Palomäen NHL-kolumni: Älkää tuijottako vain maalipörssiä – Patrik Laine tekemässä poikkeuksellisen kovaa NHL-temppua

Patrik Laine.
Kuva: Bob Frid / All Over Press

Sophomore Slump, suomeksi toisen kauden kirous, on vakiintunut termi pohjoisamerikkalaisessa ammattilaisurheilussa. Kirouksen kanssa ilmiöllä ei ole mitään tekemistä, mutta ei ole sattumaa, että odotukset ylittävän tulokaskauden jälkeen nuorella pelaajalla on usein ongelmia.

Patrik Laine on tällä hetkellä vaaravyöhykkeellä tämän ilmiön kanssa. Huikean tulokaskauden jälkeen odotukset ovat pilvissä. Kaikki muu kuin maalikuninkuus on Laine-faneille Atlantin molemmin puolin pettymys. Kaksi maalia viikonlopun Minnesota-ottelussa pelasti jo paljon, mutta sitä ennen ilmapiiri Laineen ympärillä alkoi jo kiristyä, kun kuudessa ensimmäisessä ottelussa kertyi ”vain” tehot 2+2.

Samaan aikaan joka ikinen NHL-joukkue on alleviivannut Laineen nimen paksulla tussilla. Alkukauden aikana vastustaja toisensa jälkeen on tehnyt erikseen pelisuunnitelman, jonka ainoa funktio on estää Patrik Laineen maalinteko. Laukauslinjalla on useimmiten ainakin kaksi vastustajaa, kun Laineella on kiekko syvällä.

Erityisen selkeästi tämä on näkynyt Winnipegin pelatessa ylivoimaa. Jetsin numero 29 on laukonut tällä kaudella vain viisi kertaa kohti maalia ylivoimalla. Se on järkyttävän pieni lukema, kun ottaa huomioon, että Jetsin ykkösylivoimaviisikon ensisijainen tavoite on jatkuvasti pedata vetopaikka Laineelle.

Osa vastustajista on tehnyt selkeän valinnan, että Laine pimennetään ylivoimalla ”päällystakilla”. Vastustaja on valmis päästämään Winnipegin pelaamaan käytännössä neljällä kolmea vastaan ilman Lainetta mieluummin kuin viidellä neljää vastaan Laineen kanssa. Kun Winnipegin ykkösylivoimassa kiekkoa leipovat vain rightin pelaajat, tämä lähestymistapa on käytännössä myös nollannut Jetsin ylivoimatehot alkusyksystä.

Minnesotan alivoimanelikko antoi pari kertaa Laineelle tilaa. Virhe, iso virhe. Laine laukoi molemmilla kerroilla kiekon maaliin. On turvallista olettaa, että kovin moni vastustaja ei enää samaa virhettä tee.

***

Laine on siis tilanteessa, jossa ympäristö odottaa 50-60 maalin kautta. Samaan aikaan yhtälö kaukalossa on lisääntyneen huomion myötä muuttunut niin merkittävästi, että viime kauden 36 maalin toistaminenkin olisi jo valtavan kova temppu.

Ja juuri tämä on ilmiön nimeltä Sophomore Slump ydin – varsinkin maalintekijöiksi profiloituneilla pelaajilla. Totta kai pelaajan itsensäkin odotukset ovat nousseet avauskauden jälkeen. Takuuvarmasti Laine tiedostaa sen, että hänen tekemänsä tai tekemättä jättämänsä maalit vaikuttavat suoraan siihen, voittaako vai häviääkö Winnipeg Jets jääkiekko-otteluita.

Tällaisessa tilanteessa vaaditaan valtava määrä kypsyyttä. Nuoren pelaajan on vaikea sulattaa sitä, että hän ei joka ilta pystykään voittamaan ottelua joukkueelleen. Etenkin tulosvastuussa olevan maalintekijätyypin on vaikea sisäistää, että tällaisessa tilanteessa tärkeintä onkin itse asiassa useimpina iltoina se, että joukkue ei häviä takiasi.

Tyypillisin – ja pahin – virhe, minkä nuori pelaaja voi tällaisessa tilanteessa tehdä, on se, että hän yrittää voittaa joukkueelleen pelejä väkisin.

Tyypillisin – ja pahin – virhe, minkä nuori pelaaja voi tällaisessa tilanteessa tehdä, on se, että hän yrittää voittaa joukkueelleen pelejä väkisin. Kun tulee se ensimmäinen turhautuminen koko ajan iholla kulkevaan vastustajaan, nuori pelaaja lähtee herkästi yrittämään jotain epätoivoista harhautusta siniviivan päällä. NHL-lainalaisuuksilla se johtaa erittäin todennäköisesti kiekonmenetykseen, joka johtaa erittäin todennäköisesti halpaan takaiskumaaliin.

Kun tällainen pelin pakottamisen kierre alkaa, virheitä lähdetään korjaamaan vielä toivottomammilla yrityksillä. Pelaajalta unohtuu täysin, että jääkiekko-otteluita on vaikea voittaa yksittäisessä tilanteessa, mutta niitä on todella helppo hävitä niissä. Yhtäkkiä plus/miinus-saldo on pahasti pakkasella, joukkue on juuttunut pudotuspeliviivan alapuolelle, ja lehdet huutavat toisen kauden kirousta.

Vaikka maaleja on kasassa ”vasta” neljä, Patrik Laineen alkukiihdytys kauteen on ollut suorastaan loistava. Miksi? Koska hän on osannut väistää tätä miinaa. Se on poikkeuksellisen kova temppu 19-vuotiaalta pelaajalta tämän tyyppisessä tilanteessa.

Winnipeg on kaatunut tähän miinaan alkukauden aikana jo kolme kertaa, mutta aivan muiden pelaajien kuin Laineen takia. Laine on tähän asti selvittänyt kärsivällisyystestinsä ja pelannut kovan paineen alaisena vaihdosta toiseen nöyrää jääkiekkoa, jossa korostuu pienten voittavien tekojen toistaminen jonona.

Kyllä se tulos sieltä seuraa, kun on kärsivällinen. Siitä saatiin viitteitä jo Minnesotaa vastaan.