Näkökulma: Olisiko U20-maajoukkue pitänyt sittenkin kasata Kanadan mallin mukaan?

Miro Heiskanen on Suomen johtavia pelaajia myös olympialaisissa. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Miro Heiskanen on Suomen johtavia pelaajia myös olympialaisissa. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

Suomella on vuodenvaihteen nuorten MM-kisoissa historian kovin kokoonpano. Tämä siis luonnollisesti paperilla mitattuna, ja etukäteisarvioita pohdittaessa.

Leiriryhmässä on mukana peräti seitsemän ykköskierroksellä varattua pelaajaa, ja kakkoskierroksenkin varauksia on yhtä monta. Myös alemmilla kierroksilla varattuja on seitsemän.

Koskaan ennen ei moista kokoonpanoa ole kaksikymppisten kisoissa nähty.

Päävalmentaja Jussi Ahokkaalla on käytettävissään siis huikea materiaali, ja hän kasasi siitä omannäköisensä joukkueen, jossa on tulivoimaisten kärkiketjujen lisäksi myös kahden suunnan osaamista.

Ahokkaalla olisi ollut myös toinen vaihtoehto. Suomella olisi nimittäin ehkä ensimmäistä kertaa sen historiassa ollut mahdollisuus kasata myös todellinen hyökkäyspelin dynamo. Kanadan tai World Cupissa nähdyn Pohjois-Amerikan joukkueen tapainen neljällä pelitaitavalla hyökkäysketjulla varustettu joukkue olisi ollut suomalaisittain erittäin mielenkiintoista nähdä.

Erityisesti Nuorten Leijonien puolustus on kotimaisessa kiekkohistoriassa omaa luokkaansa. Kaikki kolme paria ovat väkisinkin erittäin taitavia ja moderniin kiekkoiluun sopia pelinopeita yhdistelmiä, valittiin kisoihin leiriltä sitten ketkä tahansa.

Tämä olisi tukenut vielä entisestään neljän hyökkäävän ketjun rakentamista, kun jäällä olisi jatkuvasti nopeaan avauspeliin kykeneviä ja jopa neljäntenä hyökkääjänä pelaavia puolustajia.

Millaisen joukkueen vuosimallin 2018 kisoihin sitten olisi saanut kasattua?

Hyökkääjät

Eeli Tolvanen - Aapeli Räsänen - Kristian Vesalainen

Ykkösketju on näyttänyt tasonsa jo niin alle 18-vuotiaissa kuin viime vuoden katastrofikisoissa kaksikymppisissäkin. Tolvasen saldo KHL:ssä on kaikkien tiedossa, Vesalainen on HPK:n paras pistemies ja Räsänenkin on päässyt tehottoman alun jälkeen yliopistosarjassa piste per peli -tahtiin.

Jerry Turkulainen - Janne Kuokkanen - Otto Koivula

Kakkosvitjassa keskellä olisi jo NHL:ääkin myöten taitonsa näyttänyt Kuokkanen. Laidoilla Liiga-tasollakin kovat tekijät Turkulainen ja Koivula täydentävät monipuolisen Kuokkasen osaamista.

Aleksi Heponiemi - Joni Ikonen - Jesperi Kotkaniemi

Kolmosessa WHL:ssä lähes historiallisia pistelukemia takova pelintekijämaestro Heponiemi saisi rinnalleen maalintekoon kykenevät Ikosen ja Kotkaniemen, joka on Vesalaisen, Koivulan ja Turkulaisen jälkeen Liigan tämän kauden neljänneksi eniten tehopisteitä tehnyt alle 20-vuotias pelaaja.

Severi Lahtinen - Rasmus Kupari - Jesse Ylönen

Nelosketjuunkin riittäisi vielä kovaa jälkeä tehneitä pelimiehiä. Lahtisen alkukauden pistetahti Mestiksessä on historian kovinta alle 20-vuotiaalle pelaajalle; taakse jäävät muun muassa Jori Lehterä ja Jarkko Immonen. Kupari oli liekeissä kesän Ivan Hlinkan muistoturnauksessa ja toisen polven kiekkoilija Ylönen on tehnyt myös kunnioitettavia pisteitä Mestiksessä.

Joona Koppanen

Kolmanneksitoista hyökkääjäksi tarvittaisiin monipuolinen pelaaja, joka pystyy pelaamaan kaikkia pelipaikkoja ja täyttämään roolinsa myös alivoimalla. Tulokaskauttaan Liigassa pelaava Koppanen istuisi tähän muottiin.

Puolustajat

Miro Heiskanen - Henri Jokiharju

Heiskanen on paras suomalaispuolustaja NHL:n ulkopuolella. Hän saattaa olla ylipäätäänkin paras puolustaja NHL:n ulkopuolella, joten hän on ilmiselvä valinta ykköspariin. Jokiharjun pistetahtiin WHL:ssä on viimeksi pystynyt eräs Scott Niedermayer.

Olli Juolevi - Urho Vaakanainen

Juolevi kuuluu Heiskasen tapaan kategoriaan "superlupaus". Niin kiekolliset kuin puolustusavutkin ovat huippuluokkaa. Vaakanainen on luotettava yleispuolustaja, joka antaisi Juoleville vapauksia hyökkäyspelissä.

Juuso Välimäki - Robin Salo

Paria poikkeusta lukuunottamatta Välimäki olisi käytännössä minkä tahansa Suomen U20-joukkueen ykköspuolustaja viimeisen 30 vuoden aikana. Salo pystyisi Vaakanaisen tapaan tukemaan pakkipariaan.

Kasper Kotkansalo

Bostonin yliopistossa opiskeleva ja pelaava Detroit Red Wingsin kolmoskierroksen varaus on hyvin luisteleva ja taitava yleispuolustaja, joka pystyisi hoitamaan minkä tahansa roolin.

Johtopäätös

Varmaksi ei voi sanoa, olisiko tämä joukkue parempi kuin Jussi Ahokkaan kisoihin valitsema ryhmitys, mutta otteluiden viihdearvo olisi takuuvarmasti korkealla. Kaikki neljä hyökkäysketjua - tukenaan taitava pakisto - pystyisivät ratkaisuihin hyökkäyspäässä.

Kaikesta huolimatta Suomen 1998 ja 1999 syntyneissä ikäluokissa laajuus on huippuluokkaa, ja Nuoret Leijonat voisivat saada kasaan jopa kaksi mitaleista taistelevaa joukkuetta.