Vetolaukauksia ja veljellistä kemiaa - tässä 7 syytä, miksi Patrik Laine on niin kovassa vireessä

Kannattaa toivoa, ettei synny seuraavassa elämässä Patrik Laineen mailaksi. Joutuu aika paljon taipumaan. Kuva: Greg Thompson/All Over Press

Kun Patrik Laine teki 36 maalia tulokaskaudellaan, alkoivat arvuuttelut siitä, iskeekö häneen toisen kauden kirous. Ne arviot saivat pontta, kun Laineelle sattui alkukaudesta neljän ottelun maaliton putki.

New York Rangersia vastaan isketyn hattutempun jälkeen kasassa on 38 maalia, kun Winnipeg Jetsillä on vielä 16 ottelua jäljellä runkosarjassa. Demonit on viimeistään nyt karkotettu, jos niitä on nurkissa luuhannut ensinkään. Laineella on hyvät mahdollisuudet jopa runkosarjan maalipörssin voittoon. Maurice Richard Trophyssä on tällä hetkellä kiinni Aleksandr Ovetshkin 40 maalilla. 

Tässä seitsemän syytä, minkä takia Patrik Laine on päässyt niin huimaan vireeseen.

1. Winnipegin yleisilme

Jets on ottanut kokonaisuutena ison harppauksen viime kaudesta, joka päättyi runkosarjaan. Silloin pahat puolustuspelivirheet ja suoranainen veltto pelailu sallivat vastustajan tulla takaa ja viedä voiton liian monta kertaa.

Paul Mauricen puolustuspelitalkoot ovat tuottaneet tulosta. Oman alueen puolustusryhmittymä pysyy rauhallisena, vaikka vastustaja pääsee pyörittämään kulmissa. Esimerkiksi Rangers-ottelun avauserässä Jets osoitti hyvää kärsivällisyyttä, kun Rangers pääsi jauhamaan cycling-peliään (anteeksi englanninkielinen termi) kulmissa. Ei ryntäilyä, vaan kiekko ulos, kun siihen avautuu tilaisuus.

Jopa virhegeneraattori Dustin Byfuglien on pelannut kurinalaisemmin kuin aikoihin. Ihmeiden aika ei ole ohi.

Laineesta ei saa tekemälläkään puolustuspelin eksperttiä, mutta oman maalin turvaaminen on ollut riittävän hyvällä tasolla. Hän pääsee hyvällä liu’ulla vastustajan iholle ja sorkkimaan kiekkoja irti lavasta.

2. Luotto nousussa

Patrik Laineen vähäistä peliaikaa on ihmetelty koko hänen NHL-uransa ajan. Toki Laineelle voisi minuutteja antaa enemmänkin, mutta kun tulos on tälläkin luotolla näin hyvä, kritiikiltä tippuu kärki.

Peliaika on sitä paitsi noussut tasaisesti koko kauden ajan. Kun kauden alussa Laine pelasi alle 13 minuuttia, tätä nykyä hän vetelee 20 minuutin jääaikoja. Olisiko Maurice jopa niin fiksu mies, että hän olisi suunnitellut koko jutun jo kauden alussa?

Joukkueen menestyskin vaikuttaa peliaikaan. Kun Winnipeg jahtasi viime kaudella johtoa, Laine oli usein jäällä. Johdon turvaamiseen sen sijaan Jetsiltä löytyy paljon parempiakin hyökkääjiä.

Ylivoimalla mahdollisuuksia on kyllä tullut riittävästi. Laine on pelannut Jetsin pelaajista kolmanneksi eniten Mark Scheifelen ja Blake Wheelerin kanssa. Viime kaudella Laine teki yhdeksän ylivoimamaalia, tällä kaudella nuotta on heilunut jo 17 kertaa.

Laine viimeisteli Rangersia vastaan hattutemppunsa tyhjään maaliin lopussa, kun kotijoukkue haki tasoitusta ilman maalivahti. Helppoa vetää tyhjiin, joo, mutta kun yritetään turvata johtoa, kentälle ei heitetä ihan ketä tahansa.

Paul Maurice alkaa pikku hiljaa luottaa siihen, että Laine voi hoitaa puolustusvelvoitteensa vastuullisesti. Tosin Mauricella on vanhana kettuna sen verran pelisilmää, että hän haluaa maalitykilleen hattutempun täyteen – ja sitä kautta lisää itseluottamusta.

3. Luistelu keventynyt

Laine on itsekin todennut, että luistelun lisääminen on tuonut lisää maalipaikkoja ja maaleja.

