Palomäen NHL-kolumni: Tästä on kyse NHL-tähden kohukaupassa – ”Kyse poikkeuksellisista olosuhteista"

 

Matt Duchene.
Matt Duchene. Kuva: NHL

Tulihan se vihdoin. Pattitilanteeseen ajautuneen Matt Duchenen kauppaamista pois Colorado Avalanchesta on odotettu jo pitkään. Viime yönä suomen aikaa uutinen jysähti ilmoille.

Kauppa oli hyvä osoitus siitä, miten raadollinen NHL-maailma on. Kun markkinavoimat jylläävät, urheilullinen puoli jää kakkoseksi. Duchene ehti aloittaa Coloradon vierasottelun New York Islandersia vastaan, mutta jo kesken avauserän hän poistui pelistä. Kaupat oli tehty.

Vielä erikoisemman kaupasta tekee se, että Duchenen uusi seura Ottawa Senators pelaa tulevana viikonloppuna kaksi ottelua Tukholmassa. Vastassa on luonnollisesti Duchenen vanha seura, eli Colorado Avalanche. Tämän ympärille on mediankin mukava rakentaa tarinaa muutenkin poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Mutta se jaarittelusta. Hyökätään suoraan pihvin kimppuun, ja käydään joukkuekohtaisesti läpi, mistä kaupassa on kysymys.

Ottawa Senators
Sisään: Matt Duchene
Ulos: Kyle Turris, Shane Bowers, Andrew Hammond, 1. kierroksen varausvuoro 2018 ja 3. kierroksen varausvuoro 2018

On sanomattakin selvää, että Duchene oli tämän kaupan keskipiste. Ilman Duchenea kaupantekoa ei olisi koskaan viritelty.

Ottawan maksama hinta on sinänsä kova. Bowers on Ottawan viime kesän ykkösvaraus (#28), joten Senators uhrasi kahden perättäisen vuoden ykkösvarauksensa. Lisäksi meni kolmannen kierroksen varausvuoro. Puhutaan sellaisesta potista, että jossain vaiheessa se saattaa käydä kalliiksi.

Toisaalta, Ottawalla on nuorehko runko, johon on pystytty jo ajamaan uusi sukupolvi sisään. Lisäksi joukkue pystyi jättämään kirkkaimmat lupauksensa, etunenässä tänä syksynä jo NHL-debyyttinsä tehneen 20-vuotiaan puolustajan Thomas Chabotin, kaupan ulkopuolelle.

Ja sitten tullaan kaikkein tärkeimpään: Matt Duchene on pelaaja, jollaisia on saatavilla vain poikkeuksellisissa olosuhteissa. Puhutaan keskushyökkääjästä, jolla on potentiaalia nousta NHL:n ehdottomaan eliittiin omalla tontillaan.

Ja sitten tullaan kaikkein tärkeimpään: Matt Duchene on pelaaja, jollaisia on saatavilla vain poikkeuksellisissa olosuhteissa. Mitat täyttäviä ykkössenttereitä ei ole joka joukkueessa. Jos sellainen – tai sellaisen potentiaalilla varustettu – pelaaja on tarjolla, siitä täytyy olla valmis myös maksamaan hintaa.

Kuten kauden alla Mikko Koivu -kolumnissani kirjoitin, mitat täyttäviä ykkössenttereitä ei ole joka joukkueessa. Jos sellainen – tai sellaisen potentiaalilla varustettu – pelaaja on tarjolla, siitä täytyy olla valmis myös maksamaan hintaa.

Voi toki miettiä, että Duchene on vain marginaalinen kohennus Kyle Turrisista. Näinhän se kiistatta myös on. NHL:ssä kaikki on kiinni pienistä marginaaleista.

Esimerkiksi Nicklas Bäckström on vain marginaalisesti huonompi keskushyökkääjä kuin Sidney Crosby, mutta kummasti ne marginaalit silti joka kevät kääntyvät Pittsburghille, kun Washington on vastassa pudotuspeleissä. Puhutaan siis potentiaalisesti käänteentekevistä marginaaleista.

Kaiken lisäksi Turrisin sopimus oli päättymässä tulevana kesänä. Ottawa olisi joutunut maksamaan hänestä noin saman hinnan, kuin Duchenesta vielä tällä ja ensi kaudella (cap-hit kuusi miljoonaa dollaria). Samalle rahalle saa siis lähtökohtaisesti enemmän vastinetta ensi kaudella.

