Valtteri Viljanen on löytämässä kadoksissa olleen itseluottamuksensa

Viime kierroksilla Valtteri Viljanen on mahtunut Ässien pelaavaan kokoonpanoon. Kuva: Juhani Liuhala

Puolustaja Valtteri Viljanen on ollut yksi Ässien alkukauden puhutuimmista pelaajista. Viime kaudella tehot 7+13 iskenyt Viljanen ei ole kuulunut Jyrki Ahon kokoonpanosuunnitelmissa erityisen korkealle. Kyseinen asia on kirvoittanut omalta osaltaan pari lehtijuttua, vähäisestä peliajasta on kysytty Aholta, ja keskustelupalstoilla sekä sosiaalisissa medioissa aihe on myös ollut pinnalla. Mielipiteitä tuntuu riittävän moneen suuntaan. Yksi henkilö kenen mielipidettä ei ole suuremmin tiedusteltu, on Valtteri Viljanen itse.

"Itseluottamuksen kanssa lähdettiin aika nollalukemasta liikkeelle"

- Alkukausi on ollut minulle henkisesti tosi raskas. Itseluottamuksen kanssa lähdettiin aika nollalukemasta liikkeelle, kun liigakausi starttasi. Varsinkin elokuun harjoituskaudella minulla meni muutama yö todella vähäisillä unilla, kun asiat vaivasivat kotonakin, Viljanen toteaa.

Onko pelaaja itse ehtinyt seuraamaan hänen ympärillään vellonutta keskustelua?

- Kyllä minä jotain juttuja olen lukenut. Jokaisella on oikeus mielipiteisiinsä, ja niitä saa onneksi vapaassa valtiossa kertoa. Minulla on totta kai omat mielipiteeni tilanteesta, enkä anna muiden ajatusten vaikuttaa liikaa tekemiseeni.

Vieläkään Viljanen ei ole kuulunut Ässien eniten pelaavien puolustajien joukkoon, mutta kolmessa edellisessä matsissa hän on ollut jo vakituisesti mukana pelaavassa kokoonpanossa. Viime viikonloppuna Lukkoa vastaan esitys oli myös huomattavan positiivinen, ja Viljanen kuului kentän parhaimmistoon. Tämä merkitsi hänelle itselleen paljon.

"Nimenomaan kokonaisvaltaisessa pelaamisessa minun pitää olla tasaisempi"

- Itseluottamuksen merkitys on todella iso pelaamiseen. Mikäli on henkisesti hiukan allapäin, asioita murehtii liian monimutkaisesti, eikä siinä osaa keskittyä olennaiseen. Tekeminen muuttuu väkisin puurtamiseksi. Ei itseluottamukseni ole vieläkään ihan siellä missä haluaisin, mutta kovaa vauhtia mennään oikeaan suuntaan. Koen, että kamppailu Lukkoa vastaan oli minulle toistaiseksi kauden paras, Viljanen painottaa.

- En ole silti yleisesti tyytyväinen omaan pelaamiseeni, vaan parannettavaa on runsaasti. Nimenomaan kokonaisvaltaisessa pelaamisessa minun pitää olla tasaisempi. Lukkoa vastaan sain otettua askeleen oikeaan suuntaan.

Viljasen yksi suuri ongelmakohta on se, että hän pelasi lähes koko junioriaikansa hyökkääjänä. Tämä on hänelle vasta neljäs kausi puolustajan tontilla, mikä tuo kokonaisuuteen omat erikoisuutensa. Vieläkään kaikki puolustuspelaamisen peruselementit eivät tule hänen selkäytimestään.

"Tässä on vielä hyvin aikaa saada asiat sille tasolle kuin haluaisin"

- Joka päivä opin uusia juttuja. Varsinkin sijoittuminen omalla puolustusalueella on osa-alue, missä minun pitää kehittyä. Hyvin sijoittuva puolustaja saa katkottua syöttölinjoja niin paljon paremmin, ja ennaltaehkäistyä samalla potentiaalisia maalipaikkoja. Nämä ovat niitä asioita, joita oppii nimenomaan kokemuksen seurauksena, Viljanen pohtii.

Siinä mielessä Viljasen tilanne on edelleen hyvä, että kausi on vasta alkuvaiheessaan. Mikäli hän kuuluu jatkossa pelaavaan kokoonpanoon, eivät elokuun murheet enää helmikuussa päätä pahemmin pakota.

- Harjoituskaudella ei jaettu yhtään pistettä sarjataulukkoon ja liigakausi on vasta alkuvaiheessa. Tässä on vielä hyvin aikaa saada asiat sille tasolle kuin haluaisin. Koko ajan haluan lisää peliaikaa, ja toivottavasti kaudesta tulee samalla menestyksekäs joukkueelle ja itsellenikin, Viljanen analysoi.