Arposen NHL-kolumni: Paljon huonommin ei Šipatšjov-tapausta olisi voinut hoitaa

Vadim Šipatšjovin piti olla NHL:n laajennusjoukkueen ykkössentteri ja hyökkäyksen dynamo. Kuva: AOP
Vadim Šipatšjovin piti olla NHL:n laajennusjoukkueen ykkössentteri ja hyökkäyksen dynamo. Kuva: AOP

Maanantai-iltana kanadalaisen TSN-televisiokanavan toimittaja Eric Engels uutisoi venäläissentteri Vadim Šipatšjovin purkavan sopimuksensa Vegas Golden Knightsin kanssa ja suuntaavan takaisin KHL:ään.

Šipatšjov oli Golden Knightsin seurahistorian toinen pelaaja, ja ensimmäinen varteenotattava pelaajasopimus viime keväänä. Häntä pidettiin yleisesti parhaana NHL:n ulkopuolella pelaavana pelaajana.

NHL:n laajennusdraftin jälkeen Šipatšjovia soviteltiin uuden joukkueen ykkössentteriksi James Nealin tutkapariksi, olihan Golden Knightsin keskikaista muutoinkin joukkueen heikoin osasto.

Syksyllä kiekkokauden alettua 30-vuotiaas venäläistähden harjoituskausi oli kuitenkin vaisu. Neljässä ottelussa Šipatšjov merkkautti vain yhden syöttöpisteen. Tästä ei kuitenkaan oltu sen suuremmin huolissaan. Ensimmäisiä ottelujaan Pohjois-Amerikassa pelannut Šipatšjov sopeutuisi varmasti.

***

Keväällä Šipatšjovin sopimusta sorvattaessa NHL mitätöi sen jo kertaalleen, koska venäläisen vaatimaa siirron estävää pykälää ei ole sääntöjen puitteissa mahdollista laittaa pelaajan ensimmäiseen sopimukseen.

NHL-kauden alettua ilmeni, että pyyntö pykälästä olisi ollut aiheellinen. Ensimmäistä kauttaan pelaava Šipatšjov kun oli yksi harvoista vegasilaispelaajista, jotka sai laittaa farmiin ilman siirtolistaa.

Suuren pelaajamäärän kanssa kamppaillut GM George McPhee päätyi laittamaan Šipatšjovin AHL:ään, jotta hänen ei tarvitsisi asettaa ketään siirtolistalle. Siirtoa pidettiin alkuun vain toimistokikkailuna, mutta lopulta kausi pääsi alkamaan, eikä Šipatšjovia näkynyt kokoonpanossa.

Muutaman ottelun jälkeen loukkaantumisten myötä Šipatšjovillekin aukesi paikka ylhäällä. Jostain syystä peräti yhdeksän miljoonan taalan sopimuksella pelannut venäläinen ei kuitenkaan saanut kunnon näyttöpaikkaa.

Kolmessa ottelussa venäläinen pelasi tasakentällisin yhteensä alle puoli tuntia, eikä ylivoima-aikaakaan kertynyt kuin tasan kolme minuuttia.

Tuloksena oli kuitenkin yksi tehty maali, mikä peliaikaan suhteutettuna nostaa Šipatšjovin samoille lukemille sellaisten nimien kuin Nikita Kutšerov, Aleksandr Ovetškin ja John Tavares kintereille tilastossa.

***

Tämä ei kuitenkaan Golden Knightsin seurajohdolle riittänyt, vaan Šipatšjov passitettiin takaisin AHL:ään - jossa hän tosin ei ollut ensimmäiselläkään visiitillään pelannut otteluakaan.

Tämä riitti Šipatšjoville, joka ilmoitti haluavansa seurasiirron. Hänen agenttinsa Petr Svoboda yritti etsiä McPheelle treidikumppania, mutta luonnollisestikaan kallliilla sopimuksella ilman näyttöjä pelanneelle Šipatšjoville ei kiinnostunutta ottajaa löytynyt.

Lopputuloksena Golden Knights maksoi venäläistähdelleen bonuksineen 2,35 miljoonaa dollaria. Noin 74 000 dollaria per peliminuutti.

McPheen sekoilut Šipatšjovin kanssa saattavat kantaa myös rahallista vahinkoa pidemmälle. Golden Knights sai kesällä Tampa Bay Lightningilta kaupassa toisenkin KHL:ssä kovaa jälkeä tehneen venäläistähden Nikita Gusevin oikeudet. Hänen houkuttelemisensa Nevadaan KHL-sopimuksen päätyttyä voi Šipatšjov-saagan jälkeen osoittautua hyvin vaikeaksi.

Mutta ainakin McPhee voi lohduttautua sillä, että hän ei varmasti ole ainoa, joka on onnistunut hukkaamaan kaksi miljoonaa dollaria puolessa tunnissa Las Vegasissa.