Vihdoin löytyi poikkeus! MM-isäntien kantti on pettänyt kerta toisensa perään

MM-huuma kasvaa entisestään. Jokereista tuttu NIcklas Jensen ampui Tanskan puolivälierien porteille, mutta silti tuuletus oli hillitty. Kuva: Henning Bagger/EPA – AOP.

Herningin oma poika Nicklas Jensen villitsi kotikaupunkinsa yleisön perjantaisessa MM-kisaottelussa Norjaa vastaan.

Jensen täräytti kaksi ylivoimaosumaa, tahditti MM-isännän hurmaavaan 3–0-voittoon ja nosti tanskalaisten menestystoiveet taivaisiin.

Ratkaisija ei tullut puskista. Jensen oli päättyneellä kaudella Jokerien KHL-joukkueen pörssikuningas (19+18=37) ennen Eeli Tolvasta. KHL:stä löytyi vain kymmenen kovempaa viimeistelijää.

Tanska nousi jo kahdeksaan pisteeseen ja tarrasi tiukasti kiinni himoitsemastaan pudotuspelipaikasta.

Kun alkulohkon viimeiset vastustajat ovat heittopussi Etelä-Korea ja Latvia, saldon koristamiseen tarjoutuu vielä kaksi loistavaa tilaisuutta.

Lohkon kärkimaat USA-Kanada-Suomi taistelevat keskenään kolmesta ensimmäisestä sijasta. Niinpä Tanska taistelee käytännössä neljännestä tilasta Latvian ja Saksan kanssa.

Tanska on erittäin vahvoilla.

Pahin uhkaaja Saksa jäi Tanskan voiton jälkeen jo kolmen pisteen päähän. Tuoreelta olympiafinalistilta vaaditaan uusi ihme, jotta se valtaisi puolivälieräpaikan. Suurella todennäköisyydellä se edellyttää nyt Latvian, Suomen ja Kanadan kaatamista.

Tähän on vaikea uskoa.

Latvia on yhtä ahtaassa raossa. Niinpä lauantaisessa kamppailussa Latvia-Saksa on kova panos. Häviäjä hautaa lopullisesti pudotuspelitoiveensa.

Tanskalle avautuu nyt loistava sauma historiansa parhaaseen MM-sijoitukseen. Tähän mennessä tililtä löytyy kaksi kahdeksatta sijaa (2010, 2016). Odotukset ovat olleet korkeammalla.

Silti jo nyt uskaltaa sanoa, että Tanskan joukkue on osannut käsitellä kotiturnauksen tuomat erityispiirteet poikkeuksellisen hyvin. Jan Karlsson luotsaama joukkue on pystynyt ammentamaan lisää voimaa upeasta yleisöstä.

Kiekkohistoria todistaa, että MM-isännyys on ollut yllättävän suuri painolasti. Kotijoukkue on murentunut hämmästyttävän usein oman yleisön edessä.

Tämä käy selkeästi esiin, kun tarkastellaan 2000-luvun MM-kisoista. Otos käsittää peräti 18 turnausta.

Isäntien huippuonnistumiset ovat jääneet vähiin. Tähän kastiin nousevat kiistattomasti vain Saksa (neljäs sija 2010), Ruotsi (MM-kultaa 2013), Valko-Venäjä (seitsemäs tila 2014) sekä viime kevään isännät Saksa (kahdeksas) ja varsinkin Ranska (yhdeksäs).

Ruotsin maailmanmestaruus on oma lukunsa. Silloin Daniel ja Henrik Sedinin johtama joukkue katkaisi peräti 27 vuotta kestäneen kirouksen. MM-isäntä voitti edellisen kerran maailmanmestaruuden 1986 – silloin tämän teki edesmennyt Neuvostoliitto.

A-lohko:

Ranska-Itävalta 5–2 (2–1, 2–1, 1–0)

B-lohko:

Tanska-Norja 3–0 (1–0, 2–0, 0–0)