Kommentti: NHL-supertähden jättikaupassa kova viesti – Tuukka Raskin pomolla oli kaksinkertainen paine lyödä kaikki keskelle

Rick Nash.
Rick Nash debytoi Boston Bruinsin paidassa jo yön ottelussa Buffalo Sabresia vastaan. Kuva: Nicholas T. Loverde / All Over Press

Boston Bruins aloitti todenteolla kilpavarustelun NHL:n siirtotakarajalla hankkimalla riveihinsä himoituimpiin rental-pelaajiin lukeutuneen Rick Nashin. New York Rangers sai vaihdossa valtavan potin: 1. kierroksen varausvuoro (2018), keskushyökkääjä Ryan Spooner, laitahyökkääjä Matt Beleskey, puolustaja Ryan Lindgren ja 7. kierroksen varausvuoro (2019).

Kauppaan kuului myös se, että Rangers pitää itsellään puolet Nashin 7,8 miljoonan dollarin palkasta (ja ennen kaikkea cap-hitistä) tämän kevään ajan. Bruins puolestaan maksaa puolet Beleskeyn 3,8 miljoonan dollarin palkasta vielä kahden seuraavankin kauden ajan.

Kaupan viesti on selvä: Boston Bruins haluaa voittaa Stanley Cupin tässä ja nyt. Ottaen huomioon, että viimeisen kolmen vuoden aikana Bruins on ollut melkoisessa käymistilassa, GM Don Sweeney ottaa tässä kohdin melkoisen riskin.

Vaikka Bruinsin kausi on tähän pisteeseen saakka ollut niin vahva, että Stanley Cup ei missään nimessä vaikuta olevan haihattelua, uhkakuvia riittää. Ensinnäkin, Bruinsin pakisto on 40-vuotiaan Zdeno Cháran takana erittäin kokematon. Se nyt vain tuppaa menemään niin, että räkänokkaisella pakistolla ei Stanley Cup -juhlia ole juuri järjestetty, koska oppirahat ovat erityisen kalliita puolustajilla.

Muutenkin Bruinsin joukkue on nuori ja kokematon. Bruinsin paidan on tällä kaudella pukenut päälleen jo yhdeksän tulokasta, joista vakiokokoonpanossa on pelannut peräti kuusi. Danton Heinen, Jake DeBrusk, Charlie McAvoy, Anders Bjork, Sean Kuraly, Matt Grzelcyk ja Peter Cehlarik ovat tehneet Bruinsille peräti 42 maalia, mikä on suurempi kontribuutio tulokkailta kuin yhdelläkään NHL-joukkueella tällä kaudella.

Luonnollinen ajatus olisi se, että eihän tällaisella tulokasmäärällä voi menestyä. Olisi helppo ajatella, että nyt on vauhtisokeus iskenyt Don Sweeneyyn.

Paradoksaalisesti, tilanne on melkeinpä päinvastainen.

Kuusi tulokasta tarkoittaa nimittäin ennen kaikkea sitä, että Bruinsin kokoonpanossa on tällä hetkellä hurjan monta pelaajaa, jotka pelaavat maltillisella sopimuksella. Jos Sweeney odottelee, että McAvoyn, Heinenin ja kumppanien oppirahat on maksettu, pian hänellä ei ole enää varaa pitää kaikkia heitä riveissään, koska palkkakatto osuu päähän.

Pittsburgh Penguins on osoittanut kahdella viimeisimmällä kaudella, mistä on kyse. Parhaassa iässään oleva Sidney Crosbyn, Jevgeni Malkinin, Phil Kesselin ja Kris Letangin muodostama ydinrunko on kantanut joukkuetta, mutta menestystä ei olisi voinut tulla ilman edullisella sopimuksella pelaavia sivuosan esittäjiä. Jake Guentzel, Conor Sheary ja Bryan Rust ovat olleet kustannustehokkuudessaan käänteentekeviä pelaajia.

Toisessa päässä spektriäkin Sweeneyllä tuntuu jo painetta. Chára on 40-vuotias, Tuukka Rask 30-vuotias, David Backes 33-vuotias, Patrice Bergeron 32-vuotias ja David Krejčí 31-vuotias. Bruinsin ydinrunko ei ole vielä ikäloppu, mutta fakta on, että ei tämän rungon primetimessa enää kovin monta kevättä ole. Jo pelkästään väistämättä lähenevä Cháran lopettaminen heikentää Bruinsia valtavasti.

Joten paikka iskeä oli tässä ja nyt. Rick Nash oli – karmealla hinnallakin – loistava täsmähaku, sillä hänen vahvuutensa sopivat täydellisesti joukkueeseen. Bruinsin hyökkäyspelin tehokkuus kumpuaa riistopelistä, nopeista suorista hyökkäyksistä ja pitkistä päätypeleistä.

Voiko sopivampaa pelaajaa kuvitellakaan tähän sapluunaan kuin Rick Nashia?

Kiekkoareenan NHL-toimittaja Ilkka Palomäki seuraa analyyttisellä otteella NHL:n siirtotakarajan pelaajakauppoja reaaliajassa maanantai-illan. Jokaisen kaupan lisäksi tarjolla on pikainen analyysi kaupasta. Siirtotakaraja umpeutuu maanantaina suomen aikaa kello 22.00.