Valko-Venäjän uuden luotsin koukkaus – TuTon kautta maailmanmestariksi

Mies vaihtui, tulos ei. Turun kautta MM-kultaan noussut Sergei Pushkov yrittää pitää nyt Valko-Venäjän MM-kisojen A-sarjassa. Kuva: Ondrej Deml/CTK – AOP.

Valko-Venäjän päävalmentajana debytoinut Sergei Pushkin oli pelaajaurallaan tähdenlento vailla vertaa.

Pietarissa kasvanut sentteri hinkkasi vuosikaudet edesmenneen Neuvostoliiton kakkos- ja kolmosliigoissa ja Norjassa, mutta silti hän pääsi pokkaamaan MM-kultamitalin.

Tämä tapahtui keväällä 1993, kun Pushkin nousi suuresta tuntemattomuudesta Venäjän MM-kisajoukkueeseen ja pääsi juhlimaan maailmanmestaruutta ainoan arvoturnauksensa päätteeksi.

Ja mikä merkillisintä – Pushkin piipahti tätä ennen myös Suomessa.

Hän tuli TuTon divarijoukkueen vahvistukseksi kaudella 1989–90 maanmiestensä Vjatsheslav Golovinin ja Aleksander Ledovskin kanssa.

Loppujen lopuksi Pushkinin visiitti jäi lyhyeksi. Hänelle kirjattiin vain neljä ottelua TuTon divarijoukkueessa, mutta turkulaisseura pääsi listaamaan historiaansa myöhemmin maailmanmestarin vierailun.

Nyt Norjassa pelaajauransa päättänyt ja valmennusuransa aloittanut Pushkin johtaa Valko-Venäjän maajoukkuetta.

Yllätyskomennus tuli kesken MM-turnauksen, kun Valko-Venäjän kiekkojohto päätti antaa kanadalaisluotsi Dave Lewisille potkut kolmen tappion jälkeen.

Valko-Venäjä esiintyi pirteästi Pushkinin keskiviikkoisessa debyytissä, mutta Sveitsi näytti kuka on isäntä edellisillan myöhäisottelusta huolimatta.

Tuima Tshekki-kamppailu painoi ilmiselvästi sveitsiläisten jaloissa ja mielessä, mutta silti Patrick Fischerin luotsaama joukkue hoiti homman tyylikkäästi.

Sveitsi vyöryi 5–2-voittoon tuoreen NHL-vahvistuksen Timo Meierin johdolla.

San Josen NHL-joukkueesta saapunut hyökkääjä viimeisteli yhden osuman ja pohjusti lisukkeeksi kaksi maalia.

Meierin, 21, tehot eivät yllättäneet hienon NHL-kauden jälkeen. Herisaussa kasvanut hyökkääjä tehtaili toisella NHL-kaudellaan komeat lukemat 21+15=36.

Sveitsi todisti vaarallisuutensa jo viime kevään MM-turnauksessa. Fischerin suojatit hävisivät varsinaisella peliajalla vain yhden ottelun – puolivälierän Ruotsia vastaan.

Sama tahti näyttää jatkuvan tänä keväänä. Sveitsi ei ole jäänyt nollille vielä kertaakaan. Ainoa tappio on tullut toistaiseksi Tshekkiä vastaan rankkarikilpailun jälkeen.

A-lohko:

Sveitsi-Valko-Venäjä 5–2 (2–2, 1–0, 2–0)

B-lohko:

Saksa-Etelä-Korea 6–1 (1–0, 3–0, 2–1)