Kierrosennakko: TPS:llä iso ikähaitari ykkösketjussa: 42-vuotiaalla Perrinillä 16-vuotias laituri

Olympiakisoihin valittua Miro Heiskasta ei nähdä vielä tänäänkään HIFK:n kokoonopanossa. Tiistai-illan liigakierros ei muutenkaan tarjoa parasta mahdollista tilaisuutta olympiavalittujen päivän kunnon tarkistamiseen, sillä kuudesta uudesta Etelä-Koreaan matkaavasta vain Tapparan Jukka Peltola ja Mikko Lehtonen ovat tänään tositoimissa.

Kolmen valitun Kärpät on tänään lepovuorossa.

Kierros pitää sisällään kuusi kamppailua. Kiekkoareena nostaa otteluista esiin neljä pointtia:

1) TPS:llä iso ikähaitari.

Turun Palloseura luisteluttaa HPK:ta vastaan kotiyleisönsä eteen mielenkiintoisen ykkösketjun. Vasta 16-vuotias Kaapo Kakko pääsee uransa kolmannessa liigaottelussa kokeneiden vieruskaverien rinnalle.

Teinipoika hyökkää 42-vuotiaan Eric Perrinin ja tällä viikolla 41 vuotta täyttävän Tomi Kallion rinnalla.

TPS:n päävalmentajalla Kalle Kaskisella on selkeät perustelut Kakon pelipaikalle.

– Annetaan pojalle mahdollisuus näyttää osaamistaan. Ollaan ylpeitä, että seurassa on tällaista lahjakkuutta, Kaskinen sanoo.

Aika näyttää, paljonko liigakokemus karttuu kevään mittaan.

– Menemme rauhassa, peluuttamisesta ei ole lukkoon lyötyä suunnitelmaa, Kaskinen sanoo.

Hyökkäyskolmikon pelaajien syntymävuodet ovat 2001, 1975 ja 1977. Kakon syntymän aikoihin Perrin pelasi ensimmäistä kauttaan SM-liigassa edustaen Porin Ässiä. Kallio puolestaan hyökkäsi NHL:ssä Atlanta Trashersissa.

Kolmas kerta liigajäillä. Vasta 16-vuotias Kaapo Kakko hyökkää 42-vuotiaan Eric Perrinin ja tällä viikolla 41 vuotta täyttävän Tomi Kallion rinnalla. Kuva: Europhoto

Ajan kulumista kuvaa osuvasti se tosiasia, että Trashers katosi NHL-kartalta jo vuonna 2011. Organisaatio vaihtoi maata ja nimeä, nykyisin Trashersin perillinen tunnetaan Winnipeg Jetsinä.

A-nuorissa kovaa pistetahtia pitänyt Kakko veti joulukuussa ensimmäiset piirtonsa liigajäille. Nuorukainen oli kokoonpanossa Ilvestä vastaan Tampereella ja KalPaa vastaan kotiottelussa. Liigastartissa peliaikaa irtosi seitsemän minuuttia. Lue Kakon debyytin jälkeiset mietteet Kiekkoareenan joulukuisesta jutusta.

2) Olympiavalittu yhä sivussa.

Suomi-kiekkoilun tulevaisuuden timantti Miro Heiskanen on nähty liigajäillä viimeksi 13. joulukuuta, kun HIFK kohtasi KalPan. Peliaikaa irtosi tuolloin – totuttuun tapaan – runsaasti. Heiskanen hikoili kaukalossa yli 25 minuuttia. 

Heiskasta ei ole nähty tositoimissa nuorten MM-kisojen jälkeen. Buffalossa puolustajalupaus pelasi puolikuntoisena kärsittyään Kiekkoareenan tietojen mukaan joulukuun liigaottelussa saamastaan olkapäävammasta.

Pitkä poissaolo on ehtinyt huolestuttaa A-maajoukkuetta myöten. Ilmeisesti Heiskanen on kuitenkin lähellä pelikuntoa, mitenkään muuten ei voi selittää Leijonien päävalmentajan Lauri Marjamäen eilistä kommenttia.

– HIFK:n päävalmentaja (Ari-Pekka) Selinin kanssa juteltuani vakuutuin, että kaikki on kunnossa, Marjamäki sanoi STT:n jutussa.

3) Hakametsässä finaaliuusinta.

Tapparan olympiavalitut ykköskentässä. Puolustava mestari luisteluttaa Etelä-Korean kisoihin nimetyt tähtensä jäälle samassa kentällisessä. Jukka Peltola hyökkää Jan-Mikael Järvisen ja Sebastian Revon rinnalla. Ketjun takana luutivat olympiakoneeseen kelpuutettu Mikko Lehtonen ja niukasti rannalle jäänyt Niko Mikkola.

Vielä viime kaudella Mikkola puolusti KalPan keltamustia värejä.

Kuopiolaisleiristä kantautui aamulla ikäviä uutisia, kun KalPa tiedotti, että puolustaja Eetu Sopanen, 21, joutuu lopettamaan uransa oltuaan toista vuotta päävamman vuoksi sivussa.

4) CHL-finalisti kohtaa nousukuntoisen Lukon.

Hippoksella ottelua kannattaa katsoa sillä silmällä, että katselee keskikaistaa. Samalla voi miettiä, millaisten pelintekijöiden taakse ottelun sentterit jäivät olympiavalintaseulassa.

Kaukalossa on sangen edustava kattaus SM-liigan sentteriparhaimmistosta. JYPin Jarkko Immonen löytyy pistepörssistä sijalta kuusi, kolmosketjun keskellä viilettävä Antti Suomela peräti sijalta neljä. Kakkosketjua johtava Juha-Pekka Hytönen puolestaan nousi lauantain kierroksella JYP-historian kaikkien aikojen tehokkaimmaksi pelaajaksi ohi Antti Virtasen.

Hytönen, 36, on kerännyt 677 ottelussaan pisteet 145+197=342. Liigassa 13. kauttaan pelaava keskushyökkääjä on edustanut koko Liiga-uransa JYPiä. Hän on myös joukkueen kaikkien aikojen ottelutilaston ykkönen, maalipörssin kakkonen ja syöttöpörssissä viidentenä.

Lukon tulikuumaa ykkösketjua johtava Teemu Ramstedt on kerännyt tammikuun kamppailussa 12 (6+6) tehopistettä. Samaan on yltänyt Liigan kokenein NHL-pelaaja Chris VandeVelde (6+6), ketjun kolmas lenkki Toni Koivistokaan ei ole jäänyt kauaksi. Kalenterivuoden 2018 saldo on 11 (3+8) paunaa.