NHL:ää uhkaa vauhtisokeus - Seattle vielä mukaan ja sitten jarrua

Seattlella on jo halliasiat kunnossa NHL-joukkuetta varten. Kuva: Wikimedia Commons

Elokuva- ja televisiotuottaja Jerry Bruckheimer on sitoutunut projektiin, jonka tarkoituksena on tehdä Seattlesta NHL-kaupunki. Hankkeen onnistumisessa hän tarvitsee monien hahmojensa apua.

C.S.I-sarjan etsivien pitää tunnistaa uhat, että paikka on turvallinen. Vaaditaan seikkailuhenkeä kuin Pirates of the Caribbeanissa. Rahaa pitää löytyä pussista kuin National Treasuren aarrekammiosta.

Vasta sen jälkeen voi heitellä tuplaylävitosia Top Gunin lentopallokohtauksen tyyliin.

Bruckheimer ja liikemies David Bonderman saivat pontta haaveilleen, kun NHL:n Gary Bettman näytti vihreää valoa Seattlen NHL-hankkeelle. Seattle saa aloittaa jo kausikorttien varauksen, vaikkei virallista hakemusta ole edes pantu vielä sisään.

Areena on koitunut monen NHL-haaveen kompastuskiveksi. Halliasiat saatiin kuntoon, kun kaupunki ja Oak View Group sopivat Key Arenan 600 miljoonan dollarin remontista. NBA-joukkue SuperSonicsin vanhasta kotiareenasta restauroidaan nykyaikainen NHL-halli.

***

Merkit viittaavat vahvasti siihen, että Seattlesta tulee NHL:n 32:s joukkue. Laajentumisessa on monia hyviä puolia.

Seattle Seahawks (NFL), Seattle Mariners (MLB) ja Seattle Sounders (MLS) ovat niitanneet paikkakuntaan vahvan urheilukaupungin maineen. Jääkiekkoilussa laaja junioripohja puuttuu, mutta WHL-joukkue Thunderbirds on tuonut Seattleen kiekkokulttuuria.

Seattle on vain parin tunnin ajomatkan päässä Vancouverista. Hieman alamaissa rypevä Canucks saisi piristystä uudesta ”paikallisvastustajasta”.

NHL:n vaaka on ollut hämmentävän vinossa viime vuodet. Viime kaudella Itäisessä konferenssissa pelasi 16 joukkuetta ja Läntisessä konferenssissa 14. Golden Knightsin tulo tasapainotti suhdetta yhdellä joukkueella, ja Seattle saisi tasapainon kohdalleen.

Seattle asettautuisi luontevasti Pacific-divisioonaan, minkä ansiosta se pelaisi paljon Vancouveria vastaan. Arizona Coyotes voisi siirtyä Central-divisioonaan, mikä pitäisi vastaavasti tasapainon Läntisen konferenssin divisioonissa.

Bettmanin intohimo on ollut kasvattaa kiekkoa USA:n puolelle. Hän saisi näin oman joukkueen Yhdysvaltojen 18. suurimpaan kaupunkiin, joka on maan luoteiskolkan taloudellinen ja henkinen veturi.

Golden Knightsin huikea alkukausi on antanut Seattle-hankkeeseen lisää potkua, vaikka muutaman kuukauden hurmahenkinen peliesitys ei saa liikaa sokaistakaan. Kokonaisuus ratkaisee tässäkin asiassa. Kiva voittoputki on isossa kuvassa pienenpieni yksityiskohta.

***

Kasvu. Se on sana, joka toistuu jatkuvasti talousaiheisissa teksteissä. Ilman kasvua kaikki pysähtyy ja päläpälä. Ammattilaisurheilua pyöritetään talouden periaatteilla, joten taikasana kasvu vilahtaa usein urheiluyhteyksissäkin.

