Hieno kuvakirja kymmenestä vuodesta

Liigatähdet on valokuvaaja Jukka Raution juhlakirja kymmenen viime liigakauden ajalta.

Kun on juhlavuosi, niin täytyyhän ulkoasunkin olla juhlava. Näin on käynyt myös valokuvaaja Jukka Raution kuvateokselle viime kaudesta. Sivukoko on kasvanut, sivumäärä noussut ja kirja on jopa saanut uuden nimen. Nyt se on Liigatähdet - Suomi-kiekon huippuvuodet.

Pohja on Laukauksia-teossarja, jonka tamperelainen kuvaaja Rautio aloitti kymmenen vuotta sitten. Siinä edellinen kausi rakentui aina hänen kuviensa ja niitä tukevien tekstin varaan. Rautio on itse kustantanut tähän asti kirjan yhtiönsä kautta, mutta on nyt saanut Readme.fi -yhtiön kustantajaksi.

Tämä on siis jo kymmenes vuosi, kun Rautio on tehnyt kirjansa. Sen kunniaksi juhlakirjassa on katsaus jokaisesta kaudesta 2007–08 lähtien. Kunkin kauden kohdalla on avauksessa onnistuneena ratkaisuna sen kauden Laukauksia-kirjan kansi, kuvat kyseisestä kaudesta finaaleineen sekä teksteinä niin kauden alku-asetelmat, finaalit kuin tarvittavat tilastot. Erilliskuvin ja tekstein kirja kattaa myös huomattavimmat muut suomalaiskiekkoilun tapahtumat Liiga pääpainonaan.

Juhlaa vietetään työn merkeissä, joten aiempien kirjojen tapaan edellinen kausi on nyt käyty seurakohtaisesti läpi. Näin jokaisesta liigaseurasta on vähintään aukeama kuvia ja tekstiä. Kaikista pudotuspelisarjoista on oma käsittelynsä ja finaalit on käyty läpi ottelu ottelulta.

Kirjassa on sivuja peräti 240.

Jo Laukauksia oli erittäin hyvä kirjasarja Liigan tapahtumista. Kun juhlakirja kertaa näiden vuosien tapahtumat, niin se on lähes korvaamaton kaikille hyvistä valokuvista nauttiville kotimaisen kiekkoilun seuraajille. Mukana on myös muutama otos SM-liigan alkuvuosilta.

Raution kuvat ovat tietysti pääosassa. Marko Leppänen ja JP Mikola ovat laatineet uudet tekstit. Mukana on myös Lasse Tuorilan tekstit kirjan ensimmäisestä kaudesta. Näihin teksteihin on hyvin tiivistetty tapahtumat.

Ainoa selkeä miinus on kirjan nimi, joka toivottavasti jää vain tämän juhlakauden teokseen. Laukauksia oli hyvä ja omaperäinen, kun sille saattoi etsiä merkityksen niin valokuvaamisesta kuin kaukalon tapahtumista. Liigatähdet sen sijaan on tavanomaisista tavanomaisin vailla mitään omaperäisyyttä.