Kolumni: Jukurijohdolle aasinhattu päähän - Kuka valmentaa toteemipaalun varjossa?

Risto Dufvan aika Jukureissa on päättynyt. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Suomalaisen jääkiekkoilun hiekkalaatikko haukkoi eilen henkeään, kun Jukurit ilmoitti, että Risto Dufvan taival sarvipäiden komentajana päättyy. Vasta joulukuun lopussa oli julkistettu RD:n kahden vuoden jatkosopimus, joka olisi pitänyt miehen Jukureiden penkin takana kevääseen 2020.

"Oho", tuumasin ensin itsekin, mutta sitten kömpi takaraivoon pieni deja vu. (Tai bon voyage, kuten Dufvan tavoin Jyväskylässä vuonna 1963 syntyneisiin urheilupersooniin kuuluva Matti Nykänen sanoisi.)

Loppusyksystä 2010 JYP tiedotti jatkaneensa Dufvan päävalmentajasopimusta kevääseen 2014 saakka, vaikka pinnan alla jo kuohui. RD:n rekordi hurrikaaniorganisaatiossa oli tässä kohdin viides sija, seurahistorian ensimmäinen mestaruus ja pronssi. Ennen kevään 2009 mestaruuttaan JYP ei ollut selviytynyt neljän parhaan joukkoon kuuteentoista vuoteen.

Dufvan markkina-arvo oli huipussaan, kun itse Jarmo Kekäläinen kuiskutteli Ilmalasta tarjouksiaan annettuaan potkut Hannu Jortikalle. No, eihän JYPistä tietenkään ollut tässä vaiheessa narriluotsiksi lähteminen.

Vaativa ja koko seuraa johtava, mutta myös kovaa tulosta tekevä Dufva oli kuluttanut itsensä ja JYP-organisaation puhki.

Keväällä 2011 JYP voitti SM-liigan runkosarjan kolmannen kerran peräkkäin. Heikko Ilves kaatui puolivälierissä 4-0 vielä samoilla höyryillä, mutta Petri Matikaisen sielukas Blues oli välierissä täysin ylitsekäymätön este. Vaativa ja koko seuraa johtava, mutta myös kovaa tulosta tekevä Dufva oli kuluttanut itsensä ja JYP-organisaation puhki.

Sen tiesivät kaikki jo keväällä, mutta rahakasta sopimusta oli jäljellä vielä kolme täyttä kautta.

Kultaisen kädenpuristuksen arvosta ei päästy heti sopuun, joten päätettiin vielä yrittää. Mutta eihän siitä enää mitään tullut. 20. syyskuuta 2011, vain kahden liigakierroksen jälkeen JYP tiedotti Dufvan sopimuksen purkamisesta.

Tiettävästi se maksoi JYPille 250 000 euroa. Miksi ratkaisu nähtin vasta nyt, uuden liigakauden juuri käynnistyttyä, ihmetteli moni.

- No, kaikessa raadollisuudessaan kyse oli loppujen lopuksi rahasta, Dufva totesi tuolloin Keskisuomalaisen haastattelussa.

Ja nauroi koko matkan pankkiin.

Puumerkkiä paperiin rustatessa oli selvää, että Jukurit ei tule myöskään seuraavan kahden kauden aikana taistelemaan liigan kärkisijoista.

Syksyllä 2017 Risto Dufvan markkina-arvo ei varmasti ollut enää samalla tavalla lakipisteessään kuin seitsemän vuotta aiemmin. Paitsi Mikkelissä. Päämajakaupungin kiekkoilussa RD on vielä merkittävämpi toteemipaalu kuin Jyväskylän, vaikka ex-maalivahti ehdottomasti onkin JYPin menestysvuosien ketjun alkuperäinen pääpunoja.

Joulun alla Jukurit ja Dufva allekirjoittivat kevääseen 2020 ulottuvan jatkosopimuksen. Se vähän yllätti. Kauden mittaan törmäsin Kalevankankaalla muutaman kerran RD:hen, josta ei enää huokunut tuli ja tappura. 54-vuotias on valmentanut puolet elämästään.

Miksi hän sitten halusi jatkoa? Puumerkkiä paperiin rustatessa oli selvää, että Jukurit ei tule myöskään seuraavan kahden kauden aikana taistelemaan liigan kärkisijoista. "Jääkiekossa voittaa yleensä se, jolla on paremmat pelaajat", on eräs takavuosien legendaarisista dufvismeista.

No, liigajoukkueen päävalmentajan paikka on tuulinen, mutta yleisesti ottaen melko hyvin palkattu työpaikka. Päävalmentajasopimus on johtajasopimus, joka ei jätä puille paljaille, jos hommat keskeytyvät ennen aikojaan. Miksi kukaan jättäisi tällaisen paperin allekirjoittamatta?

Kaiken kruunasi puheenjohtaja Jukka Toivakan ajattelematon möläytys "mestiksen mestaruudesta".

Mutta miksi Jukureiden johtoporras sellaista tarjosi, kun se vain vajaata kolmea kuukautta myöhemmin katsoi, että on aika uusien tuulien? Aasinhattua on syytä sovitella päähän. Pienen budjetin organisaatio pulittanee kelpo summan vapaaherra Dufvalle, joka on ilmoittanut istuvansa ensi kaudella Kalevankankaan katsomossa.

Onko Jukureilla näissä olosuhteissa varaa päävalmentajaan, jolla on riittävästi cojonesia luotsata viikinkilaivaa toteemipaalun varjossa? Uskottava pelaajapakkakin pitäisi saada samalla kasaan.

Jukureiden neitsytkausi liigassa herätti paljon positiivista virinää, kun joukkue taisteli pudotuspelipaikasta loppumetreille saakka. Toisella kaudella positiivinen virinä vaihtui lähinnä myötähäpeään ja kaiken kruunasi puheenjohtaja Jukka Toivakan ajattelematon möläytys "mestiksen mestaruudesta".

Ensi kaudesta tulee vielä vaikeampi. Uusi päävalmentaja, kuka hän ikinä onkaan, ottaa johdettavakseen joukkueen, jonka Dufva on itse itselleen rakentanut. Haisee välikaudelta ja siltä, että uuden valmentajan uusi projekti pääsee käynnistymään kunnolla vasta vuoden kuluttua.

Kiinnostaako ketään odottaa?