Varavarusteita, tuulipukuja ja kadonneita puhelinnumeroita – yhden NHL-ottelun ihmeiden värikkäät tarinat

Jahtaat unelmaasi koko pienen ikäsi, pääset hekuman huipulle ja pääset pelaamaan NHL-otteluun. Siinä se sitten olikin. 

NHL-uran jääminen saattaa tuntua pelaajasta siltä, että kaikki jäi kesken. Pelaajat ponnistajat kuitenkin eri lähtökohdista. Joillekin se yksi ottelu saattaa olla maksimisuoritus, jollekin toiselle iso pettymys.

Täytyy kuitenkin muistaa, että maailmassa suurimmalle osalle jääkiekkoilijoista se yksikin NHL-ottelu jää haaveeksi.

 

Miikko Jokela

Vancouver Canucks 2003

Manitoba Moosen puolustaja oli aamujäillä Winnipegissä, kun hänelle tultiin ketomaan, että illalla pitäisi pelta NHL-ottelussa Detroitissa. Jokela luuli jo ehtivänsä nipin napin peliin, mutta sitten varustekassia ei näkynytkään hihnalla. Hän lähti hallille ilman varusteita ja ajatteli, että ehkä hän pelaa sitten seuraavassa ottelussa St. Louis Bluesia vastaan.

Kansallislaulu soi jo, kun tulin hallille.

– Kansallislaulu soi jo, kun tulin hallille, Jokela muistelee Kiekkoareenalle.

Loukkaantuneena ollut Sami Salo polki kuntopyörää kopissa ja naureskeli, kun huoltajat alkoivat lapata kamoja toiselle suomalaispakille.

– Kakkosvalmentaja kysyi, että pystytkö vetämään minun luistimilla, Jokela naureskelee.

Ensimmäinen oli jo käynnissä, kun Jokela saapui vaihtoaitioon moikkaamaan uusia joukkuekavereitaan. Kehiin hän pääsi toisessa erässä. Jääaikaa kertyi yhteensä 5.09.

– Minulla oli Brent Sopelin pakasta vedetty maila, jonka puutuppi meinasi irrota koko ajan. Mutta sillä vedettiin.

Jokela sai maalia kohti peräti kolme laukaustakin.

– Olisin ollut hölmö, jos olisin sanonut, etten halua pelata. Sitten en olisi pelannut sitä yhtäkään peliä. Sitä on kiva näin uran jälkeen muistella.

Iiro Tarkki

Anaheim Ducks 2012

Lukon kasvatti sai mahdollisuutensa, kun Dan Ellis loukkasi nivusensa. Tarkki matkusti farmipelin jälkeen pari tuntia pikkubussilla parin muun pelaajan kanssa Philadelphian lentokentälle, josta matka jatkui aamuksi Kaliforniaan.

Olimme perillä muutama tunti ennen peliä tyylikkäästi joukkueen matkustustuulipuvuissa, kun muut saapuivat hienoissa puvuissaan.

– Olimme perillä muutama tunti ennen peliä tyylikkäästi joukkueen matkustustuulipuvuissa, kun muut saapuivat hienoissa puvuissaan, Tarkki muistelee Kiekkoareenalle.

Tarkki pääsi kehiiin, kun Jonas Hiller loukkaantui Columbus Blue Jacketsia vastaan.

Peli alkoi huonosti, kun Tarkki päästi Columbuksen ensimmäisen laukauksen sisään. Kymmenestä laukauksesta meni sisään kolme. Koko NHL-kokemuksesta jäi kuitenkin myönteinen muisto.

– En ihan parhaimpaani yltänyt, mutta voitimme silti pelin. Toiveena oli, että olisin päässyt aloittamaan toisenkin pelin, mutta se jäi toteutumatta ja seurasin tulevia pelejä vaihtopenkin puolelta.

JYPin Joonas Nättinen sai pitää Montrealissakin sukunimensä ä-kirjaimen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Joonas Nättinen

Montreal Canadiens 2014

Hyökkääjä Nättisen ainoa NHL-ottelu ei ollut mikä tahansa kamppailu. Hän oli kehissä, kun NHL:n Original Six -joukkueisiin kuuluvat Montreal Canadiens ja Toronto Maple Leafs kohtasivat 18. tammikuuta.