Duchenella on tietysti myös epäilijänsä, eikä sotkuinen vääntö Coloradon kanssa ainakaan vähennä skeptikoiden määrää. Puhutaan pelaajasta, joka ei ole koskaan tehnyt maaliakaan pudotuspeleissä, eikä pelaaminen runkosarjassakaan ole ollut toistuvasti voittavaa.

Tässä kohtaa voi kuitenkin mennä sen taakse, että ympäristö Coloradossa ei liiemmin ole tukenut voittamista viime aikoina. Paras takuu Duchenen kyvyistä onkin se, että hänet on valittu Kanadan joukkueeseen sekä Sotšin olympiakisoihin että syksyn 2016 World Cupiin.

Jos Duchenessa olisi oikeasti jotain epäilyttävää, Steve Yzerman tai Doug Armstrong eivät olisi GM:n roolissa häntä näihin joukkueisiin valinneet. Eikä maailman tämän hetken arvostetuin valmentaja Mike Babcock olisi hyväksynyt hänen valintaansa.

Kanadalla oli nimittäin ihan kohtuullinen määrä muitakin vaihtoehtoja valintavaiheissa.

Nashville Predators
Sisään: Kyle Turris
Ulos: Vladislav Kamenev, Samuel Girard ja 2. kierroksen varausvuoro 2018

Kyle Turris.
Kyle Turris. Kuva: NHL

Ei ole salaisuus, että myös Nashville oli pitkään Duchenen perässä. Organisaatio, jolta on koko olemassaolonsa ajan puuttunut maailmanluokan keskushyökkääjät, on satsannut tähän osastoon valtavasti viime vuosina.

Nashville otti ison riskin tammikuussa 2016, kun se hankki oikuttelevana kiukuttelijana pidetyn Ryan Johansenin ykkössentterikseen Columbuksesta. Vaihdossa meni tulevaisuuden superpuolustaja Seth Jones. Johansen on ehtinyt osoittaa vajaan parin vuoden aikana, että tämä riski kannatti.

Yksi Johansen ei kuitenkaan GM David Poilelle riittänyt – varsinkaan, kun luotettava Mike Fisher lopetti uransa finaaleihin päättyneen viime kauden jälkeen. Hän oli tosissaan Duchene-jahdissa, koska hän halusi rakentaa jotain vähän vastaavaa, mitä Pittsburghilla on Sidney Crosbyssa ja Jevgeni Malkinissa, eli kaksipäisen hirviön keskikaistalle. Johansen ja Duchene olisi voinut sellainen kaksikko olla.

Se ei kuitenkaan onnistunut, joten Poile valitsi seuraavaksi parhaan tarjolla olleen vaihtoehdon. Turrisille lyötiin saman tien kuuden vuoden jatkosopimus, joka astuu voimaan ensi kesänä kuuden miljoonan dollarin cap-hitillä.

Turris oli Ottawan ykkössentteri, kun Senators eteni voiton päähän Stanley Cup -finaalista viime kesänä. Olkoonkin, että syyt ovat ensisijaisesti muualla, Turris on siis osoittanut pystyvänsä pelaamaan voittavaa kahden suunnan jääkiekkoa voittavassa joukkueessa. Tehojakin on syntynyt haarukkaan 55-64 kolme kertaa neljän viimeisimmän kauden aikana, joten nyt Nashvillellä on aidosti uskottava kakkossentteri.

Kauppa kertoo ennen kaikkea siitä, että Nashville haluaa voittaa tässä ja nyt. Joukkue lähestyy kollektiivisesti parasta ikäänsä, ja nyt kaikki tärkeimmät pelipaikat – maalivahtiosasto, pakisto ja keskushyökkääjät – ovat tasapainossa. Viime kauden finaalipaikka osoittaa Stanley Cup -ikkunan olevan auki.

Hinta oli toki kova. Vladislav Kamenev ei ehtinyt pelata Nashvillessä kuin pari ottelua viime kaudella, mutta 21-vuotias venäläinen oli Nashvillen kirkkaimpia hyökkääjälupauksia. Myös toisen kierroksen varausvuoron menettäminen kirpaisee.

