Kommentti: NHL:n käsittämätön kultasormi teki sen taas – ”Suorastaan epäreilua”

Ryan McDonagh.
Ryan McDonagh hyvästeli Manhattanin valot. Kuva: Kostas Lymperopoulos / All Over Press

Steve Yzerman teki sen taas. Näin voisi tiivistää NHL:n siirtotakarajan. Tampa Bay Lightningin GM on tehnyt taidetta omalle organisaatiolleen suotuisista pelaajakaupoista, ja maanantai oli tuorein osoitus entisen pelaajasuuruuden taidoista.

Ryan McDonagh on eliittiluokan NHL-puolustaja, joka vahvistaisi mitä tahansa NHL-joukkuetta. Puhutaan käänteentekevästä top4-puolustajasta, joka täydentää Lightningin puolustuksen terävän kärjen Victor Hedmanin ja Anton Strålmanin kanssa. Kun taustalla ovat vielä Braydon Coburn, Dan Girardi, Andrej Šustr ja ennen kaikkea huippulupaus Mihail Sergatšjov, Tampan puolustus on Stanley Cup -kaliiberia.

Mikä parasta, McDonagh ei edes ole rental-pelaaja. Hänellä on sopimuksestaan jäljellä puolitoista vuotta, joten Tampa voi käyttää häntä kahdessa Stanley Cup -kilpajuoksussa nykyisellä, varsin huohkealla 4,7 miljoonan dollarin cap-hitillä.

Brayden Pointista Yzerman ei ollut missään nimessä valmis luopumaan, mutta odotusarvo oli, että McDonagh on saatavilla korkeintaan, jos Sergatšjov tai Yanni Gourde liikkuvat toiseen suuntaan. Yzermanin ei tarvinnut luopua kummastakaan.

Toki kaksikymppisten maailmanmestari Brett Howden on menetys – Vladislav Namestnikovista puhumattakaan. Tampan hyökkäyskalusto on sekä laadultaan että ikärakenteeltaan kuitenkin sellainen, että nämä menetykset on paikattavissa helpohkosti. Namestnikovin uuteen sopimukseen ei olisi ollut muutenkaan varaa, joten hänen kanssaan oli keksittävä jotain.

Ensimmäisen kierroksen varausvuorokin on totta kai menetys – varsinkin, jos niitä käyttää yhtä hyvin kuin Yzerman on käyttänyt. Jos kaikki menee suunnitellusti, sillä vuorolla pääsee kuitenkin varaamaan vasta 31:ntenä tulevana kesänä. Se on käytännössä arvoltaan kakkoskierroksen varaus.

Eikä siinäkään vielä kaikki. Yzerman sai vielä lisäksi kauppaan mukaan syvyyssentteri J.T. Millerin, joka on huippuluokan aloittaja. Käytännössä Namestnikov korvautuu pitkälti jo Millerillä.

On suorastaan epäreilua, miten härskisti Yzerman virkaveljiään käyttää hyväksi vuodesta toiseen. Kausi on ollut muutenkin hulppea, mutta tämän kaupan myötä Tampa Bay Lightning on itäisen konferenssin ykkössuosikki pudotuspeleihin lähdettäessä.