Jagr poistuu, legenda elää – tässä NHL-uran muistokirjoitus

Jaromir Jagr jättää NHL-kehät, mutta legenda jatkaa elämistään. Kuva: Andy Lewis/All Over Press

Välähdys uravideosta palautti mielen aikaan, jolloin rakkaus NHL-jääkiekkoon syttyi toden teolla.

Pittsburgh Penguinsin ja Chicago Blackhawksin Stanley Cupin finaalipeli vuonna 1992. Kihara pitkä takatukka heilahtaa pari kertaa puolelta toiselle. Vastustajan puolustaja hoippuu luistimilla, kun numero 68 liruttaa kiekon jalkojen välistä. Ensimmäinen este ohitettu, toinen edessä. Sekin hoidettu.

Liuhuletti jatkaa matkaansa Chicago Blackhawksin maalille ja suojaa kiekkoa niin, etteivät puolustajat päässeet siihen käsiksi. Rystylaukaus alakulmaan. Siellä lepää.

Päässä pyöri sekavia ajatuksia. Miten tuollainen on mahdollista? Onko tuo mies tältä planeetalta?

– En ole koskaan ennen nähnyt sellaista maalia, Mario Lemieux kommentoi.

Lemieux ja Jagr veivät jääkiekon uudelle tasolle. He yhdistivät urheilun ja taidemaalauksen. Pittsburgh Penguinsista tuli suosikkijoukkue.

Hockey Newsin tilauskupongin kautta tilattu Penguinsin oloasu piti saada luokkakuvaan. Se oli hirvittävä tyylimoka ja jälkeenpäin kuvan katsominen sattuu silmiin, mutta silloin idea tuntui loistavalta.

Kun Jagrin NHL-ura on nyt ohi, tuntuu kuin yksi aikakausi olisi päättynyt omassakin elämässä.

Enää koskaan en voi palata edesmenneen Uotilanrinteen lukion ”hokikorneriin” värittelemään jääkiekosta ja kaikesta muusta, mikä ei varsinaisesti liity koulunkäyntiin. Enää koskaan en näe Jagrin pelaavan NHL-kaukalossa.

Ehkä Jaromir on sittenkin oikeasti olemassa, kun Osku on käynyt hänen kanssaan samaan aikaan suihkussa.

Siellä hokikornerissa notkunut lukiokaveri Tuomas ”Osku” Grönman pääsi Jagrin joukkuekaveriksi, mikä tuntui täysin absurdilta ajatukselta. Ehkä Jaromir on sittenkin oikeasti olemassa, kun Osku on käynyt hänen kanssaan samaan aikaan suihkussa.

***

Mikä tekee Jagrista niin kiehtovan persoonan?

Nimenomaan se persoona. Jos tshekkihyökkääjällä olisi samat pelitaidot mutta hän olisi tyyppinä väritön, hän ei olisi noussut ilmiönä läheskään yhtä isoksi.

Tarinat yöllisistä treenisessioista, säätiedotusten nauhoittamisista VHS:lle, autolla kaahailuista ja joukkuetovereille tehdyistä piloista ovat muovanneet Jagrista enemmän sarjakuvasankarin kuin prototyyppisen huippu-urheilijan.

Tarinat yöllisistä treenisessioista, säätiedotusten nauhoittamisista VHS:lle, autolla kaahailuista ja joukkuetovereille tehdyistä piloista ovat muovanneet Jagrista enemmän sarjakuvasankarin kuin prototyyppisen huippu-urheilijan.

Jään kaipaamaan NHL-kehissä Jagrin kikkoja ja kiekon suojausta jättiläismäisen perseen avustuksella kulmassa, mutta ennen kaikkea hänen veijarimaista luonnettaan.

Jagr on antanut ulos itsensä, ei mediakonsulttien muovaamaa pr-nauhaa, joka suoltaa ”kun joukkue pärjää niin yksilötkin pärjäävät” -shittiä illasta toiseen.

Jagr on jaksanut vastailla vuodesta toiseen harmaan partansa takaa toimittajien kysymyksiin pitkän uran salaisuudesta. Jagr on antanut ulos itsensä, ei mediakonsulttien muovaamaa pr-nauhaa, joka suoltaa ”kun joukkue pärjää niin yksilötkin pärjäävät” -shittiä illasta toiseen.

