidestä viimeisimmästä ottelustaan. Lukon takalinjoille palasi Simo-Pekka Riikola neljän sairaslistalla vietetyn ottelun jälkeen.

Ratkaisu: Voittomaalikisan ainoana onnistujana Jukurien Zach Budish varmisti joukkueelleen bonuspisteen. Jukurien maalivahti Sami Rajaniemi torjui kaikki kolme Lukon yritystä, Janne Keräsen, Toni Koiviston ja Chris VandeValden. Kaksi jälkimmäistä yrittivät lurittaa kiekon harhautuksensa jälkeen Rajaniemen längistä siinä onnistumatta.

1. erä: Avauskiekon kävi ”pudottamassa” koira. Toivottavasti Lukon aloittanut sentteri Peter Tiivola ei ole allerginen koirille. Jukurit hyödynsi Lukon Roni Seväsen korkeasta mailasta tarjoaman ylivoiman vain kahdeksassa sekunnissa. Ainostaan isäntien aloituksen voittanut Turo Asplund jäi tehopisteettä. Kiekon eteenpäin siirtäneet Jesper Piitulainen ja Mika Partanen kuittasivat syöttöpisteen Teemu Suhosen viivavedosta tekemästä johtomaalista. Arttu Ilomäen läpiajosta nimiinsä saama Lukon ensimmäisen erän maali oli samalla raumalaisten ainoa laukaus mikkeliläismaalia kohti aloituspisteitä lähempää maalia pelin ensimmäisten 19 minuutin aikana. Ilomäen laukauksen pysäytti isäntien maalivahti Rajaniemi, mutta Ilomäen kaaduttua ahdistettuna ja tyrkättyä Rajaniemen maaliin Jukurien Teemu Suhonen laukoi purkukiekkoyrityksensä omaan maaliin.

2. erä: Erän ainoa maali oli melkoinen harvinaisuus, koska Jukurien nelossentteri Valtteri Hotakainen teki ensimmäisen liigamaalinsa yli 15 kuukauteen. Isäntien Ilmari Pitkänen karvasi kiekon hyökkäyspäädyssä ja tuli samalla kolanneeksi Lukon puolustaja Janne Niskalan jäähän niin, että 64 maalitonta liigaottelua peräkkäin pelannut Hotakainen pääsi laukomaan avopaikkaan aloituskaarelle.

3. erä: Lukko nousi rinnalle 43. minuutilla Janne Keräsen tasoitusmaalilla. Kauden 16. maalinsa tehnyt laitahyökkääjä kaarsi näyttävästi vetopaikalla aloituskaarelle ja pamautti hyvän maskin takaa ranteella tilanteeksi 2–2. Lukko hukkasi viimeisellä minuutilla ja jatkoajan aluksi minuutin ylivoimaa, kun Ville Hyväriselle tuomittiin kampituskakkonen Ilomäen kaatamisesta maalinedustalla.

Ottelun hahmo: Lukon Arttu Ilomäki pelasi liki 22 minuutia, keräsi tehopisteet 1+1 ja johdatti ketjunsa (Janne Keränen, Heikki Liedes) ja pakkikaksikkonsa (Simo-Pekka Riikola, Jyri Marttinen) voittoon tasakentällisin 2–0. ”Ilomäki, Keränen ja Liedes ovat nyt sellaisessa vireessä, että tässä Liigassa ei moni onnistu miekkailemaan heitä vastaan”, kehui Jukurien valmentaja Risto Dufva.

Erikoista: Lukko on sarjataulukon paremmalla puoliskolla, mutta vieraista Lukko on saanut haettua sarjan kärkiyhdeksiköltä kolmen pisteen voiton vain Tapparasta.

Illan filosofointi: ”Jäykkyys pelissämme on nyt käsin kosketeltavaa. Yritetään vetää perjantaina Lappeenrannassa joku uusi kaniini hatusta”, kuvaili Lukon valmentaja Pekka Virta.