Erityisen kova oli hinta vuonna 1998 syntyneestä Girardista, joka on ehtinyt tänä syksynä jo väläytellä NHL:ssä. Nashvillen pakisto on kuitenkin edelleen niin kova ja niin nuori, että korkealla offensiivisella potentiaalilla varustettu Girard kuului samaan sarjaan kuin aiempina vuosina Ryan Suter ja Seth Jones; hänet oli varaa päästää pois.

P.K. Subban on syntynyt vuonna 1989, Mattias Ekholm ja Roman Josi 1990 sekä syksyn loukkaantuneena sivusta seuraava Ryan Ellis 1991. Realiteetti on, että tämän nelikon asemaa Girard ei olisi uhannut vielä moneen vuoteen, vaikka olisi kuinka kehittynyt.

Colorado Avalanche
Sisään: Andrew Hammond, Samuel Girard, Shane Bowers ja Vladislav Kamenev sekä varausvuorot kesälle 2018 1. (OTT), 2. (NSH) ja 3. kierrokselle (OTT)
Ulos: Matt Duchene

Samuel Girard.
Samuel Girard. Kuva: NHL

Coloradon GM Joe Sakic oli pakkoraossa. Sirkus Duchenen ympärillä oli niin mittavaa, että se häiritsi koko joukkueen tekemistä. Pattitilanne oli pakko laukaista tavalla tai toisella.

Sakicin on pakko onnistua paremmin kuin kesällä 2015, jolloin hän edellisen kerran laittoi ison sentterinimen lihoiksi. Ryan O’Reillysta (ja Jamie McGinnistä) Colorado sai vaihdossa jo Venäjälle palanneen Mihail Grigorenkon ja Nikita Zadorovin. Vaikka Zadorov kuuluu yhä Avalanche-nippuun, Buffalo voitti tämän kaupan 100-0.

Hammond tuskin nousee isoon arvoon, koska Coloradolla on ainakin kaksi häntä parempaa maalivahtia (Semjon Varlamov ja Jonathan Bernier). Bowersin ja Kamenevin kohdalla puhutaan potentiaalista, mutta tässä vaiheessa on vaikea antaa mitään takeita, että heistä kumpikaan nousee merkittävään rooliin Avalanchen hyökkäyksessä.

Kesän 2018 varaustilaisuudesta odotetaan laadukasta, ja lisävarausvuoro kolmelle ensimmäiselle kierrokselle on kiehtova lisä. Colorado on onnistunut haalimaan ykköskierroksella Mikko Rantasen ja Tyson Jostin kaltaisia tekijämiehiä, mutta silti puhutaan aina arvaamattomista palasista. Eivätkä Ottawan tai Nashvillen vuorot ole näillä näkymin kovin alhaisia.

Tällä hetkellä kaupan potentiaalisimmalta palaselta vaikuttaakin Girard, joka pääsi pelaamaan Nashvillessä syksyllä viisi ottelua tehoilla 1+2=3/-3. Kesän 2016 kakkoskierroksen varauksella on kuitenkin vasta 13 ottelun kokemus miesten sarjoista uraltaan, joten toistomäärät ovat tältä tasolta vielä erittäin pienet. Joka tapauksessa Colorado sai haluamansa prospektin, kiekollisen puolustajan.

Coloradon kohdalla realismia on, että kaupan onnistuminen tai epäonnistuminen ratkeaa vasta vuosien päästä. Niin se lopullisesti menee myös Nashvillen ja Ottawan kohdalla, mutta jos esimerkiksi Nashville voittaa Stanley Cupin Turrisin sopimuksen aikana, kauppa on joka tapauksessa onnistunut.

Tässä pelaajakaupassa on hyvinkin mahdollista, että kaikki kolme osapuolta saavuttavat täsmälleen sen, mitä halutaan.

Coloradon on vain hyväksyttävä tässä vaiheessa se, että potentiaali realisoituu vasta hamassa tulevaisuudessa, jos on realisoituakseen. Tässä vaiheessa käsissä on vain iso läjä hiomattomia timantteja. Tästä eteenpäin on kiinni myös omasta toiminnasta, miten tässä työssä onnistutaan.

Tässä pelaajakaupassa on hyvinkin mahdollista, että kaikki kolme osapuolta saavuttavat täsmälleen sen, mitä halutaan. Kiehtovinta kokonaisuudessa on se, että se ei lopullisesti selviä kuin vasta vuosien päästä.