Zach Budish aikoo todistaa tasonsa kärkijoukkueessa

Zach Budish on löytänyt paikkansa TPS-kopissa nopeasti. Kuvat: Jani Mesikämmen.

Kukaan tuskin hämmästyi, kun Jukurit luopui Zach Budishista ja amerikkalaishyökkääjä siirtyi loppukaudeksi Turkuun. Heikon kauden pelannut mikkeliläisseura luonnehti siirtoa "taloudellisesti tarpeelliseksi", toisin sanoen joukkueen paras pelaaja kannatti pistää lihoiksi, kun loppukauden peleillä ei tuskin on merkitystä juuri kenellekään. TPS taas on pidempään kaivannut leveyttä hyökkäykseensä, joten taloudellista mielekkyyttä lainapestissä riitti Mikkelin suuntaan.

Budish itse tiesi aiemman seuransa tilanteen, eikä epäröinyt tarttua tilaisuuteen, kun ilmaantui sauma vaihtaa sarjan peräpään laahaus kärkipään taistoihin.

– Siirrosta oli puhetta ensimmäisen kerran muutamia viikkoja sitten, kaikki loksahti lopulta kohdalleen muutamaa päivää ennen tänne tuloani. Keskustelin siellä valmentajien kanssa siirron mielekkyydestä ja he tukivat henkisesti mahdollisuutta tulla TPS:ään ja päästä pelaamaan pudotuspelejä. Kun tämä vaihtoehto selvisi minulle, valinta oli minulle helppo, Budish kertoo.

Sunnuntaina Turkuun saapunut jenkkilaituri on toistaiseksi ehtinyt tutustua uuteen joukkueeseensa muutaman harjoituksen ja yhden ottelun verran. Pohjoisamerikkalainen kohteliaisuus istuu syvällä Minnesotan miehessä, mutta hänellä riittää myös perusteluita uuden majapaikan viihtyisyydelle.

– Ensivaikutelmani on miellyttävä. Organisaatio on pitänyt minusta huolta ja treeneissä mennään kovalla tempolla. Joukkueen pelitapa on erilainen kuin Jukureilla, mutta tykkään siitä, vaikka sopeutuminen ottaakin aikaa. Yritän sisäistää pelitapaa mahdollisimman nopeasti ja löytää paikkani.

– Suomessa oloni ajan TPS on ollut Liigan kärkijoukkueita, heitä vastaan on aina ollut vaikeaa. Tässä joukkueessa on sarjan parhaita pelaajia, olen tietysti innoissani, kun saan tilaisuuden pelata heidän rinnallaan, Budish perustelee.

Vajaan kahden kauden aikana Zach Budish osoittautui Jukureilla hyväksi löydöksi. Isokokoinen laitahyökkääjä oli joukkueen tehokkaimpia pelaajia ja toi pienillä resursseilla koottuun miehistöön kipeästi kaivattua uskottavuutta. Budish itse harmittelee, että työnteko ei Mikkelissä kantanut hedelmää joukkueelle.

– Jukurit otti kanssani riskin viime vuonna, olen siitä kiitollinen. Toivon, että olisimme voittaneet enemmän pelejä näiden kahden kauden aikana. Syksyllä kauden alku oli hankala, taisimme hävitä viisi ensimmäistä peliä ja siitä lähtien kiipesimme ylämäkeen. Pelasimme hyviäkin jaksoja, mutta hävisimme paljon pelejä niukasti emmekä saaneet playoffs-viivaa kiinni, se oli kuluttavaa, Budish kertaa.

Turkuun saapuessa Budishin arjessa vaihtui muutakin kuin maisema ja joukkueen sarjasijoitus. Hän debytoi TPS-paidassa tiistaina Lappeenrannassa ketjutovereinaan kapteeni Tomi Kallio ja Eric Perrin. Palloseuran uusitun ykkösvitjan taival ei alkanut ruusuisesti, sillä kolmikko oli tappiollisessa taistossa jäällä useamman SaiPan osuman aikana.

Torstain päiväharjoituksissa ketju oli edelleen kasassa ja valmennusjohdon maltille on selvä syy. Jasper Lindstenin kauden muututtua rikkonaiseksi loukkaantumisen vuoksi TPS on etsinyt pitkälti tuloksetta toimivaa kolmatta osapuolta Kallion ja Perrinin rinnalle. 

Budish uskoo yhteisen sävelen löytyvän, jos luottoa vielä löytyy viikonlopun peleissä.

– Meillä oli tiistainakin maalipaikkoja, mutta päästimme useamman maalin. On vähän hankalaa lähteä peliin, kun alla on yksi yhteinen harjoitus. Toivottavasti löydämme paremman keskinäisen yhteyden, jos saamme jatkaa yhdessä.

Lauantaina uudelle kotiyleisölleen esittäytyvän amerikkalaisen henkilökohtainen resepti onnistumiseen ja ykkösvitjan pelipaikan säilyttämiseen on selvä.

– On tietysti innostavaa pelata näiden kavereiden kanssa, niin kokeneilta pelaajilta voi oppia paljon. Ei siitä ollut ennalta puhetta, yritän vain täyttää tonttini pelaamalla yksinkertaisesti: ajan maalille, teen töitä ja teen maaleja. Tiedän, millä tavalla olen onnistunut tässä liigassa aiemmin ja siksi minuta varmasti tänne hankittiin, TPS-tulokas pohtii.

Loppukauden suunnitelmana ja tavoitteena Zach Budishilla on mestaruudesta pelaaminen. Pudotuspelinäkymät olivat olennainen syy siirtyä Turkuun, mutta hänellä on myös toinen henkilökohtainen halu. Budishin sopimus Jukureiden kanssa kattoi tämän kauden, jatkon osalta tilanne on hänen mukaansa avoin.

– Palaan mielelläni Eurooppaan ensi kaudeksikin. Paikalliset pelaajat tekevät täällä sopimuksia todella aikaisin, mutta ulkomaalaisilla ei ole niin kiire. Halusin tulla Turkuun osittain siksi, että voin todistaa pystyväni pelaamaan tätä liigaa kärkijoukkueessa.