Mokaaminen tekee ihmisestä ihmisen. Ja Jagr on totta vie mokaillut. Nuorempana hän joutui ongelmiin peliaddiktionsa takia, kun rulettipöytään meni enemmän kuin sieltä tuli. Ne velat on kuitattu, ja Jagr on ne läksynsä oppinut. Alkoholisekoilujen takia Jagr ei ole otsikoissa ollut, koska hän ei väkijuomia juo. 

Junnumyllyt jauhavat koko ajan loistavia pelimiehiä. Kaukalossa Sidney Crosby ja Connor McDavid aiheuttavat ihan samanlaisen vau-efektin kuin Jagrkin parhaimmillaan. Ero tulee siinä, että heitä kuunnellessa tekee mieli kaivaa makuupussi esiin ja ottaa pienet unet.

***

Florida Panthersin hyökkääjä Vincent Trochek, 24, on kotoisin Pittsburghista. Pikkupoikana hän rullalautaili Halloweeninä paikasta toiseen, että hän ehtisi kinuta karkkia mahdollisimman monesta asunnosta.

Rullalauta vei Vincentin esikaupunkialueelle, ja hän päätyi pimpottamaan Jagrin ovikelloa. Leuat olivat loksahtaa sijoiltaan, kun oma suosikkipelaaja avasi oven.

Toinen leukavamma taisi tulla silloin, kun hän Trochek pääsi pelaamaan Panthersissa idolinsa kanssa samassa joukkueessa.

Ylen jutun mukaan Jagr on tehnyt 40-vuotispäivänsä jälkeen yhtä paljon tehopisteitä kuin 15 prosenttia nykypelaajista. Kun Jagr pelasi ensimmäisen pelinsä Pittsburghissa 1990, suurin osa nykyisistä NHL-pelaajista ei ollut edes syntynyt.

***

Jagrin NHL-uran loppuminen alleviivaa tavallaan jo vuosia jatkuneen kehityksen – jääkiekko on nuorten ja nopeiden miesten peli.

Jagr ei ole ollut enää vuosiin kumpaakaan, mutta silti hän on sinnitellyt mukana. Calgary Flames antoi vielä viimeisen mahdollisuuden, mutta raja tuli vastaan.

Välillä ihmiset kysyvät, että miksi jaksat seurata jääkiekkoa vuodesta toiseen. Itse pelin ja varsinkin Jagrin kaltaisten tyyppien takia. He ovat osoitus siitä, että jääkiekossa piilee laskettavissa olevien osa-alueiden lisäksi henkinen tekijä, jota ei voi rustata excel-taulukkoon.

Joidenkin näkemysten mukaan Jagr oli pitkään Floridassa Aleksander Barkovin ja Jonathan Huberdeaun ketjun rasite, joka haittaisi ja jarrutti muiden peliä. Voi pitää pelillisesti paikkansa, mutta sillä ei ole isossa kuvassa mitään merkitystä.

Jagr on tuonut kiekkomaailmaan paljon enemmän kuin tehopisteensä syöttönsä, maalinsa ja kiekonriistonsa. Hän on antanut enemmän kuin ottanut. 

***

Jagrin NHL-uran loppuminen vetää ehkä mielen vähän nostalgisen surulliseksi, mutta pitää kaivaa naftaliinista vanha sanonta: ”Autoakaan ei ajeta peruutuspeilistä, vaan tuulilasista.”

Jagrin NHL-uran loppuminen vetää ehkä mielen vähän nostalgisen surulliseksi, mutta pitää kaivaa naftaliinista vanha sanonta: ”Autoakaan ei ajeta peruutuspeilistä, vaan tuulilasista.”

Ei tässä maailmassa kantrilaulajan ajatusmaailmalla pärjää.

Sitä paitsi pelit jatkuvat vielä Kladnossa.

Ehkä tällä hetkellä jossain päin maailmaa kikkailee räkänokkainen liuhuletti, joka liruttaa kiekon kaverin jalkojen välistä, hymyilee leveästi ja vetää maalin kunniaksi käden lippaan.