Intomielisimmät ovat jo maalailleet kuvioita, että NHL-kasvaisi Seattlenkin jälkeen kahdella joukkueella. Öljyrahalla kyllästetystä Houstonista tulisi länteen 17. joukkue ja Quebec täydentäisi idässä taas konferenssit balanssiin. Houston tarjoaisi vetoapua Dallas Starsille ja Quebec Montrealille. Bettman saisi taas mielihyvähormoniryöpyn jenkkijoukkueesta, ja kanadalaiset Nordiques-nostalgikot pakahtuisivat ylpeydestä.

Ja sitten sormi pystyyn kuin ärsyttävillä jalkapallomaalivahdeilla, jotka varoittavat liikaa iholle tulleita hyökkääjiä.

Talousoppineetkin varoittelevat hallitsemattomasta kasvusta. Seattlen tulo mukana on vielä perusteltua, mutta sen jälkeen pitäisi painaa jarrua.

NHL:ssä on jo nyt enemmän joukkueita kuin MLB:ssä (30) ja NBA:ssa (30). Kun Seattle tulee mukaan, NHL:ssä on saman verran joukkueita kuin NFL:ssä.

USA Todayn toimittaja Kevin Allen muistutti, että lisääntyneitä kokonaistuloja on samalla jakamassa enemmän joukkueita. Ennen hallitsematonta paisumista pitäisi panna nykyisten seurojen asiat kuntoon. Ongelmia on sielläkin omiksi tarpeiksi.

Coyotes tarvitsee uuden areenan, lisää katsojia ja muutaman voiton. Florida Panthers ei ole saanut levitettyä kannatuspohjaansa toivotulla tavalla. Carolina Hurricanesin pelillinen ilme on nousussa, mutta pitkäaikainen omistaja Peter Karmanos halusi myydä taloudellisesti kituvan seuran. Calgary Flames vetää sammutetuin lyhdyin ränsistyneessä Saddledome-hallissaan, ja Ottawa Senatorsinkin halli alkaisi kaivata korjausta.

Seattlen taustatiimi on varautunut maksamaan hulppean 650 miljoonan dollarin liittymismaksun, joka on NHL:n historian suurin. Vegas Golden Knights pääsi vielä ”alennuksella”, 500 miljoonalla dollarilla.

Liittymismaksut nousevat kuitenkin koko ajan. Seattlen liittymisraha on hulppeat 835 Kanadan dollaria. Seuraavassa mahdollisessa laajentumisessa sijoittajat joutuisivat pulittamaan arvioiden mukaan yli miljardi Kanadan dollaria.

Siinä alkaa rikkaimmillakin urheiluintoilijoilla niin sanottu krokotiilikäsi-ilmiö. Kas, käsi ei enää ylettynytkään lompakolle!

Siinä alkaa rikkaimmillakin urheiluintoilijoilla niin sanottu krokotiilikäsi-ilmiö. Kas, käsi ei enää ylettynytkään lompakolle!

Houston ja Quebec on hyvä pitää takataskussa pitämään varpaillaan kaupunkeja, jotka eivät halua rakentaa uutta hallia tai seuroja, jotka ovat hoitaneet asioitaan holtittomasti. Näin voidaan uhkailla uudelleensiirrolla.

***

Seuraa mikatommolamainen, jopa vaivaannuttava loppukevennys, joka vetää tyylittömyydessään vertoja jopa tämän jutun alulle.

Voisiko Seattle brändätä itsensä kiinni kasariajan musiikkiin ja nimetä joukkueen muotoon Seattle Grunges?

Seattle on tunnettu musiikkihistoriastaan ja varsinkin grunge-tyylisuunnasta, jonka uhkein edustaja oli Nirvana-yhtye. Voisiko Seattle brändätä itsensä kiinni kasariajan musiikkiin ja nimetä joukkueen muotoon Seattle Grunges?

Hardcore-punkin, heavyn ja indierockin jäänteistä syntynyt tyyli oli nuhjuinen sekä soundiltaan että soittajien vaatetukseltaan. Seattlen NHL-joukkue voisi käyttää peliasuina rähjäistä flanellipaitaa. Seuran logona olisi Nirvanan kuuluisan Nevermind-levyn kannen uiva vauva.

No, ei taitaisi sittenkään toimia ainakaan rockmusiikista vieraantuneen nykynuorison keskuudessa.