Viisi syytä, miksi Kärpät jyrää välieriin, ja neljä syytä, miksi Ässät venyttää ottelusarjaa

Kärppien kapteeni Lasse Kukkonen pitää huolen siitä, että joukkueen asenne on maksimaalinen. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto.

Kun Kärpät ja Ässät iskevät Raksilassa illalla yhteen, pelin henki on selvä. Voitto veisi Kärpät välieriin, kun taas Ässien kausi päättyisi pettymykseen. Porilaisten voittoisa marssi pidentäisi ottelusarjan ainakin kuuteen otteluun, mikä tarkoittaisi sitä, että Porissa pelattaisin heti torstaina.

Jatkopaikkaan Ässät tarvitsee kolme peräkkäistä voittoa.

Kiekkoareena analysoi, miksi Kärpät etenee välieriin ja miksi Ässät venyttää ottelusarjaa ainakin kuuteen.

Kärpät:

1: Henkinen kovuus. Kärppien kapteeni Lasse Kukkonen jos kuka tietää, miten otteluita voitetaan silloin kuin panokset ovat korkeat. Hänen johtajan ominaisuutensa ovat kiistattomat. Hän pystyy psyykaamaan koko joukkueen maksimaaliselle tasolle, jopa paremmin kuin päävalmentajat.

2: Voittamisen kulttuuri. Raksilan jäähallin katossa roikkuu seitsemän mestaruusviiriä, joista kuusi on voitettu 2000-luvulla – enemmän kuin millään toisella liigajoukkueella. Vaikka edellinen kausi oli Kärpille totaalinen mahalasku, historiasta pelaajat ja valmennusjohto voivat ammentaa voimia.

3: Kärppien ykkösketju. Runkosarjan viimeisillä kierroksilla Kärppien ykkösketjun Julius Junttila – Mikael Ruohomaa – Charles Bertrand kone yskähteli, eivätkä pudotuspelien ensimmäiset ottelut vielä muuttaneet kurssia. Oikeastaan vain keskushyökkääjä Mikael Ruohomaa on pelannut korkealla tasolla. Porissa maanantaina koko ketju kuitenkin löysi pelaamisen ilon. Liigan maalitykki Charles Bertrand teki voittomaalin ajassa 57.03, mikä oli ranskalaiselle henkisesti äärimmäisen tärkeä.

4: Maalivahtipeli: Kärpillä on kaksi tasavahvaa maalivahtia Veini Vehviläinen ja Jussi Rynnäs, kun taas Ässät lepää täysin Andreas Bernardin varassa. Tosin Rynnäs suli ottelusarjan toisessa ottelussa Porissa, mutta tuntien Rynnäksen potentiaalin ja tinkimättömän suhtautumisen harjoitteluun ja keskittymiseen, tuo ottelu on pelkkä muisto vain.

5: Kristian Vesalainen: On käsittämätöntä, kuinka hyvä 18-vuotias Kristian Vesalainen on jo nyt. Hän dominoi HPK:ssa alkuvuodesta ja tekee sitä samaa Kärpissä nyt. B-pisteen tuntumasta lähtevä vihainen lämäri tai ranneveto on tuhoisa. Syystäkin Winnipeg Jetsin scoutit ovat ahkerasti käyneet katsomassa Vesalaisen upeita otteita.

"Porilainen hulluus. Mitä sanonta sitten ikinä tarkoittaakaan, ainakin kaukalossa se tarkoittaa täydellistä periksiantamattomuutta. Illan ottelussa Ässät rymistelee, eikä peruuttele. On täysin selvää, että Ässät tulee otteluun täysillä."

Ässät:

1: Katkaisupeli. Ennakkosuosikilla ei ole helppoa. Historia kertoo, kuinka vaikeaa on voittaa se neljäs ottelu, kun taas takaa tulevalla joukkueella on kiitollista virittää itsensä huippuhurmioon. Ja sen porilaiset kyllä osaavat. Pari nopeaa maalia, ja Kärpät on täysin lirissä.

2: Taikuri Salminen. Liigan ehdottomasti taitavimpiiin pelaajiin kuuluvia Sakari Salminen on parhaimmillaan täysin pitelemätön. Toistaiseksi tehot ovat jauhaneet puolilla tehoilla, mutta nyt on Salmisen aika.

3: Porilainen hulluus. Mitä sanonta sitten ikinä tarkoittaakaan, ainakin kaukalossa se kuvaa täydellistä periksiantamattomuutta. Illan ottelussa Ässät rymistelee, eikä peruuttele. On täysin selvää, että Ässät tulee otteluun täysillä.

4: Kärppien alakerta: Kärppien puolustus on kiistatta ohut. Koko kauden seitsemällä pakilla alakertaa kierrättänyt Kärpät puolustaa nyt kuudella pakilla. Kiekollista osaamista edustavat edelleen Shaun Heshka, Teemu Kivihalme ja Jani Hakanpää, mutta miten kestävät Taneli Ronkainen ja Taneli Siikaluoma Ässien paineessa.