Chris VandeVelden osumat kaatoivat Tapparan

Lukko-Tappara 4-0

(0-0, 0-0, 4-0)

Ratkaisu: Kahden maalittoman erän jälkeen kolmannessa alkoi tapahtua. Raumalaisten neljän maalin erässä hahmoja olivat kahdesti osuneet Chris VandeVelde ja Teemu Ramstedt.

1. erä: Ottelu alkoi muistamisella. Ennen aloituskiekkoa kunnioitettiin viikolla pois nukkuneen Juhani Jylhän muistoa. Jylhä pelasi urallaan Lukon lisäksi HIFK:n paidassa, jossa voitti kaksi Suomen mestaruutta. Hiljaisen hetken jälkeen Lukon hyökkääjä Janne Keränen palkittiin 600. liigaottelustaan.

Ottelu käynnistyi erittäin tasaisissa merkeissä. Kumpikaan joukkue ei ottanut yhtään turhia riskejä, ja maalipaikat olivat kortilla.

Avauserän ensimmäinen tilastomerkintä tuli vasta ajassa 15.17, kun Teemu Nurmi joutui pysäyttämään keskialueella Roni Seväsen etenemisen mailallaan. Lukko ei saanut ylivoimalla kuitenkaan mainittavaa aikaan, vaikka sai muutamaan otteeseen kiekon hyvin alueelle.

Erän viimeisillä minuuteilla molemmat joukkueet saivat ensimmäiset vaaralliset maalipaikkansa, kun puolustajat toimittivat kiekkoa maalille. Ensin Tapparan Mikko Lehtonen lähetti pahan ohjauskiekon kohti Kaapo Kähkösen maalia. Siihen eivät vierailijat osuneet, ja peli kääntyi nopeasti toiseen päätyyn. Siellä Lukon kultakypärä Toni Koivisto oli vastaavassa ohjauspaikassa, mutta ei osunut viivasta lauottuun kiekkoon.

Erässä merkittiin molemmille maalivahdeille yhdeksän torjuntaa, mutta kyseisissä lukemissa oli kolmasosa keskialueelta lähetettyjä kiekkoja.

2. erä: Jo toisen erän avausminuuteilla Lukolle avautui enemmän laadukkaita tekopaikkoja kuin avauserässä yhteensä. Niistä ensimmäisen tarjoili lähes pari kuukautta sivussa ollut Ville Vahalahti, joka käänsi älykkäästi päädystä sokkosyötön Koivistolle. Hänen laukauksensa karkasi kuitenkin päätyplekseihin ja yli laidan.

Heti seuraavassa vaihdossa samainen Lukon kultakypärä pääsi tekopaikkaan. Tällä kertaa Koivisto käänsi B-pistealoituksen jälkeen kiekon vain maalitolppaan.

Toinen erä alkoi avauserää selvästi vauhdikkaammin. Molemmat joukkueet alkoivat ottaa enemmän ratkaisuja käsiinsä ja yrittivät kääntää peliä nopeasti. Tämä lisäsi selvästi pelin tempoa ja viihdearvoa.

Kaapo Kähköselle oli osua toiseen erään hänen kautensa pahin hörppäys. Viivasta lähetetty kiekko kimposi Lukko-vahdin hanskan kautta hänen taakseen, osui ylirimaan ja putosi maaliviivalle. Mutta maaliin saakka kiekko ei Tapparan epäonneksi pyörähtänyt.

Tapparan parhaat paikat erässä järjesteli Sebastian Repo, vieläpä kahdesti samassa vaihdossa. Ensimmäisessä hän pääsi kääntämään kiekkoa maalinedustalla kohti Kähköstä, mutta peliväline meni ohi maalin. Repo taisteli kiekon itselleen siniviivassa ja lähetti laukauksen ruuhkaan. Kovasta maskista huolimatta Kähkönen näki ja nappasi kiekon, mikä silminnähden harmitti Repoa.

Molemmat maalivahdit jatkoivat toisessakin erässä loistavia otteita. Vaikka Tapparan Dominik Hrachovina oli hieman vähemmän työllistetty, joutui hän venymään muutamaan tärkeään torjuntaan.

3. erä: Vahalahden pelipää raksutti myös kolmannen erän alussa, kun hän hoksasi Tapparan oikeaan laitaan jääneen tilaa. Peter Tiivolan avaussyötön jälkeen Vahalahti kirmasi läpi ja yritti uittaa rystyltä Hrachovinan haaroista sisään.

Ottelun avausmaali syntyi ajassa 45.18. Lukon Toni Koivisto kiersi hyökkäysalueen kulmasta kohti siniviivaa ja näki voimakkaasti maalia kohti edenneen Chris VandeVelden. Amerikkalaislaituri iski ranteensa lukkoon ja kiekon verkkoon. Syötön osumaan sai Koiviston lisäksi Vahalahti.

Edellistä maalia vielä kuulutettiin, kun Lukko-pakki Roni Sevänen käänsi laidan kautta kiekon keskialueelle. Teemu Ramstedt oivalsi avauksen, karkasi läpiajoon ja ampui tarkasti Hrachovinan kilven alta sisään.

Ajassa 51.38. ottelulle löytiin jo ratkaisua, kun Tappara-pakisto epäonnistui paineen alla avauksessaan ja Koivisto käänsi irtokiekon maalin edessä olleelle VandeVeldelle. Tämä katsoi Hrachovinan ensimmäisen liikkeen ja napautti eleettömän, mutta kovan rannelaukauksen haaroista sisään.

Loppulukemat 4-0 pääsi iskemään Ramstedt kahden miehen ylivoimalla. Erinomaisen syötön takatolpalle tarjosi hienon paluun tehnyt Vahalahti.