Toronto voitti kotiareenallaan Air Canada Centressä pelatun ottelun 5–3. Nättinen pelasi Canadiensin paidassa vain kaksi vaihtoa.

Nättinen teki kuitenkin omalla tavallaan suomalaishistoriaa, sillä hänestä tuli ensimmäinen suomalaispelaaja, jonka selässä oli ä-kirjain. Canadiens sattui olemaan ainoa NHL-seura, joka käyttää näitä heille vieraampia kirjaimia.

Martti Järventie

Montreal Canadiens 2001

Martti ”Mara” Järventiellä oli epäuskoinen tunne, kun hän kuunteli Kanadan kansallislaulua ennen ottelu Anaheim Ducksia vastaan.

– Kyl se hieno tunne on, ei voi muuta sanoo. Täys tupa huutaa siellä. Ei se fiilis varmaan paljon paremmaks tosta muutu, Järventie totesi jälkeenpäin Jääkiekkolehden 99 kysymyksessä.

Kahden vuoden sopimuksen kirjoittanut Järventie sai mahdollisuuden, kun runkopakki Sheldon Souray loukkaantui.

– Sit ku rupes näyttää siltä, et Sheldon Souray tulee takasin pelaan, koutsi sano, et kyllä sä tän yhen pelin oot ansainnu, mee sinne pyörimään. Sit pelattiin se vajaa 13 minsaa siinä ja koutsi sano, et mee alas ja palataan kauden aikana ilman muuta asiaan. Siit on ny menny yli vuos, enkä oo koutsin kans jutellu. En tiä onko hukannu mun numeron.

Perttu Lindgren pelasi 74 runkosarjan ottelua Texas Starsin paidassa, mutta pääsi kerran vetämään päälle Dallas Starsinkin paidan. Kuva: Texas Stars

Perttu Lindgren

Dallas Stars 2009

Lindgren pelasi ainoassa NHL-ottelussaan Los Angeles Kingsiä vastaan 8 minuuttia ja 33 sekuntia. Sen vähäisen ajan hän käytti kuitenkin tehokkaasti. Lindgrenin Corsi-lukema on jopa sarjan historian kymmenenneksi paras (71,43).

– Onpa jotain lapsille kerrottavaa, Lindgren sanoi NHL.comin suomenkielisillä sivuilla.

Lindgren pelasi kauden loppuun Texas Starsissa ja palasi sen jälkeen Rauman Lukkoon.

– Jos olisin silloin parikymppisenä suhtautunut jääkiekkoon samalla tavalla kuin nyt, asiat olisivat voineet mennä Pohjois-Amerikan puolella toisella tavalla, Lindgren sanoi NHL.comissa.

Petri Varis

Chicago Blackhawks 1997

Maaliahne hyökkääjä nousi SM-liigatähdeksi 1990-luvun puolessavälissä ja sai mahdollisuuden yrittää läpimurtoa valtameren toisella puolella syksyllä 1997. Variksen siirrosta oli kuitenkin epäselvyyttä, koska käsityksen mukaan siirron olisi pitänyt varmistua 15. heinäkuuta mennessä.

– Asia on hyvin selkeä. Varis on varattu 1993, ja hänen olisi pitänyt siirtyä heinäkuun päivämäärään mennessä, koska hän ei ole pelannut ennen NHL:ssä. Sanoin Chicagon joukkueen edustajille, että soittakaa NHL:n varapresidentille ja varmistakaa asia, mutta niin ei ole ilmeisesti tapahtunut. Variksella ei ole voimassa olevien sääntöjen puitteissa mitään mahdollisuuksia siirtyä ensi kaudeksi esimerkiksi Chicagoon, jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola sanoi MTV3:n nettisivuilla.

Variksen siirto kuitenkin onnistui lopulta. Hän pelasi edesmenneessä IHL:ssä Indianapolis Icen riveissä 77 ottelua ja sai vetää yhden ottelun Chicago Blackhawksin riveissä. Varis puki joulukuussa intiaanipaidan hänet varannutta Sharksia vastaan ja pelasi neljä vaihtoa.

