Välipäivän väite: HIFK tarvitsee ennen kaikkea lisää tunnetta ja ryminää – ja muitakin vastuunkantajia kuin Miro Heiskasen

Miro Heiskanen kellotti lauantaina Oulussa kaukalon kovimmat jääaikalukemat. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto.

Mennään suoraan asiaan. Kolmas välieräottelu Oulussa lauantaina osoitti, että HIFK:n on keksittävä täysin uusia keinoja, jotta se pystyisi uskottavasti horjuttamaan Kärppiä ja taistelemaan finaalipaikasta.

Raksilassa HIFK oli fyysisesti hämmästyttävän kesy, ja mikä mielenkiintoisinta: sen pelaamisesta puuttuivat palava tunne ja suuri intohimo. Tippaakaan alirvioimatta HIFK:ta joukkueena, Miro Heiskanen on suurin yksittäinen tekijä, miksi se on päässyt näinkin pitkälle.

Heiskanen on 18-vuotiaaksi puolustajaksi käsittämättömän hyvä. Tällaiset helmet tekevät suomalaiselle jääkiekolle mannaa. Kun nuorukainen lähtee ensi syksynä Dallasiin, hän nousee väistämättä vielä suurempiin otsikoihin kuin nyt.

Hän kellotti Oulussa kaukalon korkeimman jääajan 26.44 ja oli jäällä käytännössä ottelun viimeiset viisi minuuttia.

Vero oli kuitenkin kova. Hän joutui ottamaan ko. viiden minuutin aikana kaksi erittäin kovaa tööttiä, joista toisen tarjoili hurjaan play off -vireeseen itsensä virittänyt Jari Sailio.

Tuliko henkisiä tai fyysisiä kolhuja? Se nähdään maanantaina pääkaupungissa.

"Mitä tämä 82 neliön vähennys merkitsee? Paljonkin. Kontakteja on enemmän kun tilasta pitää taistella hanakammin. On päivänselvää, että jäähypenkin ovi aukeaa maanantaina tiuhaan tahtiin."

Mitä HIFK tarvitsee? Ennen kaikkea hurmosta ja ryminää, joilla se pystyy horjuttamaan Kärppien sinänsä tiivistä viisikkopuolustusta. Nordiksen pienemmässä kaukalossa HIFK on vastustajaansa tottuneempi toimija pääsee hyödyntämään sen ”salat”.

Kaukalo on liigan kapein (60,08x27,67) ja neliöitä on siis noin 1662. Raksilassa mitat ovat 60x29 eli neliöitä on 82 enemmän.

Mitä tämä 82 neliön vähennys merkitsee? Paljonkin. Kontakteja on enemmän kun tilasta pitää taistella hanakammin. On päivänselvää, että jäähypenkin ovi aukeaa maanantaina tiuhaan tahtiin.

"Myös toinen Koivisto (Juha), joka tuntee presidentillisen lempinimen Manu, nousi aivan uudelle tasolle."

Kärpät sai lauantaina tervetulleen mahdollisuuden, kun Kristian Vesalaista voitiin Mikael Ruohomaan loukkaantumisen myötä kokeilla toisessa ”tulosketjussa” kakkosessa. Nyt Kärppien valmennusjohto otti vastaan lisää dataa tuleviin koitoksiin.

Samalla Saku Mäenalasen ensimmäinen liigaottelu sentterin paikalla onnistui nappiin. Kuin pisteeksi iin päälle Mäenalanen voitti viimeisellä minuutilla keskialueen aloituksen ja Miika Koivisto pääsi iskemään lopullisen ratkaisun tyhjään HIFK:n maaliin.

Miika Koivisto on runkosarjan kenties paras puolustaja. Nyt hän viimeistään osoitti, että osaaminen riittää myös play off -tantereella. Myös toinen Koivisto (Juha), joka tuntee presidentillisen lempinimen Manu, nousi aivan uudelle tasolle. ”Manu” tekee todella arvokasta kiekotonta työtä; raastaa, repii ja rouhii.

Nicklas Lasu näytti johtajuutta ykkösketjun keskellä. 21-vuotiasta Veini Veini Vehviläistä ei paljon huimaa kovissakaan paikoissa. Nollapeli HIFK:ta vastaan on kova työnäyte.

"Duo pelasi Oulussa lauantaina myös Leijonien päävalmentajan Lauri Marjamäen valvovan silmän alla. Marjamäki oli tyytyväinen näkemäänsä."

Saku Mäenalanen ja Ville Leskinen ovat pelanneet käytännössä koko kauden yhdessä. Ikätoverukset (s. 1994) ovat myös kaukalon ulkopuolella parhaat kaverukset.

He molemmat pelaavat nappikautta. Näin ollen yhteydenottoja on tipahdellut sekä idästä että lännestä, ja näyttää todennäköiseltä, että Kärpät ei pysty pitämään tähtikaksikkoaan enää ensi kaudella.

Duo pelasi Oulussa lauantaina myös Leijonien päävalmentajan Lauri Marjamäen valvovan silmän alla. Marjamäki oli tyytyväinen näkemäänsä. Ja mikä ettei: Leskinen ja Mäenalanen voivat hyvinkin debytoida aikuisten MM-tasolla Tanskassa toukokuussa.

Molemmilla on taskussaan jo U20 MM-kultaa Malmöstä 2014.