Kolumni: Tämän takia Virtanen jatkaa JYPin peräsimessä

JYP jatkaa tutussa komennossa myös ensi kaudella. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Johdonmukaisuus on se sana, joka (jälleen) nousee mieleen JYPin valmentajaratkaisusta. Marko Virtanen jatkaa toimessaan ensi kaudellakin ja niin tekevät myös apuvalmentajat Jukka Ahvenjävi, Antti Turunen ja Jarkko Hyytiä.

Urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari on usein maininnut, että hänet on pestattu seuraan miettimään, mikä on JYPille parasta. Holtarin näkemys on edelleen se, että valmennuksen osalta parasta on Virtanen esikuntineen.

Hurrikaaniorganisaatio on hallintomalliltaan yksinkertainen, ei mikään himmeli. Ylimpänä hierarkiassa on seuran hallitus, ennen muuta puheenjohtaja-pääomistaja Jukka Seppänen. Seppäsen alapuolella ovat Holtari sekä toimitusjohtaja Aku Vallenius. Sitten tullaankin hyvin nopeasti jo valmentajiin ja pelaajiin.

Sooloilevia ja tempoilevia, mutta vahvoja taustavaikuttajia - sellaisia mystisiä hallituksen jäseniä - JYPissä ei ole ollut miesmuistiin, tuskin koskaan. Vähenemään päinhän ne ovat muuallakin.

Runkosarja- ja pudotuspelit mukaan lukien Virtanen on yli 300 kamppailullaan eniten otteluita JYPissä valmentanut päävalmentaja. Menossa on viides kausi vetovastuussa ja kaikkiaan seitsemäs liigaryhmässä. Ensi kaudella Virtasesta tulee JYPin pitkäaikaisin päävalmentaja.

Sooloilevia ja tempoilevia, mutta vahvoja taustavaikuttajia - sellaisia mystisiä hallituksen jäseniä - JYPissä ei ole ollut miesmuistiin, tuskin koskaan.

Seitsemän kautta hurrikaanipoppoon liigaryhmän valmennuksessa sivuaa sekin ennätystä, joka on vielä toistaiseksi Mika Saarisen hallussa. Saarinen toimi JYPin apuvalmentajana 1995-1998 ja päävalmentajana 1998-2002.

Saarisen jälkeen Virtanen on vasta JYPin neljäs päävalmentaja viidentoista vuoden aikajänteellä.

Johdonmukaisuus. Edellisen 15 vuoden aikana mestaruuden voittaneista joukkueista Tapparalla, Kärpillä ja Ässillä on ollut kahdeksan päävalmentajaa, HPK:lla yhdeksän ja TPS:lla 13 sekä HIFK:lla 13.

Kärpillä on jaksolta kuusi mestaruutta, Tapparalla kolme, JYPillä kaksi ja muilla edellä mainituilla yksi. Tästä voisi laskeskella, että neljä on kenties aavistuksen liian vähän ja 13 ehdottomasti liikaa.

Koko 32-vuotisella liigataipaleella Jyväskylässä on nähty vain 11 päävalmentajaa. Johdonmukaisuuden kulttuuri kumpuaa jo JyP HT:n ajoilta.

Virtasen johdolla JYP ei ole mestaruutta voittanut eikä välttämättä voitakaan. Seppäsen ja Holtarin filosofiassa katsotaan kuitenkin myös tämän taakse. JYP on saavuttanut kymmenen viime kauden aikana yhdeksän kertaa runkosarjassa vähintään sata pistettä. Kauneusvirheeksi jäi Virtasen ensimmäinen kausi 2013-14, kun pisteitä kertyi "vain" 98. Sijoitus on joka vuosi ollut vähintään viides.

Mestaruus vaatii aina vähintään sadan prosentin tehojen ulosmittaamisen joukkuesta. Joskus se sata tai satakymmenenkään ei riitä.

JYPin kohdalla sopii kysyä, kuinka usein joukkue on liigahistoriansa aikana ollut selkeä alisuorittaja? Hyvin harvoin, tuskin koskaan.

Tämä johdonmukaisuus ja ammattilaisuus on hurrikaaniseurassa yksittäisiä mestaruuksia suurempi arvo, jos kohta se myös Kanada-maljaakin samalla himoitsee.

JYPin kohdalla sopii kysyä, kuinka usein joukkue on liigahistoriansa aikana ollut selkeä alisuorittaja? Hyvin harvoin, tuskin koskaan.

Päävalmentajan kohdalla usein puhutaan kasvojen kulumisesta. Puhutaan siitä, että viisi vuotta yhdessä joukkueessa olisi jonkinlainen maksimi, vaikka pelaajiston osalta vaihtuvuus voi olla hyvinkin suurta.

- Tämän kanssa tehdään tietenkin joka päivä töitä, ettei näin kävisi, Virtanen totesi torstain tiedotustilaisuudessa.

Pedantti ex-pelaaja on myös pedantti ja kunnianhimoinen valmentaja, joka haluaa oppia joka päivä uutta.

Kuten vaikkapa sen, ettei sillä nyt ole niin suurta väliä, heittääkö pelaaja rännikiekon ranteella vai "lonkkalämärillä", kunhan voimakkuus ja suunta ovat oikeat.