Voiko kohuväite pitää paikkansa? – Siirrettiinkö KHL:n playoff-otteluja Putinin vaalikampanjan vuoksi?

KHL siirsi liigaa dominoivien SKA Pietarin ja TsSKA Moskovan pudotuspelejä presidentin tilaisuuden takia.

Venäläisten tiedotusvälineiden lähteiden mukaan syynä on sarjan suuren ystävän ja tukijan, presidentti Vladimir Putinin presidenttikampanjaan liittyvä vaalitilaisuus. 

KHL:n kahden kärkijoukkueen SKA:n ja TsSKA:n oli tarkoitus aloittaa pudotuspelinsä lauantaina maaliskuun 3. päivä, mutta KHL-organisaatio siirsi niiden joukkueiden pelien alkua päivällä eteenpäin.

Venäjällä käydään maaliskuussa presidentinvaalit, joiden ennakkosuosikki – ja jokseenkin ainoa varteenotettava ehdokas – on 65-vuotias Putin. 

Suurin osa hiljattain kotiin palanneesta Venäjän olympiajoukkueesta on SKA:n ja TsSKA:n pelaajia. Venäläiskiekkoilijat saavuttivat Etelä-Korean talvikisoissa kultaa. 

Jo pelkästään se hämmensi KHL-kiekon seuraajia, että SKA peluutti tiistaina Helsingissä varamiehistä joukkuetta.

Osa yleisöstä koki pietarilaisjoukkueen menettelyn halventavaksi, sillä moni katsoja halusi nimenomaan nähdä SKA:n tunnetut tähdet, ei farmipelaajia.

Olympiavoittajat eivät luistelleet Jokereita vastaan, vaan kaukaloon ilmestyi peräti yhdeksän VHL-pelaajaa.

Jos venäläisten tiedotusvälineiden tiedot KHL-aikataulun rukkaamisesta pitävät paikkansa, koko KHL:n uskottavuus ja tasapuolisuus joutuvat kyseenalaisiksi. Esimerkiksi Sports.ru-sivusto uutisoi, että playoff-ohjelman muutos olisi yhteydessä lauantaina ympäri Venäjää järjestettäviin Putinin kampanjatilaisuuksiin. Sivuston tietojen Venäjän maajoukkuekiekkoilijoiden on tarkoitus osallistua tapahtumaan ja ilmaista tukensa istuvalle presidentille.

Sarjaohjelman äkillinen muutos on puhuttanut venäläisiä kiekkofaneja medioiden kommenttikentissä ja sosiaalisessa mediassa. Tilanne on asiasta uutisoineen llta-Sanomien mukaan herättänyt myös paheksuntaa.

– Voitteko kuvitella, että tuollaista tapahtuisi NHL:ssä? Että sarja siirtäisi Nashvillen ja Pittsburghin pudotuspelisarjan alkua (Donald) Trumpin tilaisuuden vuoksi? yksi lukija kommentoi Sports.ru:n uutista IS:n mukaan.

KHL:n johto on tunnetusti erittäin lämpimissä väleissä presidentti Putinin kanssa. Sarjaa on pidetty osana presidentin propagandakoneistoa.

KHL:n kehittäminen maailman parhaaksi kiekkoliigaksi ja Pohjois-Amerikan NHL:n edelle on ollut jääkiekkoa rakastavalle valtionpäämiehelle tärkeä projekti. Toistaiseksi tavoite ei ole ollut lähelläkään toteutua, mutta hääkiekon nostaminen prioriteettilistan kärkeen on ollut politiikan melskeissä tietoinen PR-valinta ja linjavalinta.

KHL:n pudotuspeliparit varmistuvat torstaina, jolloin pelataan viimeiset runkosarjaottelut. KHL:n suomalaisylpeys Jokerit pelaa runkosarjan viimeisen ottelunsa Latvian Riiassa.