Kommentti: NHL-kauden sensaatiolla karkasi pahasti mopo käsistä – ”Täysin käsittämätön tilanne”

Tomáš Tatar.
Tomáš Tatar siirtyy Vegasiin. Tony Ding / All Over Press

NHL:n siirtotakaraja oli jo umpeutunut maanantai-iltana, kun Vegas Golden Knights kertoi hankkineensa Tomáš Tatarin Detroit Red Wingsistä. Hinta oli sokeeraava: ensimmäisen (2018), toisen (2019) ja kolmannen (2021) kierroksen varausvuorot.

Vielä sokeeraavampaa oli tieto, jonka mukaan Vegas yritti loppuun asti naarata Erik Karlssonia Ottawa Senatorsista. Tilanne on suorastaan absurdi, täysin käsittämätön peilattuna tilanteeseen lokakuussa.

Vegas Golden Knightsin piti olla helmikuussa myyjä. Se otti laajennusvaraustilaisuudessa James Nealin ja David Perronin kaltaisia pelaajia nimenomaan sillä ajatuksella, että heidät on hyvä myydä tässä vaiheessa, ja saada vaihdossa arvokkaita varausvuoroja, joilla pitkäaikaista menestystä rakennetaan.

Kun kausi on ollut jättimäinen menestys, koko asetelma kääntyi päälaelleen. Vegas oli valmis myymään arvokkaimpia varausvuorojaan saadakseen Tatarin, jota ei voi millään mittareilla mitattuna pitää eliittiluokan NHL-pelaajana, tai edes lähellä sitä luokkaa.

On suorastaan pelottavaa ajatella, mitä Vegas olisi ollut valmis maksamaan Erik Karlssonista. Tai mitä Vegas on valmis maksamaan Karlssonista kesällä.

Totta kai, kun joukkue taistelee runkosarjan voitosta, edellytyksiä menestymiselle keväällä on. Kun näin on, joukkuetta on syytäkin vahvistaa. Vegas oli kuitenkin valmis investoimaan niin paljon, että realiteetit ovat hämärtymässä.

Golden Knights antaa kaikille muille NHL-joukkueille tasoitusta sillä, että se on ehtinyt käydä vasta yhden varaustilaisuuden. Sillä ei yksinkertaisesti ole systeemissään nuoria pelaajia, joista ammentaa jatkuvuutta.

Nyt Vegas meni luovuttamaan kolme tulevaa varausoikeutta saadakseen ailahtelevan Tatarin. Puhutaan prosentuaalisestikin niin suuresta lovesta pelaajatuotannon jatkuvuudelle, että Vegas vaaransi pitkän tähtäimen menestymismahdollisuuksiaan maanantaina.

Entä jos Vegasin tuhkimotarina päättyykin esimerkiksi ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle? Entä jos Neal ja Perron lähtevät ilmaiseksi kesällä? Entä jos ensi kaudella kaikki ei sujukaan kuin elokuvissa alkusyksystä lähtien?

Vegasin käsittämätön menestys on perustunut usean pelaajan yhtäaikaiseen ylisuorittamiseen. Entä jos heistä edes muutama taantuukin normaalille tasolleen?

Kävi miten kävi, tämä kausi on pelkästään ja vain plussaa. GM George McPheen ja muiden työnjälki arvioidaan vasta tulevina vuosina. Vegasille on paljon oleellisempaa se, missä se on viiden vuoden päästä kuin se, miten se menestyy tällä kaudella.

Ellei sitten tietysti Golden Knights voita Stanley Cupia tänä keväänä. Jos kirkkain kruunu tulee, kaikki muu on toissijaista. Siinä tapauksessa se, mikä näyttäytyy tänään vauhtisokeutena, olisi kesäkuussa nerokkuutta.

Mutta kuinka moni siihen jaksaa uskoa? Siis McPheen lisäksi – ilmeiseksi. Ainakin teot viestivät siihen suuntaan.