Väyrynen on noussut TPS:n runkopelaajistoon - "Olen aiempaa kokonaisvaltaisempi"

Teemu Väyrynen on ottanut tärkeän roolin TPS:n kokoonpanossa. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

Tutut ykköskorin tähdet vievät leijonanosan TPS:n mediahuomiosta, mutta samalla joukkueen alemmilta otsikoilta on kauden mittaan kuoriutunut hienoja kasvutarinoita.

Esimerkiksi Hannu Kuru ja Markus Nurmi ovat tällä sesongilla nousseet selkeästi liigapelaajiksi. Joukkueessa on myös muutamia nuoria, jotka ovat tällä kaudella silminnähden vaihtaneet urallaan isomman vaihteen silmään.

Kenties silmiinpistävintä kehitys on ollut Teemu Väyrysellä. Jos viime kauden 33 runkosarjaottelua menivät vielä paljolti opetellessa, nyt Väyrynen kantaa tärkeää roolia Tepsin alaketjuissa.

Noin vartin per ottelu pelaavan kolmosketjun sentterin maalitilillä on jo yhdeksän täysosumaa, kun viime kaudella maaleja tuli yksi ja tehopisteitä kolme.

–Maalitilanteissa kiekot ovat välillä pomppineetkin minulle. Tehot ovat tulleet lähinnä klassisesti kovan työnteon kautta. Viime kauteen verrattuna olen saanut peliini lisää kokonaisvaltaisuutta. Olen pyrkinyt parantamaan nimenomaan kiekollista pelaamistani ja mielestäni onnistunut siinä tähän mennessä ihan hyvin, Väyrynen analysoi.

–Maalien tekeminen on tämän lajin suola ja parasta mitä kaukalossa voi tehdä. En minä siitä silti mitään stressiä ota. Kyllä se kymmeneskin kihaus sieltä tulee.

20-vuotias joensuulainen on tehnyt TPS:lle muutamia tärkeitä osumia, mutta vielä tärkeämpi tehtävä hänellä on puolustuspäässä. Väyrynen on turkulaisjoukkueen tärkeimpiä alivoimapelaajia. TPS-maali pysyy alivoimalla puhtaana yli 86-prosenttisesti, joten Väyrysenkin työtä voi pitää onnistuneena.

Perjantain Tappara-kaadossakin Väyrysen ja kumppanien edesottamuksilla alivoimalla oli ratkaiseva merkitys koko ottelun kannalta. TPS:lle vihellettiin aivan ottelun lopussa kaksi rangaistusta, ja kun Tappara otti maalivahdin pois, Tappara pääsi pitkäksi toviksi harvinaiselle kuudella kolmea vastaan -ylivoimalle. Näissä oloissa TPS:n kahden maalin johto olisi voinut sulaa nopeasti, mutta Tappara ei päässyt edes kaventamaan peliä.

–Ei kolmen miehen alivoimalle mennessä oikein mitään erityistä pysty suunnittelemaan. Ei siinä auta kuin yrittää blokata kiekkoja. ”Osku” (maalivahti Oskari Setänen) pelasi hyvän pelin, ja yritimme vain auttaa häntä mahdollisimman paljon ottamalla jokaisen kiekon kiinni.

–Alivoimapelaaminen on ilman muuta todella tärkeä palanen minun peliäni ja itseluottamustani. Iso osa peliminuuteistani tulee alivoimalla. Sekin on iso homma, että välillä alivoimalla pääsee hyökkäämäänkin, Väyrynen pohtii.

Väyrynen tunnustaa kuuluvansa niihin jääkiekkomaailman masokisteihin, joiden mielestä alivoimalla on suorastaan mukavaa.

–Kieltämättä on siisti tunne ylipäätään mennä kentälle pelaamaan alivoimaa ja tietää, että nyt paiskitaan hommia koko joukkueen eteen.

Viikonlopun ohjelma on TPS:lle raskas, sillä Suomen mestari Tappara kaatui kotona perjantaina, ja jo lauantai-iltapäivänä kiekko putoaa jäähän Oulussa. Kahden kärkikamppailun viikonloppu on täydellinen kuumemittari liigan parhaiden joukkueiden tämänhetkiselle kunnolle.

Kärppien ja TPS:n tämän kauden aiemmista kohtaamisista on lohjennut yksi voitto kummallekin joukkueelle. Väyrynen odottaa lauantain mittelöltä ennen kaikkea vauhtia. Kumpikin joukkue suosii nopeaa kiekkoa.

–Edellinen kohtaaminen Raksilassa oli varmaan nopein ottelu, mitä olemme pelanneet koko kaudella. Pari pelaajaa sairastui muistaakseni reissun aikana, mutta saimme A-junioreista hyviä paikkaajia, Väyrynen kertaa TPS:n 3–5-tappioon päättynyttä edellistä mittelöä.

TPS:n voitto Tapparasta toi otteluun vielä pientä lisäsäpinää, sillä TPS nousi oululaisten ohi liigan kärkipaikalle. Kärpät on toki pelannut ottelun vähemmän ja runkosarjan ykkössijan merkitys tämän hetken tiukassa kilpailussa on muutenkin toistaiseksi lähinnä symbolinen, mutta ainakin katsojan vinkkelistä asetelma nostaa panoksia entisestään.

–Kärpillä on erittäin taitavia hyökkääjiä ja huippunopeita luistelijoita. Veini Vehviläinen on pelannut hienosti maalilla. Siinä heidän suurimmat vahvuutensa varmasti ovat. Ihan omaa peliämme lähdemme pelaamaan Kärppiäkin vastaan emmekä kumartele heitä yhtään.

Otteluohjelma ei ainakaan tee TPS:lle palvelusta. Kärpät ei pelannut perjantaina lainkaan, TPS taas kamppaili viime sekunneille asti kovaa Tapparaa vastaan ja lähti vielä matkustamaan Ouluun.

Seurajohto ojensi joukkueelle kuitenkin auttavan kätensä. Uuvuttavan bussimatkan sijaan TPS matkustaa Ouluun omalla charter-lennolla, joka lähtee Turusta lauantai-iltapäivänä.

–Jos tästä pitäisi lähteä istumaan bussiin, palautuminen jäisi hyvin lyhyeksi. Nyt pystymme palauttelemaan huolella ja nukkumaan kunnon yöunet ennen kuin lähdemme uudelleen liikkeelle, Väyrynen kiitti TPS:n sikariportaan panostusta.

–Charter-lento on itselleni muutenkin siisti kokemus, tuleepa ainakin vähän vaihtelua bussissa istumisesta. Jokipoikien junioreissa tuli niitä kilometrejä jo ihan tarpeeksi, läpimurtokauttaan pelaava nuorukainen nauraa.