Vehasen mielestä Brandenburgin portin olisi voinut valaista sinivalkoiseksi - "Oma vaikutusvaltani ei riittänyt"

Petri Vehanen pelaa jo neljättä kautta Eisbären Berlinin maalivahtina. Raumalainen viettää itsenäisyyspäivää perheensä kanssa. KUVA: All Over Press

Petri Vehasen perheen arki ei pysähdy, vaikka Suomi keskiviikkona hiljentyy satavuotisjuhliin.

Vehasen DEL-joukkue Eisbären Berlin harjoittelee tutulla rytmillä, ja raumalaismaalivahdin tyttärillä on normaali koulupäivä.

Mutta kun ilta pimenee, Vehasen koti rauhoittuu.

– Iltaan se ehkä enemmän meillä painottuu. Varmaan perheen kanssa syödään ja polteltaan kynttilöitä. Aika perusmeiningillä, Vehanen kommentoi puhelimitse kotoaan.

Isänmaan itsenäisyyspäivä on moninkertaiselle maajoukkuevahdille ilman muuta tärkeä.

– Totta kai se on iso asia. Meidän kotimaamme voisi olla hyvinkin erilainen paikka, jos emme olisi itsenäisiä.

Suomen lähestyvä merkkipäivä on luonnollisesti ollut hyvin esillä Saksan suomalaisyhteisöissä, mutta paikallisista medioista Vehanen ei ole löytynyt mainintoja aiheesta.

Monet maat ovat ilmoittaneet juhlistavansa satavuotiasta Suomea valaistuksella. Noin 50 kohdetta ympäri maailmaa valaistaan sinivalkoisiksi.

Sinivalkoisiksi muuttuvat muun muassa Kristus-patsas Rio de Janeirossa, Niagaran putoukset Kanadassa, Colosseum Roomassa sekä Globenin jäähalli Tukholmassa.

Saksassa ei valaista ensimmäistäkään paikkaa.

– Oma vaikutusvaltani ei riittänyt. Olisihan tuon Brandenburgin portin voinut valaista, Vehanen naurahtaa.

– Itsekin tuota listaa katselin, ja aika isoja paikkoja siellä oli. Omassa joukkueessani olen ilmoittanut ainakin kaikille, mutta vähän yksin täällä joutuu Suomi-lippua kantamaan.

Saksan pääsarjassa pelaa yhteensä kuusi suomalaispelaajaa. Krefeld Pinguinen paitaa kantaa toinen Lukon kasvatti, puolustaja Markus Nordlund.

Hänen ei tarvitse olla joukkueensa ainut suomalainen, vaan itsenäisyyspäivää voi halutessaan juhlistaa Mikko Vainosen kanssa.

Loput suomalaiset kuuluvat Schwenninger Wild Wingsin joukkueeseen. Kalle Kaijomaa, Jussi Timonen ja Markus Poukkula voivat sytyttää kynttilät yhdessä joukkueen suomalaisen apuvalmentajan Petteri Väkiparran kanssa.

– Olen antanut meidän mediavastaavallemme painetta, että Suomen itsenäisyyspäivän pitää näkyä seuran Facebookissa tai Twitterissä. Katsotaan, mitä tapahtuu, Vehanen heittää.

Petri Vehanen pääsee piipahtamaan Raumalle seuraavaksi olympiatauolla. KUVA: Pekka Lehmuskallio

Vuoden 2011 maailmanmestarimaalivahti suunnittelee vierailevansa Suomessa seuraavaksi olympiatauolla. Jouluna mies ei kotimaanhansa ehdi, koska Eisbären Berlin pelaa pelit aatonaattona ja tapaninpäivänä.

Pyeongchangin olympialaiset katkaisevat DEL-kauden lähes kuukaudeksi. Suomen lisäksi Vehasen tie vie tuolloin Yhdysvaltoihin.

Eisbären Berlin käyttää mahdollisuuden hyväkseen ja lähtee harjoitusleirille Los Angelesiin. Matkan taustat ovat omistussuhteissa, sillä Anschutz Entertainment Group omistaa Eisbären Berlinin, puolet Los Angeles Kingsistä sekä AHL-joukkue Ontario Reignin.

Eisbären Berlin ja Ontario Reign myös kohtaavat kaukalossa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Vehanen pelaa kapeassa kaukalossa seurajoukkueen paidassa. Kevään 2008 MM-kisoissa hän torjui pohjoisamerikkalaisessa askissa Halifaxissa.

Reissu toi uran ensimmäisen MM-mitalin, joka oli väriltään pronssinen.

– Olen joutunut tässä niin sanotusti jatkoajalle, 40-vuotias Vehanen heittää.