Ilves valmis taisteluun puolivälieräpaikasta - onko norjalaiskanto ainoa kaskessa?

Ykkösketju on täysin mitat täyttävä yksikkö liigatasolle. Tapio Laakso täyttää ykkössentterin saappaat, kun pelinrakennusvastuun voi jättää laidoille Sami Sandellille ja Teemu Rautiaiselle.

Kakkosketjun potentiaali ei häpeä vertailussa muihin liigajoukkueisiin verrattuna. Otto Koivulan tulevaisuus on Pohjois-Amerikassa, Ville Meskanen on jo nyt keskivertoa huomattavasti parempi maalintekijä, ja Juhani Tammisen pelintekotaidot näyttävät siirtyneen mukana siirrossa Mestiksestä Liigaan.

Kolmosketjussa Nuorten SM-liigan ennätysmies Eemeli Suomi pelaa läpimurtokauttaan, Arttu Ruotsalainen on oikeassa paikassa kolmosen keskellä, kuten myös Mikael Kuronen oikealla laidalla.

Modernissa jääkiekossa nelosketjukin tekee tulosta, ja se toteutuu myös Ilveksessä. Teemu Lepaus on Tammisen tapaan osoittanut pystyvänsä tekemään Mestiksen jälkeen tulosta myös Liigassa. Juho Liuksiala rikkoi viime kaudella jo kymmenen maalin rajan, ja Joona Koppasen potentiaali puolustavana keskushyökkääjänä on nähty aina NHL:n kykyjenetsijöitä myöten.

Tolppien välissä on Antti Lehtonen, joka onnistui viime keväänä melkein pysäyttämään puolivälierissä lopulta mestaruuteen asti marssineen Tapparan. Toisena maalivahtina on Markus Ruusu, jolla on vyöllään niin NHL-varaus Dallas Starsiin kuin alle 20-vuotiaiden MM-kisaedustuskin.

Puolustuskin toimii: Joe Piskula on ensimmäisen otteluiden perusteella selvä vahvistus tupsukorvien puolustukseen. Olli Vainio ja Arto Laatikainen ovat molemmat liigatasolle laadukkaita peruspuolustajia. Juuso Pullin ja Jarkko Parikan muodostama puolustajapari voisi aivan hyvin olla menestyvänkin liigajoukkueen kolmospari.

Puuttuva palanen

Yksi osa-alue Ilveksellä ei ole kunnossa. Se, jonka Stefan Espelandin pitäisi muodostaa.

Kiekollinen ykköspakki.

Norjan maajoukkuemiehen CV on kieltämättä komea. Norjan liigan puolustajien pistepörssin voitto ja saman sarjan syöttöpörssin voitto. Ruotsin juniorien pääsarja SuperElitin puolustajien pistepörssin voitto.

Kaukalossa ei vaan CV:tä kysellä. Espelandin pelinopeus ei riitä Liigan tasoiseen sarjaan. Kiekolliset ratkaisut kestävät aina sen ratkaisevan sekunnin kymmenyksen verran liian kauan, eikä Espeland tunnu pystyvän lukemaan liigavauhdissa tapahtuvia ratkaisuja.

Espelandin pelinopeus ei riitä Liigan tasoiseen sarjaan.

Kun norjalaisen otteet eivät ole vakuuttaneet sen enempää omassakaan päädyssä, voi hyvinkin uskoa Ilveksen toimiston etsivän jo uutta miestä samalla tontille.

Tai ainakin sen pitäisi.

Jos fanien JaloKiveksi ristimä Risto Jalon ja Karri Kiven muodostama urheilujohtajakaksikko onnistuisi löytämään Espelandin tilalle jostain pätevän ylivoiman quarterbackin, voisi Ilves taistella jopa suorasta pudotuspelipaikasta.

Eikä sen pelimiehen tarvitsisi olla mikään Miika Koivisto tai edes Santeri Lukka. Viime kauden Teemu Aallon tasoinen pelaaja riittäisi.