Kolumni: Pitäisikö Venäjä sulkea olympialaisista? - Totta kai!

Sotshin olympiakisat olivat massiivinen näyttö jättikokokoisen urheilutapahtuman rakentamisesta ja maailmanlaajuisesta PR-huomiosta. Mustanmeren rannalla kilvoiteltiin 2014.


Venäjä pitäisi sulkea olympialaisista - ja muistakin - kisoista dopingin lisäksi järjestelmällisen ihmisoikeuksien polkemisen ja vieraan valtion alueelle sotavoimin tunkeutumisen vuoksi, kirjoittaa Tuomas Heikkilä.

Sinne ne liukuvat. Vladimir Putinin kuningasidean KHL:n tähdet. Ennen muuta Venäjän, mutta myös Suomen paidassa.
Ehkä joku KHL-pelaaja on käyttänyt urheilussa kiellettyjä lääkeaineita, ehkä ei. Samapa tuo oikeastaan.

Ne liukuvat areenalle, jonka omistavat diktaattori Putinin lähipiiriin kuuluvat, talouspakotteiden kohteina olevat miehet. Areena sijaitsee vain kivenheiton päässä eduskunnasta ja presidentinlinnasta. Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna tilanne on suorastaan irvokas.

Hartwall-areena on leijonien kotiluola, jonka edellä mainitut venäläiset omistavat. Suomen jääkiekkoliiton ei olisi koskaan pitänyt sallia Jokereiden siirtymistä Putinin propagandaliigaan. Ellei olisi sallinut, areenakauppoja ei myöskään olisi syntynyt. Mutta Kalervo Kummola päätti tehdä kaverilleen Hjallis Harkimolle jälleen yhden palveluksen.

Edesmennyt Espoon Blues haikaili takavuosina sekin KHL:aan. Tämän hankkeen Kummola torppasi. Nyt Jokerit on ollut idän ihmeliigassa mukana rapiat kolme vuotta ja nakuttanut sinä aikana 42 miljoonan euron tappiot. Onneksi omistajilla on syvät taskut, niin muutama kiekkoilija pääsee käsiksi tienesteihin, joista he voisivat muuten nähdä vain unta.

He maksavat niistä veronsa Suomeen. Se on toki pelkästään positiivista.

Karjala-turnauksen Suomi-Venäjä -ottelun tiimellyksessä Ilmalan hieman jo nukkavierussa, mutta ehostetussa monitoimipalatsissa hurraa liuta venäläisiä.

Samaan aikaan spekuloidaan sillä, jääkö myös KHL pois olympialaisesta jääkiekosta. NHL jäi jo. Viidet olympialaiset kestänyt jääkiekkoilullinen ilotulitus päättyi rahariitoihin, valtataisteluihin ja politiikkaan. Kärsijöinä ovat urheilijat ja yleisö. Kun mennään KOK:n isoihin kammareihin, siellä ei ymmärretä lätkästä tuon taivaallista, se tämän taistelun tuoksinassa nähtiin. Toisaalta NHL-seurojen omistajat eivät juuri perusta viiden renkaan kisoista.

KOK on viime vuosina pörhistellyt Venäjälle maan valtiojohtoisen doping-järjestelmän vuoksi. Venäjän yleisurheilijat ja painonnostajat suljettiin Rion olympialaisista reilu vuosi sitten. Nyt hiihtäjillä Aleksander Legkovilla, Jevgeni Belovilla, Maksim Vilegzhaninilla, Aleksei Petuhovilla, Julia Ivanovalla ja Jevgenia Shapovalovalla ei ole mitään asiaa Pyeongchangiin doping-rikkomustensa takia. Olympiaporttikielto on elinikäinen.

On spekuloitu vaihtoehdolla, että venäläisurheilijat joutuisivat kisaamaan Koreassa olympialipun alla. Tässä tapauksessa KHL jäisi pois kisoista ja kiekkoturnaus vajoaisi selvästi keskivertoa EHT-turnausta alemmalle tasolle.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto tekisi ihan mitä tahansa, ettei moinen skenaario toteudu. Putinia kernaasti halivan Rene Faselin muskelit eivät kuitenkaan riitä, jos KOK haluaa rökittää Venäjää.

Putinia kernaasti halivan Rene Faselin muskelit eivät kuitenkaan riitä, jos KOK haluaa rökittää Venäjää.

Putinin himmentynyt kruununjalokivi on Venäjän jääkiekkomaajoukkue, joka ei ole ollenkaan sama asia, ellei se ole nimenomaan Venäjän jääkiekkomaajoukkue. Entinen KGB-mies haikailee vanhan punakoneen aikojen perään. Ongelma on siinä, ettei nyky-Venäjä ole koskaan voittanut olympiakultaa. Nyt Putin laskee, että ilman NHL-miehiä Venäjän voittokulkua ei estä mikään.

Putin laskee väärin. Olipa KHL mukana eli ei, Venäjä ei voi jääkiekon olympiakultaa tälläkään kertaa. Sillä voi olla nimekkäin miehistö, mutta kuten aiemminkin, aina jostain tulee Joukkue, joka on vahvempi.

Mutta pitäisikö KOK:n sulkea valtiojohtoisesta doping-systeemistä narahtanut jättiläisvaltio pois kisoista? Totta kai. Yksittäisen urheilijan doping on yksi asia, valtiojohtoinen pumppausjärjestelmä kokonaan toinen.

Mutta yli ja ohi urheilun sääntöjen Venäjä pitäisi sulkea näistä - ja muistakin - kisoista järjestelmällisen ihmisoikeuksien polkemisen ja vieraan valtion alueelle sotavoimin tunkeutumisen vuoksi. Tämän pitäisi olla kaikille päivänselvää.

Edellä mainitut kun ovat aika paljon urheilua isompia asioita.