Jos se olisikin noin helppoa, Miikka Salonmäki tai Markus Hännikäinen voisivat vain päättää luistelevansa enemmän – ja olisivat äkkiä änärin maalitilaston kärjessä. Pelaajat toteavat aina erätaukohaastattelussa, että pitää lisätä luistelua. Jos se pitäisi aina paikkaansa, pelaajat kulkisivat kauden lopussa valonnopeudella (1 079 252 848,8 km/h).

Laine veti Hannu Rautalan koulussa Turussa kovan treenikesän, ja massaa tuli lisää viisi kiloa. Kauden edetessä kone on alkanut tuottaa enemmän liikettä. Laine ehtii nyt tilanteisiin paremmin, ja vaihtojen lopussakin riittää vielä energiaa murtautua maalipaikkoihin.

– Joulun jälkeen on tuntunut siltä, että lentäisin jäällä, Laine totesi Jets TV:ssä.

4. Klassinen ketjukemia

Paul Stastny suostui heivaamaan siirron estävän pykälän, että pääsisi loppukaudeksi Jetsiin riveihin. Se oli puuttuva palanen, joka tekee Jetsistä varteenotettavan tekijän pudotuspeleissäkin.

Laine viimeistelee kudillaan, joka on jääkiekon versio Buster-sarjakuvan Super-Macin superpotkusta.

Laineella on Nikolaj Ehlersin kanssa yhteisiä pelikokemuksia jäällä yhtä paljon kuin pleikkarin ohjaimissa. Stastny istuu tämän yhteispohjoismaisen veljeskaksikon vierelle erinomaisesti. Roolitukset ovat hyvin klassiset. Stastny on perinteinen hyvä syöttelijäsentteri, Ehlers on yksi sarjan nopeimpia polkukoneita ja Laine viimeistelee kudillaan, joka on jääkiekon versio Buster-sarjakuvan Super-Macin superpotkusta.

Jos Mark Scheifelen alavartalovamma osoittautuu pitkäaikaiseksi, Stastnyn ketjun vireen merkitys kasvaa. Kunhan ei vaan Maurice alkaisi hajottaa lupaavasti aloittanutta kolmikkoa.

5. Järjetön laukaisuvalikoima

Aleksandr Ovetshkin voi ehkä olla parempi laukomaan suoraan syötöstä kuin Laine. Tai Vladimir Tarasenkolla voi olla parempi vetolaukaus. Kun vedetään koko kutivalikoima nippuun, Laineelle ei löydy haastajia.

Laine pystyy ohittamaan Henrik Lundqvistin tasoisen maalivahdin ringetteviivan kohdalta ilman maskia, mikä on sankarillinen suoritus.

Kikkapussi on ehtymätön: suoraan syötöstä, lämäri vauhdista, napautus, vanhan liiton vetolaukaus… Laine pystyy ohittamaan Henrik Lundqvistin tasoisen maalivahdin ringetteviivan kohdalta ilman maskia, mikä on sankarillinen suoritus.

Jos vastustaja pelaa lämärin tilan pois, tilanne ei ole silti ohi. Löytyy aina toinen vaihtoehto.

6. Hymy on palannut

Ei Patrik Laineella koskaan ole ollut mitään suurempia sopeutumisvaikeuksia NHL-peliin tai elämään Pohjois-Amerikassa. Viimeistään viime kuukausina Laineen olemuksesta on huokunut, että Tesoman Tykki on löytänyt uuden kodin.

Vielä alkukaudesta Laineesta paistoi vielä pieni turhautuminen, kun peli oli ajoittain kateissa. Hän ruoski itseään kovasanaisesti haastatteluissa. Laine ei edes juhlinut maalejaan tutun riemukkaasti.

Kun onnistumisia on tullut, hymy on palannut Laineen kasvoille. Onko se syy vai seuraus? Sitä emme tiedä, mutta nauttikaamme jääkiekon kuluttajina tilanteesta.

7. Parrasta voimaa

Ja sitten kaiken niittaava huumoriosuus, joka viimeistään pilaa tämän jutun.

Laine joutuu tuskin koskaan kokemaan Juha Miedon kohtaloa ja häviämään kiekontavoittelukamppailua parran aiheuttamaan tuulenvastuksen takia.

Laine joutuu tuskin koskaan kokemaan Juha Miedon kohtaloa ja häviämään kiekontavoittelukamppailua parran aiheuttamaan tuulenvastuksen takia.

Vanhan testamentin hahmo Simson sai voimaa omista hiuksistaan, minkä ansiosta hän kykeni repimään leijonan hengiltä pelkillä käsillään. Laine saa voimaa parrastaan, jonka alkulähteet johtavat leikkimieliseen vedonlyöntiin kaverin kanssa.

On esitetty vaatimuksia ruman parran leikkaamisesta. Jos maalivire säilyy hyvänä, sen verran taikauskoa voi pönkittää, että parta kannattaa pitää – ja vielä vaikka vähän kasvattaa.