Jäähallilla on tilaa tasavertaisuudelle

HC TPS otti sosiaalisessa mediassa kantaa kapekatseisuutta, syrjintää ja ennakkoluuloja vastaan. Kuva: HC TPS:n Twitter-tili.

Eurooppalaisessa kulttuurikaupungissa Pride-tapahtuma on jo niin arkinen ilmestys, että mielensä moisesta pahoittavat enää aniharvat olonsa uhatuksi tuntevat luolamiehet. Mutta jos urheiluseura eksyy ydinosaamisalueeltaan ja viestii yhdenvertaisuuden olevan ihan oikeasti hyvä juttu meille kaikille, oman elämänsä vilttiketjulaiset saavat aikaiseksi tunkkaisen "somemyrskyn".

HC TPS osoitti tukea inhimillisyydelle tavalla, jonka ei pitäisi enää hämmästyttää ketään. Seurauksena kourallinen öyhöttäjiä tuli kaapista ja toimitusjohtaja Mika Eskola arvioi Helsingin Sanomille, että "on liiketoimintariski ottaa kantaa". Tervetuloa 100-vuotiaaseen sivistysvaltioon.

Liiketoimintariski tarkoittaa tietysti sitä, että TPS on jääkiekkoyhtiö, jonka pitää vakavasti miettiä, miten pahasti kassakirstussa näkyy pikkuruisen, mutta äänekkään vähemmistön mahdollinen boikotointi. Hallilla riittää tilaa, turhankin paljon. Toki hiljaisempi enemmistö taitaa olla sitä mieltä, että hallilla on vain paremmin tilaa hengittää, kun eräät jäävät kotiin.

Toisaalta voi väittää, ettei TPS:llä ole varaa olla ottamatta kantaa. Palloseura profiloituu juhlapuheissa mieluusti Turun kulttuuristen maamerkkien joukkoon. Niissä korkeuksissa majailu tuo mukanaan vastuuta. TPS on yhteisö, jonka pitää näyttää suuntaa sekä omille että vieraille.

Nykyajan muovisessa urheiluviihteessä riittää muun yritysmaailman tavoin puhetta arvoista, varsinaiseen toimintaan ne välittyvät toisinaan heikohkolla viimeistelytarkkuudella. Mutta yleisönsä sitouttamista kipeästi kaipaavan seuran on syytä aidosti osoittaa arvoja, joita kannattajat voivat hyväksyä. Näistä arvoista merkittävästi poikkeavien on parempikin pysyä pois hallilta.

Kritiikin kohteena on perinteikkäästi ollut myös se, ettei urheiluseuran tulisi sotkeutua politiikkaan, koska politiikka ei kuulu urheiluun. Tämä on tietysti täyttä soopaa, politiikka on ollut osa kilpaurheilua vuosituhansia. TPS itsessään on ollut kiinteä osa paikallista poliittista palapeliä vuosikymmeniä, useimmiten tuntuvia hyötyjä keränneenä osapuolena. Ehkä nyt on aika antaa turkulaisille takaisin muutakin kuin viihde-elämyksiä.

Lopulta ainoa tapa mitata arvoja ovat teot. TPS:n "kohukuvat" olivat selväsanaista arvoviestintää, mutta siinä sivussa haluttiin myös myydä lippuja jääkiekko-otteluihin. Kohu ei ainakaan heikentänyt markkinointiviestin näkyvyyttä. Seuraavaksi olisi paikallaan muuttaa arvot helppoa kevytaktivismia konkreettisemmiksi toimiksi.

Jos Mika Eskola todella haluaa sanojensa mukaisesti seistä yhteisönsä edessä mieluummin päivän leijonana kuin loppu-uransa lampaana, on syytä siirtyä kuvista tekoihin. Kovinkaan monet yhteiskunnallisen asemansa puolesta taistelemaan joutuvat vähemmistöryhmät eivät välttämättä koe jääkiekkokulttuuria houkuttelevana tai hyväksyntää huokuvana ympäristönä.

Viikonlopun sometempaus osoitti virtuaalihatunnoston arvoista rohkeutta nykyilmapiirissä. Seuraavaksi hyvä askel Palloseuralle – ja koko lätkäperheelle – olisi vaikkapa houkutella huokealla hinnalla kaikki yhdenvertaisuuden ja avarakatseisuuden ystävät ottelutapahtumaan, jossa juhlistetaan rohkeaa, koettelemusten aikaan yhtenäistä ja moniarvoista Turkua kaikissa sateenkaaren sekä elämänilon väreissä.