Ville Varakas: Brynäsin halli on kiva paikka pelata

Ville Varkas on kolmattta kerta HIFK:ssa, joka on hänen kasvattajaseuransa. Kuva Europhoto/Jukka Rautio

– Halli on vanha, mutta se on uusittu. Se on kiva paikka pelata, vaikka viime kaudella tulikin kaikenlaisia huutoja koko ajan. Se johtui varmaan siitäkin, että pelasin DIF:ssä. Gävlessä tukholmalaiset saavat aina ”erikoiskohtelun”. Kun olin sitä ennen Växjössä, niin ei paljonkaan huudeltu. Se on aika uusi organisaatio huipputasolla, eli ei juuri herättänyt tunteita.

Gavlerinken on vuodelta 1967. Alun perin kapasiteetti oli lähes 10 000, mutta vuonna 2006 tehdyn perusteellisen uusimisen jälkeen kapasiteetti on nyt 7200. Gävle on noin 150 kilometriä pohjoiseen Tukholmasta. Noin pieni matka kohtaa tietysti pääkaupunkilaisten ”erikoiskohteluun”.

Erittäin hyvä Ruotsin tuntemus olisi ennen tiennyt erityisroolia ennen perjantain peliä, mutta nyt Varakas ei usko näin käyvän.

– Ehkä yleisellä tasolla tiedoistani on hyötyä, mutta nykyteknologialla saa videomateriaalia kaikista. Se on meidänkin päämateriaalimme, hän sanoi.

– Brynäs oli viime kaudella Ruotsin finaaleissa. Jo se kertoo, että kovan luokan vastus meillä on edessä.

Tosin joukkue on heikentynyt ainakin sen verran, että koko sarjan maalikakkonen Oskar Lindblom on lähtenyt NHL:n Philadelphiaan. Poissa on myös Tapparaan siirtynyt Tomas Zaborsky, jonka kausi tosin meni loukkaantumisen takia aika piloille. Jäljellä on SHL:n maaliykkönen kanadalainen Kevin Clark. Juuso Ikonen pelasi loppukauden joukkueessa siirryttyään sinne DIF.stä. Hän oli erittäin tehokas etenkin pudotuspeleissä.

Päävalmentajana on Roger Melin, joka palaa joukkueeseen. Hän johdatti Brynäsin mestaruuteen vuonna 1999. Joukkue onkin yksi Ruotsin kuuluisimmista, kun se on voittanut mestaruuden peräti 13 kertaa. Suurin osa tosin on 1970-luvulta, jolloin Börje Salming oli ykköspelaaja. Viimeksi se on voittanut mestaruuden vuonna 2012.

Varakkaan titteli uudempi, sillä Växjö voitti vuonna 2015. Hän pelasi kolme kautta siellä, joten myös CHL-pelit tulivat tutuiksi. Brynäs sen sijaan on ensimmäisen kerran mukana.

– On mukava saada uusia haasteita. Nuo ottelut ovat aina piristäviä ennen kauden alkua. On hyvä käydä eri paikoissa ja nähdä, miten jääkiekkoa pelataan muualla.

HIFK:n kova CHL-alku jatkuu sunnuntaina, jolloin joukkue on Münchenissä. Vastassa oleva EHC Red Bull on voittanut Saksan mestaruuden kahtena viime kautena. Ensimmäisellä kerralla HIFK:n entinen suurpuolustaja Toni Söderholm pelasi joukkueessa. Viime kaudella hän oli sen apulaisvalmentaja, mutta on nyt farmijoukkueen päävalmentaja.

Ottelu pelataan Olympia Eisstadionilla, jonka on vuodelta 1967. Kapasiteetti on 6200. Uusi halli on myös valmisteilla ja joukkue onkin nousemassa todelliseksi voimatekijäksi Saksan kiekkoilussa.

– Sitä ryhmää en suoraan sanoen tunne yhtään. Pohjoisamerikkalaisia Saksassa on aina paljon, ja eiköhän ”Söden” kädenjälki näy jotenkin, Varakas arvioi.

Kanadalaisista HIFK:n on varottava etenkin Keith Aucoinia. Saksalaisista parhaat lienevät kokenut Michael Wolf sekä maajoukkueen maalivahti Danny aus den Birken. Päävalmentajana on kuulu Don Jackson.

München on kolmatta kertaa CHL:ssä. Se on kahdesti voittanut lohkonsa, mutta on hävinnyt pudotuspelit Lukolle ja Växjölle.

Varakas on HIFK:n oma kasvatti. Juniorimenestysten jälkeen hän pelasi pari kautta liigajoukkueessa, mutta kuuden vuoden Suomi-kiertueen ennen ensimmäistä paluutaan HIFK:hon kaudeksi 2012–13. Tämän kierroksen aikana hän saavutti pronssia KalPassa ja hopeaa Bluesissa. Sillä kaudella HIFK voitti mestaruuden.

Kasvattajaseurassaan hän oli vain tuon yhden kauden ennen Ruotsiin lähtöään. Nyt on siis edessä toinen paluu.

– On hyvä fiilis tulla takaisin. Normaalisti olisin tähän aikaan jo lähtenyt Ruotsiin, mutta nyt voi asua kotona. Meillä on ollut hyvä meininki treeneissä ja kopissa. Se motivoi ja inspiroi.

Häneltä odotetaan tehokasta kautta. Mutta ennen kotimaista kautta olisi CHL:n kova alku selvitettävä. Ensi viikonlopun vastustajat ovat seuraavana viikonloppuna Helsingissä. Krakova on vastassa lokakuussa. Parhaassa tapauksessa ne ovat rutiinipelejä ennen pudotuspelejä, mutta huonoimmillaan niillä ei ole mitään merkitystä jatkopaikan jo karattua.

Ensimmäisen viikonlopun aikana olisi saatava pisteitä, jotta Helsingin peleihin voisi lähteä vapautuneesti. Mutta helpommin sanottu kuin tehty, sillä lohko on todella kova.