Venäläisurheilijat voivat päästä olympialaisiin vain neutraalin lipun alla

Venäläisurheilijat voivat pyrkiä Pyeongchangin talviolympialaisiin ainoastaan niin sanotun neutraalin lipun alla, kertoo STT. 

Kansainvälinen olympiakomitea KOK päätti kokouksessaan Lausannessa, ettei Venäjää nähdä Pyeongchangin kisoissa kansakuntana. Päätöksen syynä on Venäjällä paljastunut valtaisa dopingskandaali.

KOK ilmoitti tehneensä päätöksen tutkittuaan todisteita Venäjän valitojohtoisesta dopingohjelmasta. Venäjä on tähän asti julkisuudessa kiistänyt valtiojohtoisen dopingohjelman.

Dopingohjelman kiistämisen lisäksi Venäjä on kieltäytynyt luovuttamasta Moskovan antidopinglaboratorion testaustietoja Maailman antidopingtoimistolle Wadalle. Wada on kuitenkin saanut ilmiantajalta suuren osan Moskovan testaustiedoista.

KOK on asettanut jo yli 20 venäläistä urheilijaa elinikäiseen olympialaisia koskevaan kilpailukieltoon.

Moskovan antidopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtshenkov on paljastanut yksityiskohtia Sotshin kisojen testinäytteiden manipuloinnista ja kiellettyjen aineiden käytöstä joukkueessa.

KOK on testannut uudelleen Sotshin kisojen dopingnäytteitä vilppiepäilyjen takia.

Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen totesi maanantaina, että olisi halunnut nähdä Venäjän joukkueen kisoissa. Nurminen ei uskonut, että Venäjän urheilijat esiintyisivät Etelä-Koreassa ilman maatunnuksia.