Kolumni: Virtaseen ei täysin luotettu, mutta jatkoja sorvattiin - Mihin JYP oikein on menossa?

JYP näki tällä kaudella Kanada-maljan vain pelipaidan helmassa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kirjoittelin jo heti tuoreeltaan kiirastorstaina pelatun viimeisen puolivälierän jälkeen näkemyksiäni siitä, mikä JYPiä vaivasi ja on vaivannut, joten ei palata näihin asioihin sen enempää.

Joka tapauksessa seura tiedotti tänään, ettei päävalmentaja Marko Virtanen jatka toimessaan enää ensi kaudella. Virtanen ja JYP allekirjoittivat jatkosopimuksen viime marraskuussa. Se asettuu nyt tässä tilanteessa outoon valoon. JYPin pääomistaja-puheenjohtaja Jukka Seppäsen perusteluja jatkosopimukselle voit lukea täältä.

Virtasen viiden kauden saldoksi jäi kolme välieräpaikkaa, joiden seurauksena kaksi pronssia. Kaksi kertaa tuli lähtö puolivälierissä. Virtasen aikana JYP voitti myös viimeiseksi jääneen European Trophyn sekä sen seuraajan CHL:n. SM-liigan runkosarjassa JYP sijoittui hänen ensimmäisellä kaudellaan viidenneksi ja oli sen jälkeen neljä kertaa neljäs.

Saldo ei ole mikään katastrofi, mutta kuten Virtanen itsekin totesi, JYPissä se ei riitä. Jalkeilla oli joka vuosi mestaruuskelpoinen ryhmä. Ei (aina) ykkössuosikki, mutta mestaruuskelpoinen.

Silti Virtasen hurrikaanipoppoo ei pelannut kertaakaan finaaleissa ja laadukkaita omia kasvatteja on valunut muihin liigaseuroihin jo jonkin aikaa. Tätä ei JYPin menestysaikakauden alkuvuosina tapahtunut.

Myös urheilutoimenjohtaja Jukka Holtarin asemaa on syytä puntaroida ja pääomistaja Seppänen harjoittanee itsetutkiskelua.

***

Virtasen valinta päävalmentajaksi kaudesta 2013-14 eteen päin oli jyppimäisen looginen jatkumovalinta. Hänestä tuli historian neljäs kakkosesta ykköseksi noussut JYP-luotsi. Taipaleen loppusuora sen sijaan näyttäytyy omituisessa valossa.

Reilu vuosi sitten joulukuussa JYP kertoi, ettei Virtasen tätä kautta koskenutta optiota lunasteta. Seura oli vahvasti TPS:sta vapautumassa olleen Ari-Pekka Selinin kintereillä, mutta Selin meni HIFK:hon. Tämän jälkeen JYP tiedotti, että Virtanen jatkaa hurrikaanipurren peräsimessä kauden 2017-18 ja viime marraskuussa sopimukseen lisättin vielä yksi kausi.

Tilanteesta jää väkisinkin sellainen kuva, että JYP on etsiskellyt uutta päävalmentajaa enemmän tai vähemmän aktiivisesti jo puolitoista vuotta, mutta kun sopivaa ei ole löytynyt, on jatkettu Virtasella. Ja mikäs siinä, voihan näinkin tehdä, mutta absoluuttiselta luottamuksen osoitukselta se ei todellakaan kuulosta.

Absoluuttisen luottamuksen päävalmentaja kuitenkin tulosta tehdäkseen tarvitsee.

***

Keskustelupalstat ja kahvipöytäkeskustelut pursuvat nyt villinä JYPin seuraavan päävalmentajan nimiä. Paluumuuttajat Jyrki Aho, Risto Dufva, Ari-Pekka Siekkinen tai Erkka Westerlund. Tai Petri Matikainen, Tomek Valtonen, Pekka Tirkkonen tai jokerikorttina KeuPan mestisfinaaleihin luotsannut Mikko Heiskanen.

Jukka Seppänen vakuutti, ettei asian kanssa ole vielä edetty mihinkään suuntaan. Ehkä näin on. Ehkä Virtasen potkuja ohjasi puhtaasti tulos, jonka perusteella monoa oli syytäkin heilauttaa.

Seppänen sanoi myös haluavansa JYPin eurooppalaiselle kiekkohuipulle kaikilla tasoilla ja että siihen on matkaa. Päävalmentajavalintaa ohjaa myös tämä linjaus. Se sulkee edellämainituista nimistä valtaosan pois, jos linjauksesta pidetään tosissaan kiinni. Westerlund tulisi kyseeseen, mutta hän täytti eilen 61 vuotta ja on yrittänyt lopetella valmentamista jo vuosia.

Hurrikaaniorganisaatio hakee pääkäskijää pidemmän aikavälin suunnitelmalla, kuten on tapana ollut. Kansallisuus ei toki ole millään tavalla mikään autuaaksi tekevä asia, mutta JYPissä ei ole koskaan ollut ulkomaalaista valmentajaa ja suomalaisen valmennusosaamisen katsotaan ylipäätään olevan tätä nykyä niin rautaista, ettei ulkomaalaisia ole muuallakaan liigassa aikoihin näkynyt. Ei ainuttakaan sen jälkeen, kun Glen Hanlon luotsasi Jokereita yhdeksän vuotta sitten.

Olisiko JYPissä nyt ulkomaalaisen aika?