Montréal kaipaa maalinsylkijää – onko monitaituri Lehkosesta siihen?

Artturi Lehkonen on Montréal Canadiensissa jo luottomies. Paikka kakkosketjussa sekä yli- ja alivoimalla NHL-kauden avauksessa Buffalo Sabresia vastaan ei ole sattumaa, vaan tuttua kauraa jo viime kaudelta.

Lehkosesta on tullut NHL-pelaaja kovalla työllä, ja kovaa työtä jatkamalla hän on myös vakiinnuttanut paikkansa Canadiensin kolmen parhaan hyökkäysketjun joukosta.

Nyt 22-vuotiaalta suomalaiselta tarvitaan lisää maaleja. Päävalmentaja Claude Julien on istuttanut Lehkosen Charles Hudonin ja Tomas Plekanecin rinnalle. Jokainen herroista on erinomainen työntekijä, ja hyökkäysalueen pyöritykset järjestyvät varmasti.

Kolmikosta pitää nousta esille se pelaaja, joka panee kiekot maaliin. AHL:ssä pistenikkarina kunnostautuneen Hudonin ja NHL-veteraani Plekanecin pelintekotaidot riittävät siihen, että ketjun kolmas lenkki saa tarpeellisen määrän maalipaikkoja. Sellaisia, hyviäkin, Lehkonen sai muutaman jo avausottelussa.

Lehkosen on nyt onnistuttava käyttämään paikat hyväkseen. Viime kauden 18 maalin on käännyttävä uudelle kymmenelle, miksei lähemmäs seuraavaakin.

Suomalaisnuorukaisen vastuun suuruutta korostaa se, että Canadiensilla ei ole kovin montaa vaihtoehtoa Lehkosen tilalle.

Max Paciorettyn, Jonathan Drouinin ja Brendan Gallagherin muodostamaa ykkösketjua ei hevillä rikottane. Kolmosketjun laiturina kauden aloittanut Alex Galchenyuk voisi olla mahdollinen Lehkosen korvaaja hyvine laukauksineen, mutta siinä tapauksessa kakkosketjussa olisi kolme kiekosta tykkäävää pelaajaa.

Lisäksi Julien varmasti näkisi mielellään myös kolmosketjun onnistuvan, ja Galchenyukin rooli siinä tehtävässä on tärkeä.

Optimaalisessa tilanteessa Lehkonen olisi loistava kolmosketjun NHL-pelaaja, joka ei saa ylivoimavastuuta. Noin 15 maalin pelaaja, joka kaivaa kiekkoja kulmista, pyörittää peliä hyökkäysalueen rummussa, puolustaa tunnollisesti ja on tappamassa vastustajan ykkösylivoimaa.

Nyky-Canadiens kuitenkin kaipaa Lehkosesta 25-30 maalin tekijää. Pelaajaa, joka ehkä mieluummin antaa ketjutovereidensa hakea kiekot kulmasta ja hakeutuu itse maalipaikalle. Pelaajaa, joka on snaipperina kakkosylivoimassa, jos ykkösmiehet eivät ole saaneet tulosta. Tunnollisesti puolustaminen on sallittua tässäkin roolityössä.

Malttaako työteliäs ja tunnollinen Lehkonen olla Canadiensin kaipaama pelaaja? Ja riittääkö hänen maalintekotaitonsa tähän rooliin NHL-tasolla? Nyt on Lehkosen aika näyttää, että kyllä riittää.