Aurora Borealis eli tuttavallisemmin Tyttö pysyi pohjoisessa

Naisjääkiekkoilu näytti sunnuntaina illalla Oulussa kaikkein kauneimmat kasvonsa, kun Kärpät juhli toista peräkkäistä mestaruuttaa nujertamalla Ilveksen 5–1 voitoin 3–1.

Yleisöä Raksilassa oli liki tuhat ja se kannusti omiaan herkeämättä. Kun ottelua oli jäljellä alle minutti, yleisö nousi seisomaan ja loi naisten finaaliottelulla loistavat raamit.

Jos naisjääkiekkoilu olisi aina tällaista, se innottaisi myös perinteisen miesjääkiekon kannattajat joukolla lehtereille.

Oulussa vietettiin todellista naisjääkiekkoilun juhlaa, mutta myös suurta tuskaa. Tunnetilojen ääripäät kohtasivat villeinä voitonhuutoina – ja surun kyyneleinä.

Kärppien kapteeni Isa Rahunen kiteytti ajatuksensa osuvasti.

– Aivan mahtava joukkue, jollaisessa en ole ikinä aikaisemmin ollut. Me kasvoimme kauden aikana isoin harppauksin. Kaikki kannustivat koko ajan toisia, Rahunen julisti.

"Kun taisto oli tauonnut ja Ilves saanut hopeansa, tamperelaisten päävalmentaja Mari Saarinen osoitti hienoa urheiluhenkeä ja kävi halaamassa kaikki Kärppien pelaajat, jotka odottivat malttamattomina omia kultaisia mitaleitaan."

Raksilan hallin katossa roikkuvat naisten mestaruusviirit vuosimallia 2012 ja 2017. Ensi syksynä sinne hilataan viiri, jossa komeilee neljä numeroa 2018. Onko Kärpistä nousemassa naisjääkiekkoiluun uusi uusi dynastia, jota viime vuosina ovat edustaneet Blues 13:lla ja Ilves kymmenellä mestaruudellaan...?

Kiekkoikoni Linda Välimäki pureskeli hopaaa herkässä mielentilassa.

– Lauantainen tappio (vl. 2-3) otti todella koville, enkä nyt pystynyt auttamaan joukkuetta. Kaikki kunnia Kärpille, joka pelasi todella hienosti, Välimäki sanoi.

Kun taisto oli tauonnut ja Ilves saanut hopeansa, tamperelaisten päävalmentaja Mari Saarinen osoitti hienoa urheiluhenkeä ja kävi halaamassa kaikki Kärppien pelaajat, jotka odottivat malttamattomina omia kultaisia mitaleitaan.

Miksi Kärpät voitti tänään?

– Kärpillä oli kaikkea mitä meillä ei ollut, Saarinen tiivisti.

Pian Kärppien kapteeni Isa Rahunen haki voittopokaalin, ja Raksilan ämyreistä alkoi kaikua joukkueurheilun perinteinen mestaruushymni ”We are the Champions”.

"Aivan käsittämätöntä. Itse ottelusta ei ole oikein muistikuvia. Sen muistan, kun tulin iltapäivällä hallille, ajattelin, että tämä on meidän päivä."

Pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi arvioitiin Kärppien maalivahti Johanna Oksman, joka ratkaisevassa finaaliottelussa oli lähes ohittamataon. Vain Sari Kärnä pääsi ylivoimalla yllättämään taitavan oululaisvahdin.

– Aivan käsittämätöntä. Itse ottelusta ei ole oikein muistikuvia. Sen muistan, kun tulin iltapäivällä hallille, ajattelin, että tämä on meidän päivä, Oksman herkisteli.

Kärppien päävalmentaja Mira Kuisma oli mestarivalmentaja myös vuosi sitten. Syystäkin hän on asettanut rimansa korkealle, kun puhutaan tulevaisuudesta. Kuisma voi hyvinkin olla eräänä päivänä naisten maajoukkueen päävalmentaja.

Mihin tämä ottelu ratkesi?

– Tämä oli meiltä ehjä 60-minuuttinen. Mitään ei haluttu jättää sattuman varaan.

Miesten puolella Kanada-maljan lempinimi on tuttavallisesti Poika. Naisten puolella pokaalin virallinen nimi on Aurora Borealis (Revontulet), mutta kansankielellä se on jo Tyttö.

– Viime vuonna mestaruusjuhlat tytön kanssa venähtivät pitkäksi. Eiköhän tässä taas käy samalla tavalla, Kuisma muotoili.

"Ilves oli ehkä enemmän taitavan ykkösketjun Sari Kärnä – Linda Välimäki – Jenna Suokko varassa, kun taas Kärpät pyöritti omaa rulettiaan kolmen sylinterin voimin."

Kärpät pääsi 1–0-johtoon ajassa 7.56, kun Jasmin Hulanmäen raudanluja ranneveto upposi Sari Wäänäsen antamasta poikittaissyötöstä Ilveksen maalin kattoon ohi Vilma Vaattovaaran.

Toisessa erässä Niina Mäkinen lisäsi ylivoimalla johdon 2–0:aan, kun kiekko karkasi Vaattovaaran hanskan alta pelattavaksi.

Lopulliset niitit (3–1 ja 4–1) iski komeilla vedoilla NHL-kiekkoilija Miikka Salomäen pikkusisko Nelli. Niina Mäkisen tekemät loppulukemat 5–1:een syntyivät hienon 2–1-hyökkäyksen päätteeksi. Mäkiselle ratkaisevan syötön antoi Saila Saari.

Ilves oli ehkä enemmän taitavan ykkösketjun Sari Kärnä – Linda Välimäki – Jenna Suokko varassa, kun taas Kärpät pyöritti omaa rulettiaan kolmen sylinterin voimin.

"Lajin tulevaisuuden ennusmerkit ovat tällä erää tukevalla pohjalla."

Naisten SM-sarjaa on pelattu kaudesta 1982–1983 saakka. Tämä kausi oli ensimmäinen kerta, kun sarjan nimi on Naisten liiga. Ensi kaudella pääsarjajoukkueiden perhe kasvaa kahdella, kun Vaasan Sport ja Turun Palloseura liittyvät joukkoon mukaan.

Näin ollen joukkueita on yhteensä kahdeksan. Lajin tulevaisuuden ennusmerkit ovat tällä erää tukevalla pohjalla.