Näkökulma: Patrik Laine loukkaantui - tekikö hän itse tilanteessa virheen?

Brady Skjei blokkaa laukauksia huomattavasti Patrik Lainetta useammin. Kuva: Dom Gagne / All Over Press
Brady Skjei blokkaa laukauksia huomattavasti Patrik Lainetta useammin. Kuva: Dom Gagne / All Over Press

Patrik Laine loukkaantui keskiviikon vastaisena yönä blokattuaan Los Angeles Kingsin puolustaja Alec Martinezin siniviivalaukauksen. Kiekko osui Lainetta nilkan tienoille, eikä hän pystynyt enää varaamaan painoa jalalleen ja nilkutti vaihtoon, eikä palannut enää takaisin kaukaloon.

Winnipeg Jetsin päävalmentaja Paul Mauricen mukaan Laineen vamma ei todennäköisesti ole pitkäaikainen, mutta potentiaalisesti vastaavat osumat voivat aiheuttaa pitkänkin sairasloman. Edmonton Oilersin hyökkääjä Ryan Nugent-Hopkins oli vuodenvaihteen tienoilla kahden kuukauden sairaslomalla blokattuaan Jets-puolustaja Dmitri Kulikovin laukauksen.

Tästä päästäänkin itse aiheeseen. Onko laukausten blokkaaminen sen arvoista?

Keskimäärin yksittäinen NHL-pelaaja blokkaa laukauksen noin kerran kahdessa ottelussa. Niitä kertyy siis kauden aikana noin nelisenkymmentä per pelaaja. Suurin osa blokatuista laukauksista on puolustajien siniviivalta laukomia vetoja, joiden todennäköisyys mennä maaliin on - jälleen keskimäärin - noin kahden prosentin luokkaa.

Näin ollen odotusarvoisesti keskimääräisen NHL-pelaajan blokkaamien laukausten estetty maaliodottama yhden kauden aikana jää alle yhden maalin.

Keskiarvot ovat tietenkin aina keskiarvoja, ja joskus blokattavan laukauksen odotusarvo voi olla vaikka yksinään lähes takaiskumaalin verran, mutta laajempaa kuvaa tarkasteltaessa tilanne on tämä.

Riski loukkaantua laukausta blokattaessa ei ole kovin suuri, mutta niitä sattuu silti useasti kauden aikana. Laineen ja Nugent-Hopkinsin lisäksi NHL:ssä tällä kaudella muun muassa Brendan Gallagher oli yli kuukauden sivussa otteluista loukkaannuttuaan blokatessaan laukausta.

Kaikki mainitut pelaajat ovat hyökkäyspäässä joukkueelleen arvokkaita ja tekevät paljon tehopisteitä vaihdellen Gallagherin hieman yli puolesta pisteestä per ottelu Laineen lähes pisteeseen peliä kohden.

Sattumalta kaikki kolme pelaajaa myös blokkaavat laukauksia hyvin lähelle keskimääräisen NHL-pelaajan tahdissa, joten he sopivat hyvin esimerkeiksi tähän laskelmaan. Jos laukausten blokkaamisen odotusarvoinen lopputulos on estää yksi maali kauden aikana, mutta kääntöpuolella on jopa kuukausien mittainen sairasloma, ei diili kuulosta todellakaan hyvältä.

Laukauksia blokkaavasta pelaajasta puhutaan usein ihailevaan sävyyn ja heitä mainostetaan hyväksi esimerkiksi joukkueelle, uhrautuminen joukkueen eteen nähdään positiivisena asiana. Tämä ajattelutapa pitäisi muuttaa.

Loukkaantumisten lisäksi laukausten blokkaamisessa on toinenkin negatiivinen aspekti. Jos blokki ei onnistu, ja kiekko pääsee puolustavan pelaajan ohi kohti maalia, on tilanne maalivahdille huomattavasti hankalampi kuin jos blokkia ei olisi yritettykään, tilanteessa on oma pelaaja tehnyt tarkoituksellisen maskin omalle maalivahdille.

Entinen NHL-maalivahti Steve Valiquette on avannut tätä puolta blokkaamisesta hyvin MSG Networkille julkaisemallaan videolla.

Jääkiekko, kuten kaikki pallopelit, on pohjimmiltaan todennäköisyyspeli. Pelaajat arvioivat läpi ottelun jatkuvasti erilaisia todennäköisyyksiä ja niiden kannattavuuksia. Listalle kannattaisi ottaa myös pohdinta siitä, kannattaako laukausta lähteä blokkaamaan. On toki tilanteita, joissa se kannattaa, mutta useammin kuin kahdeksan kertaa kymmenestä sen odotusarvo on negatiivinen.

Winnipeg Jetsille yksi takaiskumaali Alec Martinezin lavasta kun on huomattavasti pienempi miinus kuin Patrik Laineen potentiaalinen loppukauden poissaolo.