Välipäivän väite: TPS väisti tavarajunan täpärästi

Zach Budish vapautti turkulaiset piinasta jatkoerämaalillaan. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto.

Historiallista sanontaa mukaillen TPS saattoi väistää vertauskuvallisen luodin puolivälierien avausottelussa SaiPaa vastaan. Todellisuudessa kyseessä taisi pikemmin olla keskikokoinen tavarajuna, joka huristi täpärästi turkulaisten ohi playoff-partojen haivenia vavisuttaen.

Turussa nähtiin tiistaina mitä mainioin pudotuspelisarjan avaus. Kaukalossa riitti sekä draamaa että rytinää, tarinan käänteet liittyivät enemmän hyvin pelaamiseen kuin kehnoon taaperrukseen ja draaman kaaren huipentumana SaiPalla oli käsissään se kuuluisa iso ryöstö, joka kuitenkin lipsui altavastaajan käsistä viime hetkillä.

Riemukkaan voittokulun sijaan lappeenrantalaiset joutuivat suuntaamaan pitkälle kotimatkalle synkkään pakkasyöhön. TPS taas saa kiittää paitsi onneaan, myös sisukkuuttaan. Tappio olisi työntänyt hunajakäyttöisen mestaruusjunan sivuraiteelle jo ensimmäisessä ylämäessä, mutta näyttävä nousu odotettuun voittoon tarjosi mustavalkoisille vastoinkäymisillä marinoidun yhteishengen vahvistuksen.

Kerrataanpa vielä ottelusarjan lähtökohdat. SaiPa on taisteluparissa sympaattinen pieni venyjä, jolle minkäänlainen menestys tästä eteenpäin olisi huima suoritus. TPS on iso peluri, joka on työntänyt kaikki pelimerkkinsä Kanada-maljan kuvan päälle: mikään muu kuin mestaruus ei ole onnistuminen Turussa tänä keväänä. 

Palloseuran kauden aikana tekemät siirrot ovat puhuneet selvää kieltä alusta alkaen. Kevään ja kesän kauniit puheet maltista tai omien kasvattien merkityksestä on jätetty sivuun, mirokeskitalot, tarmoreunaset ja topitaavitsaiset on lakaistu unholaan tarpeettomina, kun tilalle on saatu Olli Juolevi, Mark Fraser, Zach Budish ja Oula Palve. Jos TPS ei tänä keväänä menesty ja kokeneet johtotähdet eläköityvät, mustavalkoisten viime vuosista jää käteen vain miljoonia euroja maksanut imagokampanja ilman tuloksia.

Nimivahva Palloseura ei kuitenkaan missään vaiheessa kuluvaa kautta ole ollut horjumattomasti jyräävä kone, vaan ailahteleva organismi. Turussa hyvässä muistissa ovat myös parin edellisen kevään pudotuspelit – nykyjoukkue on kahteen otteeseen pudonnut kovempiensa kyydistä. Puhti on yksinkertaisesti loppunut kesken matkan, runsaasti rasitetuilta avainpelaajilta ei ole löytynyt enää kaivattua lisävaihdetta.

Jos TPS olisi heti tiistaina hankkiutunut alakynteen, joukkueen konkaritähtien rasitus olisi luultavasti karannut ylärajoille jo alkumetreillä. Suoraan sanottuna: Jos TPS haluaa todella menestyä eli pelata mestaruudesta, sen on selvittävä SaiPasta virkeänä – siis ilman suurempia kolhuja ja mieluusti alle kuuden ottelun.

Pudotuspeliavauksestaan Palloseura selviisi säikähdyksellä. Torstain tullen pelituntuman pitäisi taas olla kohdillaan ja taisteluvoitosta intoutuneen ennakkosuosikin itseluottamuksen korkealla. Nyt on SaiPan vuoro katsella, näkyykö torstaina tunnelin päässä paremman huomisen valo vai vastaan tulevan tavarajunan etulyhty. Tappio kotijäällä jättäisi lappeenrantalaiset turhan syvään kuoppaan.