Välipäiväväite: Kärpät taas suosikki ja HIFK haastaja

Kristian Vesalainen on yksi Kärppien tärkeimmistä pelaajista. Europhoto/Jukka Rautio.

Viisi erää HIFK on hallinnut tapahtumia, mutta kuudes ja jatkoaika käänsivät taas tilanteen lähtökohtaansa: Kärpät ja suurin mestarisuosikki ja HIFK on vain sen haastaja välieräsarjassa.

Tilanteen muutti Helsingin ottelun viimeinen erä. Siinä Kärpät löysi taas oman pelinsä eli todella nopean hyökkäämisen yhdistettynä hyvään puolustamiseen. Tämä on nykyaikaista jääkiekkoa, vaikka sen tehokkuutta Liigan pudotuspeleissä onkin arvuuteltu. Mutta nopeus ei suinkaan tarkoita samalla huonoa puolustamista. Se nähtiin hyvin viime kevään MM-finaalissa.

HIFK onnistui ensin ratkaisevasti hidastamaan Kärppien hyökkäämistä ja samalla ajoi sen pelaajat tekemään pahoja puolustuspään virheitä. Niihin ratkesi helsinkiläisten voitto ensimmäisessä pelissä ja sellaisesta HIFK sai tilaisuuden toisen ottelun ensimmäiseen maaliinsa. Sitten toista erää sävytti molempien joukkueiden jäähysumat, joiden aikana Kärpät ensin tasoitti ja sitten HIFK meni jo kahden maalin johtoon.

Kolmannessa HIFK:lla oli hyvä tilaisuus jo kolmen maalin johtoon, joka olisi tappanut pelin ja antanut sille oivan aseman koko sarjassa. Silloin Kärpät olisi ollut haastaja, eikä selkeä mestarisuosikki.

Kolmas erä ja jatkoaika muuttivat kuitenkin asetelman. Tietysti mukana oli aimo annos onnea, kuten Kärppien vastuuvalmentaja Mikko Manner totesikin pelin jälkeen. Kyse oli klassisesti yhden maalin jääkiekko-ottelusta ja sellaiset ratkeavat usein vain yhdessä tilanteessa. Tolppa sisään, tolppa ulos.

Kun Kärpät ansaitusti vei voiton, niin samalla palattiin lähtötilanteeseen: Kärpät on suosikki ja HIFK haastaja. Näin sen asema tosin muuttui puolivälierissäkin JYPiä vastaan. Ensin se oli haastaja, sitten suosikki, uudestaan haastaja ja taas suosikki omituisen viidennen ottelun jälkeen.

Niin voi käydä myös Kärppiä vastaan. HIFK:n on vain pystyttävä hidastamaan pelinsä uudelleen löytänyttä kärppälaumaa. Mutta helpommin sanottu kuin tehty. Jos Kärpät pystyy pelaamaan kuten kolmannessa erässä, niin se ei ole suosikki vain välieräsarjassa vaan myös Suomen mestariksi.

Nousunsa se teki ilman ykköskeskushyökkääjä Mikael Ruohomaata. Näin saattoi tapahtua yhdessä pelissä, mutta suuria vaikeuksia on edessä, jos Ruohomaan vamma päättää koko kauden. Ottelun jälkeen Manner taisi tietää tilanteen, mutta ei voinut puhua siitä.

Huominen peli näyttää paljon, vaikka ei sarjaa vielä ratkaise. Manneria mukaillen joko HIFK löytää taas keinot Kärppien nopeutta vastaan tai Kärpät pitää nopeutensa turvin palanneen suosikkiasemansa.