"Valtteri Filppulan joukkue" avaa tänään Valko-Venäjää vastaan

Suomen pelin kulmapala. Ykkösketjun sentteri Valtteri Filppula kantaa suurta vastuuta Suomen pelinrakentelusta. Kuva: HSP

MM-urakka alkaa tänään ”helpolla” ottelulla Valko-Venäjää vastaan. Katseet kohdistuvat paljon Valtteri Filppulaan, jonka mukaan vastus ensimmäisessä pelissä on sopiva, mutta ei suinkaan helppo.

– Ei Valko-Venäjä missään tapauksessa helppo vastustaja ole. Monta kertaa on nähty, että nämä muka helpot vastustajat ovatkin vaikeita. Meidän pitää heti olla valmiina, mutta on tietysti kiva, että on noususuhde vastustajajoukkueiden kanssa. Kanada on sitten alkusarja lopussa. On hyvä, että alkusarjassa on monta peliä. Saa pelejä alle, hän sanoi.

Viime vuonnakin Valko-Venäjä oli avausvastustaja ja silloin tuli 6–2-voitto. Lopulta se oli alkulohkon kuudes säilyttäen kisapaikkansa, mutta oli vailla kunnon mahdollisuuksia päästä puolivälieriin. Tätä ennen Valko-Venäjä oli kaksi kertaa peräkkäin puolivälierissä, mutta silti tuntuu, että kovalla innolla aloitettu jääkiekkoon panostaminen on polkenut paikallaan.

Filppula on vasta toista kertaa MM-kisoissa, vaikka on pitkään kuulunut Suomen huippupelaajiin ja on jo 33-vuotias. Syy on se, että hän on yleensä ollut MM-kisojen aikana töissä. Detroitissa tuli Stanley Cup vuonna 2008, ja cupfinaaleissa hän on ollut niin Detroitissa kuin Tampa Bayssa.

Mutta nyt siihen tuli tilaisuus, kun kausi alkoi Tampassa ja päättyi Philadelphiassa. Kun Flyers ei päässyt pudotuspeleihin, niin Filppula suuntasi MM-kisoihin. Niissä odotusarvot ovat korkealla. Kun muut NHL:n kokeneet suomalaishyökkääjät eivät päässet tai lähteneet kisoihin, niin tämä on Valtteri Filppulan joukkue.

– Tuon kuulin kyllä ensimmäisen kerran, mutta tykkään johtavasta roolista ja sittä, että on tavoitteita. Kun pelit alkavat, niin näkee, miten lähtee menemään, hän sanoi.

On kuin luotu tämän joukkueen johtajaksi

Filppula on ykköskeskushyökkääjä, on menestynyt, iskenyt tehoja ja on luonteeltaan sopiva ykköspelaajaksi. Vaikka hänestä ei hengi samanlaista johtajuutta kuin Mikko Koivusta, niin hän on silti kuin luotu tämän joukkueen johtajaksi.

Toisella laidalla pelaa tehokkaan NHL:n tulokaskauden pelannut Sebastian Aho, mutta toisella laidalla näyttää Jesse Puljujärven sijasta pelaavan KHL:stä tullut Miro Aaltonen.

– Meillä on taitava joukkue, joka näyttää todella hyvältä. Tšekin turnauksessa meillä oli kolme ottelua, joista otimme kaksi voittoa. Tšekkipelissä olimme todella lähellä. Puolustuspelimme oli turnauksessa todella hyvää. Puolustamalla voitetaan usein pelejä, hän jatkoi.

Mutta ykkösketjulta odotetaan hyökkäystehoja. Erityisesti ylivoimatilanteiden pitäisi toimia. Arvokisoissa prosentit ovat usein korkeammat kuin sarjapeleissä.

– Meidän pitää alusta asti näyttää tehomme. Erikoistilanteita tulee varmasti. Silloin odotetaan tulosta. Jos toimii, niin saa jatkaa, jos ei, niin tulee muutoksia. Niin pitääkin olla. Erikoistilanteet ovat tärkeitä. Jos ei tule maaleja, pitää yrittää muita ratkaisuja, Filppula sanoi kokeneena pelaajana.

Kun hän pelasi kaudella kahdessa joukkueessa, joista kumpikaan ei päässyt pudotuspeleihin, niin kummastakin joukkueesta on paljon pelaajia MM-kisojen eri joukkueissa.

– Molemmista on oikeastaan aika paljon tuttuja mukana. On kiva nähdä kavereita, ja on hyötyä siitä, että on tuttuja. Tykkään tuntea vastustajan hyvin. Se helpottaa omaan pelaamista. Silti kisoissa on paljon pelaajia, jotka eivät ole tuttuja. On hyvä, että katsotaan paljon myös videoita.

Tosin videopalaverit eivät ole suurin harrastus.

– Koulussakin oli välillä vähän tylsää, mutta tällaisissa turnauksissa on pakko pitää videopalavereita. Silloin oppii tuntemaan, ketä vastaan pelaa. ”Late” [päävalmentaja Lauri Marjamäki] on perusteellinen. Videoita katsotaan paljon, kun muuten ei ole paljon aikaa valmistautua. Se on hyvä asia. Hän myös reagoi penkin takana paljon.

Filppulan ainoat MM-kisat tätä ennen olivat vuonna 2012, jolloin kotikisoissa tuli neljäs sija. Hän oli Suomen pistekakkonen.

– Siitä turnauksesta jäi positiivinen kuva, ja halusin tulla uudestaan.

NHL:ssä hän on pelannut vuodesta 2005 lähtien. Kapea kaukalo on tuttu, mutta leveä ei ole.

– Vähän aikaa kesti tottua. Tuntui, että on pihalla erikoisesti sijoittumisessa. Hiukan tämä on kuin eri peli, mutta kiva tätäkin on välillä pelata.