Pelaajan sijainti talteen 20 kertaa sekunnissa - "potentiaali on valtava"

Tappara-valmennus näkee pelaajistaan reaaliaikaista dataa nykyaikaisen teknologian välityksellä. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Tappara-valmennus näkee pelaajistaan reaaliaikaista dataa nykyaikaisen teknologian välityksellä. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

Tapparan ja Liigan lanseeraama älykiekkojärjestelmä nosti jälleen pinnalle jääkiekon tilastoinnin erityisesti kotimaisessa Liigassa.

Uuden järjestelmän potentiaali on valtava. Se mittaa niin jokaisen pelaajan kuin kiekonkin sijainnin jäällä 50 millisekunnin välein 10 senttimetrin tarkkuudella. Se mahdollistaa tilastoja, joita ei ole aiemmin voinut kuvitellakaan.

Nykyisellään Liigan tilastot ovat jopa kansainvälisellä mittapuulla varsin kattavat. Liiga tilastoi perinteisten maalien, syöttöjen, plusmiinus-tilaston, rangaistusten, laukausten, aloitusten ja torjuntojen lisäksi myös pelaajien peliajat sekunnin tarkkuudella, mistä johdetaan muun muassa viime vuosina pinnalle noussut Corsi-tilasto.

Liigan tilastoissa suurimpana ongelmana on se, että sitä tekevät ihmiset. Tablettitietokoneelle naputeltavat laukausten sijainnit tai pelaajavaihdot ovat väkisinkin epätarkkoja, mikä aiheuttaa ongelmia tilastoja myöhemmin käytettäessä.

Liigan tilastoissa suurimpana ongelmana on se, että sitä tekevät ihmiset.

Myös SaiPan päävalmentaja Tero Lehterä tiedostaa käsin tehtävän tilastoinnin ongelmat.

- Tiedän jonkin verran tilastoja ja tilastointia seuranneena, että ne eivät ole kaikki ihan akuraatteja - varsinkaan peliaikojen ja näiden osalta. Se on todella hedelmällistä, että pelaajat saavat oikeat peliajat tietoonsa, Lehterä hehkuttaa.

- Meilläkin oli jossain vaiheessa 25 minuuttia hyökkääjällä peliaikaa, ja siinä vaiheessa hyökkääjä pitäisi kantaa pois tuolta. Näen sen tosi hyvänä asiana, että saadaan tällainen tarkempi järjestelmä.

Hakametsän tuoreen paikannusjärjestelmän tuottamia peliaikatilastoja Liigan viralliseen dataan vertailtaessa nähdään ihmisten mittaamien lukemien heittävän jopa viidellä sekunnilla vaihtoa kohden.

Tilastoihin pohjautuvat bonukset voivat liikkua tuhansissa euroissa.

Moni ei välttämättä miellä tarkkoja tilastoja kovin tärkeäksi asiaksi, mutta pelaajille itselleen niillä voi olla yllättävänkin suuri merkitys. Tilastoihin pohjautuvien bonusten summat kun voivat liikkua useissa tuhansissa euroissa, joten pelaajat luonnollisesti haluaisivat tilastojen olevan myös tarkkoja.

Kun älykiekko- ja paikannusjärjestelmät kehittyvät, se parantaa paitsi perinteisten tilastojen tarkkuutta myös tuo tarjolle koko joukon uusia tilastoja.

Miltä kuulostaisi esimerkiksi tilasto siitä, kauanko kiekko on ollut pelaajalla hallussaan hänen jääajastaan? Tai kuinka iso osa syötöistä on päätynyt omalle joukkueelle? Entä kuinka kaukana puolustaja on ollut laukaisupaikkaan päässeestä vastustajasta laukaushetkellä? Tämä kaikki on kaivettavissa siitä noin gigatavun kokoisesta datamöykystä, jonka uusi järjestelmä tuottaa.

Kiinnostavaa on, mitä kaikkea dataa tulevaisuudessa mahdollisesti myös muihinkin liigahalleihin laajenevasta järjestelmästä tuotetaan suuren yleisön saataville. Toivottavasti tarpeeksi paljon, miksei vaikka kaikki.