Palomäen NHL-kolumni: Patrik Laineen tahti vain kiihtyy panosten kasvaessa – Winnipegin superketju murskaamassa Koivun ja Granlundin NHL-unelmat

Patrik Laine.
Patrik Laineen merkitys Winnipeg Jetsille kasvaa kuin miehen paljon puhuttu playoff-parta. Kuva: Richard A. Whittaker / All Over Press

Winnipeg Jets on aloittanut NHL:n pudotuspelit murskaavalla tavalla. Minnesota Wild on kaatunut molemmissa Winnipegissä pelatuissa otteluissa, ja otteluiden loppulukemat – 3-2 ja 4-1 – suorastaan mairittelevat vierasjoukkuetta.

Avausottelun kaksi ensimmäistä erää Wild pystyi pitämään Jetsin tasakentällisin neljässä maalipaikassa, mutta sen jälkeen on alkanut kammottava vyöry. Avausottelun päätöserässä Jets loi peräti 15 maalipaikkaa viidellä viittä vastaan, ja toisessa ottelussa niitä tuli huimat 21 Wildin seitsemää (!) vastaan.

Erityisen huomionarvoista on se, että kolmansissa erissä Jets on rakentanut ensimmäisessä ottelussa 15 ja toisessa kahdeksan maalipaikkaa. Ryan Suterin ollessa loukkaantuneena sivussa Wild on joutunut kuormittamaan eliittiluokan alapuolella olevia puolustajiaan, ja näyttäisi siltä, että seinä nousee fyysisesti kolmansissa erissä vastaan.

Vielä huolestuttavampaa Wildin kannalta on se, että yksikään sen ketjuista ei ole pystynyt pelaamaan maalipaikoilla mitaten plusmerkkistä jääkiekkoa kummassakaan ottelussa. On vaikea nähdä, että kotikaukalossa yhtälöön tuleva peluutusetu auttaa, jos ei tähän mennessäkään ole löytynyt ketjua, joka pystyisi omaa mittelöään voittamaan.

Erityisen iso kysymys kuuluu, miten Wild aikoo pysäyttää tulikuuman Paul Stastnyn ketjun. Tehtävä langennee kotiotteluissa Mikko Koivun ketjulle, mutta Koivun ketjun maalipaikkatilasto toisesta ottelusta (1-5) ei lupaile hirvittävän kaunista menestystarinaa.

***

Stastnyn ketju – laidoilla Nikolaj Ehlers ja Patrik Laine – on ratkaissut käytännössä molemmat ottelut. Avausottelussa ketju rakensi 2–2- ja 3–2-maalit päätöserässä Wildin otettua ensin salamamaaleillaan johtoaseman. Toisessa ottelussa Stastnyn ketju vastasi 2–0- ja 4–0-maaleista.

Toki on huomattava myös se, että Matt Cullenin 1–1-tasoitus avausottelussa tuli Stastnyn ketjun ollessa jäällä. Yhdestä takaiskumaalista huolimatta Stastnyn ketju on tuottanut reilusti plussaa yhtälöön. Jopa ratkaisevasti.

Eikä kyseessä ole missään nimessä sattuma. Stastnyn ketju on ollut pysäyttämätön myös maalipaikoilla mitattuna. Avausottelussa ketjun maalipaikat merkittiin 8-3 ja toisessa ottelussa vielä murskaavammin 9-2.

Winnipeg Jetsin ja Minnesota Wildin välisen ottelusarjan yhteenlasketut maalipaikat kahden ottelun jälkeen.

Keskimäärin Stastnyn ketju luo siis – pelkästään tasakentällisin – lähes kolme maalipaikkaa erää kohden! Kun samaan aikaan omaan päätyyn maalipaikkoja tulee alle yksi erää kohden, suhde on rajusti positiivinen.

Kun ottaa huomioon, että ketjusta löytyy lisäksi NHL:n eliittiluokan maalintekokykyä, neljä maalia on täysin realistinen toteutuma. On täysin relevantti odotusarvo odottaa, että maaleja syntyy tällaisella pelillä jatkossakin kaksi ottelua kohden.

Tempun arvoa nostaa vielä se, että maalit ovat syntyneet eri ketjuja vastaan. Avausottelussa Laine teki 2–2-maalin Mikko Koivun ketjua vastaan ja puolustaja Joe Morrow voittomaalin Matt Cullenin ketjua vastaan. Toisessa ottelussa Stastnyn 2-0 syntyi Joel Eriksson Ekin ketjua vastaan, Laineen 4-0 puolestaan Cullenin ketjua vastaan.

Ainoa ketju, jonka ei vielä ole tarvinnut maistaa Stastnyn iskua, on Eric Staalin ketju. Kun ottaa huomioon, että Staalin ketjua vastaan Jets on rakentanut jo 13 maalipaikkaa kahdessa ottelussa, siinäkin puhutaan lähinnä sattumasta.

Laineen ketju on siis pystynyt olemaan vaarallinen erästä toiseen riippumatta, ketä vastaan se on pelannut. Jets ei ole lähtenyt kotiotteluissaan hakemaan viimeisestä vaihto-oikeudesta sen suurempaa etua, vaan se on luottanut vankkaan neljän ketjun rotaatioonsa.