Harri Säteri

Florida Panthers 2018

Säteri on viimeisin yhden ottelun mies NHL:ssä. Hän pääsi pelaamaan Minnesota Wildia vastaan 23.07, kun pelin aloittanut James Reimer loukkaantui. Säteri päästi vedosta yhden sisään.

– Oli tärkeää, että Säteri sai vihdoin minuutteja. Ajattelin, että tällä vieraskiertueella niin voisi käydä. Hyvä, että hän sai nyt jääaikaa – ei tietenkään näissä olosuhteissa – mutta hän pelasi hyvin ja se on hyvä nähdä, Floridan valmentaja Bob Boughner totesi.

MM-kisatkin käynyt Säteri, 28, janoaa lisää aikaa NHL:n puolella, mutta käytännössä tie on tukossa, jos Roberto Luongo ja Reimer ovat terveenä.

Michael Keränen

Minnesota Wild 2015

Taitava hyökkääjä lähti Amerikan valloitukseen Ilveksessä pelatun loistavan 2013-14 kauden jälkeen. Hän oli ylhäällä neljän ottelun ajan jo avauskaudellaan, muttei päässyt vielä irti.

Seuraavalla kaudella Keränen pelasi Pittsburgh Penguinsia vastaan 6.09. Laukauksia ei tullut tilille, ja tehosaldoksi yksi miinus. Ottelun jälkeen hänet lähetettiin takaisin farmiin, eikä uutta kutsua enää tullut.

Riku Helenius

Tampa Bay Lightning 2009

Tampa Bay Lightningin odotukset Riku Heleniusta kohtaan olivat korkealla, sillä salamaseura varasi hänet ensimmäisellä kierroksella (15. pelaaja) kesällä 2006.

Kaudesta 2008–09 tuli hänelle erittäin värikäs. Hän pelasi runkosarjassa yhden Tampa-ottelun lisäksi AHL:ssä Norfolkissa sekä ECHL:ssä Augusta Lynxissä ja Missisippi Sea Wolvesissa. Pudotuspeleissä Helenius torjui vielä kaksi ottelua ECHL-joukkue Elmira Jackalsin maalissa.

Helenius pelasi Philadelphia Flyersiä vastaan tammikuun 30. päivän pelissä vain 6 minuuttia ja 52 sekuntia, kun hän korvasi vaihtoaitioon otetun Mike Smithin. Helenius otti kiinni molemmat laukaukset. Philadelphia voitti ottelun 6-1.

Tomi Mäki

Calgary Flames 2006

Calgary Flamesin neljännen kierroksen varaus (2001) pelasi farmijoukkue Omaha Ak-Sar-Ben Knightsissä kaudella 2005. Seuraavalla kaudella hän pääsi pelaaman yhden ottelu Flamesin ykkösmiehistössä.

Mäki pääsi NHL:n puolelle hyvään aikaan. Flames oli voittanut yhdeksän kotiottelua peräkkäin, kun se kohtasi 12. joulukuuta 2006 Minnesota Flamesin. Siitäkin tuli voitto, ja Mäki pääsi juhlimaan seuraennätyksen syntymistä.

Mäki sai vuoden jatkosopimuksen, ja seuraavaksi kaudeksi Flamesin farmijoukkue vaihtui Quad City Flamesiksi. Sen kauden jälkeen Mäki palasi kotiin Jokereihin, jonka paidassa hän on pelannut näihin päiviin asti.

Masi Marjamäki

New York Islanders 2006

New York Islanders pelasi kauden viimeisen runkosarjan ottelunsa Bridgeport Sound Tigersissä kaudella 2005-06 Philadelphia Flyersiä vastaan. Mukaan pelaavaan kokoonpanoon nostettiin suomalaishyökkääjä Masi Marjamäki.

Marjamäki pelasi viisi minuuttia ja 17 sekuntia. Marjamäen NHL-unelma kesti seitsemän vaihtoa.

Islanders oli silloin varsinainen suomalaisjoukkue, sillä joukkueessa pelasivat kauden aikana Sean Bergenheim, Janne Niinimaa, Petteri Nokelainen ja Tomi Pettinen.

Seuraavalla kaudella Marjamäki haki toista mahdollisuutta, mutta koko kausi kului AHL:n puolella. Sen jälkeen koittikin paluu Ässiin ja uuden alun hakeminen.