Yllättääkö Ässät jälleen, kun harva osaa sitä odottaa?

Niko Peltolan on oltava lauantaina Ässien puolustuksen johtava pelaaja. Kuva: Juhani Liuhala

Monien mielestä Ässien ja Ilveksen välinen taisto on jo lähes varmuudella ohi. Ottihan Ilves murskavoiton torstaina, ja joukkue on ollut muutenkin näyttävässä nosteessa. Ässien käyrä on puolestaan osoittanut kiistattomasti alaspäin viime aikoina. Näistä lähtökohdista huolimatta yksi asia on varma, Ässiä ei kannata laskea ulos kyseisestä sarjasta.

"Altavastaajan asema on nimittäin sopinut porilaisille huomattavasti paremmin kuin suosikin viitta"

Patapaidat ovat näyttäneet kauden tiimellyksessä monenlaisia kasvoja, mutta yksi piirre on seurannut joukkuetta läpi sesongin. Silloin, kun ryhmältä ei ole odotettu etukäteen yhtään mitään, on seurauksena ollut yllättävän usein voitto. Ei olisi siis lainkaan mahdotonta, että näin kävisi jälleen. Altavastaajan asema on nimittäin sopinut porilaisille huomattavasti paremmin kuin suosikin viitta.

Koko kauden ajan Ässien tekemisen ytimenä on ollut laadukas puolustuspelaaminen. Jyri Marttisen loukkaantumisen jälkeen puolustuspelaamisen yleistaso putosi, joten ero hyvän ja huonon pelin välillä kasvoi aiempaa suuremmaksi. Paljon pelanneen ja joukkueen henkisiin johtajiin kuuluneen Marttisen kanssa Ässät pystyi huonompanakin päivänä pitämään tappiolukemat siedettävinä. Ilman Marttista häviöt ovat joskus venähtäneet. Nyt esimerkiksi Niko Peltolan ja Jere Seppälän on noustava puolustuksessa aiempaa suuremmin esiin.

Ilves on pienoinen ennakkosuosikki lauantain ratkaisevassa pelissä nimenomaan henkisen etulyöntiaseman vuoksi, mutta ero on lähtökohtaisesti huomattavasti pienempi kuin moni ajattelee. Ässät hävisi torstaina 1-6, mutta pelillisesti ero ei ollut aivan numeroiden kaltainen. Maalivahti Andreas Bernardille vain sattui kauden huonoin peli ikävään paikkaan. Luonnollisesti se vaikutti lopputulokseen merkittävästi.

"Tämä voi täyttää nopeasti Ässien hiukan vajavaiset energiatankit"

Ilves on vireessä, mutta ratkaisevan pudotuspeliottelun voittaminen vieraskentällä ei ole helppo pala yhdellekään joukkueelle. Kaikki viittaa siihen, että Isomäki Areena tullaan myymään lauantaina täyteen. Paikalla on paljon tamperelaisia, mutta suurin osa ihmisistä on kotijoukkueen takana, ja tämä voi täyttää nopeasti Ässien hiukan vajavaiset energiatankit.

Kotijoukkueen kannalta olennaisiksi asioiksi nousevat jääkiekon peruselementit. Keskiviikon kaltaisella suorituksella Ässät olisi lähellä voittoa, torstain tekemisellä kesäloma alkaa varmuudella. Suuri kysymys on tässä vaiheessa se, kumpi Ässät kaukaloon lauantaina saapuu?