Stastnyn ketjuun – ja vielä täsmällisemmin henkilöitynä Laineeseen – tiivistyy erittäin paljon siitä kehityksestä, minkä takia Jets on jo puolimatkassa menossa toiselle pudotuspelikierrokselle. Kasvutarina runkosarjaan päättyneeseen viime kauteen verrattuna on aivan käsittämätön.

***

Laineen tulokaskausi oli kaiken kaikkiaan sensaatiomainen. 36 maalin tekeminen 18-vuotiaana suoraan Euroopasta tulleena – ja täysin erilaiseen jääkiekkoon tottuneena – oli temppu, johon harva uskoi ennen kauden alkua.

Patrik Laine.
Patrik Laine on ottanut isoja askeleita urallaan eteenpäin toisen NHL-kautensa aikana. Kuva: NHL

Komean lukeman taakse hautautui kuitenkin se, että Laine oli voittava pelaaja hyvin satunnaisesti. Käytännössä joka kerta, kun Laine ei maali- tai pistetilastosta ottelun jälkeen löytynyt, hän oli korkeintaan nollapelaaja joukkueelleen. Useina iltoina hänen panoksensa oli miinusmerkkinen – välillä jopa niinä iltoina, kun hän maalinteossa onnistui.

Siinä ei ollut mitään ihmeellistä. Päinvastoin, se kuuluu asiaan, kun vasta opettelee maailman parhaan jääkiekkosarjan lainalaisuuksiin. Kaikki muu olisi ollut ihmeellistä.

Tällä kaudella Laine on ollut selkeästi tasaisempi pelaaja. Askeleita kohti kokonaisvaltaisempaa pelaamista on otettu, mutta tasaisuus on näkynyt ennen kaikkea Laineen tuottavuudessa.

Tulokaskaudellaan Laine kirjautti useamman kuin yhden maalin peräti seitsemän kertaa. Päättyneellä runkosarjakaudella usean maalin iltoja tuli vain viisi, mutta siitä huolimatta maalimäärä nousi 44:ään. Toki otteluitakin kertyi yhdeksän enemmän.

Suurin muutos näkyy kuitenkin, kun katsotaan, monessako ottelussa Laine jäi ilman maaleja ja tehopisteitä. Tulokaskaudella Laineen kauteen mahtui 35 pisteetöntä ja 47 maalitonta ottelua. Tällä kaudella Laine jäi pisteittä enää 31 kertaa ja maaleitta 45 kertaa – vaikka ottelumäärä nousi 73:sta 82:een.

Tulokaskaudellaan Laine jäi siis ilman pisteitä peräti 48 prosentissa ja maaleitta 64 prosentissa otteluistaan. Tällä kaudella samat prosentit olivat enää 38 ja 55. Laine on siis muuttunut radikaalisti väläyttelijästä tasaisemmaksi tuloksentekijäksi.

***

Pudotuspelien alussa vauhti on vain kiihtynyt. Laine on tehnyt tulosta (tähän mennessä 2+1) molemmissa otteluissa, ja – mikä vielä merkittävämpää – paikkoja tuloksentekoon on tullut samanlaisella tasaisuudella ketjun kanssa.

Winnipeg Jetsin näkökulmasta puhutaan erittäin merkityksellisestä asiasta. Kun NHL:ssä pelataan enimmäkseen maalin pelejä illasta toiseen, sillä on valtava merkitys, kuinka suurella prosentilla joukkue voi laskea Laineen ketjuineen tuovan yhdestä kahteen maalia plussaa voittamisen yhtälöön.

Paul Stastny.
Paul Stastnysta on löytynyt sopiva keskushyökkääjä Patrik Laineelle. Kuva: NHL

Hattutemput ja yksittäiset maaliryöpyt ovat tietysti kivoja, ja niistä etenkin kannattajat innostuvat. Puhtaasti voittamista mietittäessä on kuitenkin keskimääräisesti arvokkaampaa, jos Laine tekee yhden maalin kolmessa ottelussa kuin kolme maalia yhdessä ottelussa.

Viime kauden Laine ja tämän kauden Laine ovat kuin peilikuva viime kauden Winnipeg Jetsistä ja tämän kauden Winnipeg Jetsistä. Laine ja Jets vuosimallia 2016-2017 loistivat yhtenä iltana ja romahtivat seuraavana. Tällä kaudella huiput ovat ehkä olleet vähän matalampia, mutta pohjat ovat olleet selvästi korkeammalla – ja niitä on tullut selvästi harvemmin.

Pudotuspeleistä otanta on toki vielä tässä vaiheessa ohut, mutta mikään ei tässä vaiheessa anna syytä odottaa, että Stastnyn ketjun maalitahti olisi taantumassa. Tai ainakin ketjun vire pakottaa tulevatkin vastustajat tekemään yhä yksityiskohtaisempia ottelusuunnitelmia Stastnyn ketjun nollaamiseksi.

Ja se taas avaa tilaa muille ketjuille. Joka tapauksessa Stastnyn ketjun panos on sellainen, joka auttaa Winnipeg Jetsiä voittamaan.

Kiehtovinta kokonaisuudessa on se, että kasvutarina on – sekä Laineella että Jetsillä – vasta alkuvaiheessaan. On helppo unohtaa, että Laine täyttää ensi viikon torstaina vasta 20 vuotta.