Välipäiväväite: Kärpät ja HIFK väsyttävät toisensa

HIFK ja Kärpät väänsivät kunnolla eilen. Micke-Max Åsten Veini Vehviläisen maalilla vastassaan Lasse Kukkonen ja Jasse Ikonen. Europhoto/Jukka Rautio.

Nyt on selvää, että Kärpät ja HIFK pelaavat ainakin kuusi peliä loppuotteluun pääsystä. Yhtä selvää on se, että Tappara vain odottelee väsynyttä vastustajaa. Toinen välieräsarja ”sataa sen laariin” niin paljon, ettei Kärpät enää olekaan finaalien suursuosikki.

Liigahistoria tuntee vain yhden ennakkotapauksen, jota voisi veratta tähän. Paras seitsemästä -välierät alkoivat keväällä 2008. Silloin Kärpät selvitti Tapparan suoraan 4–0, kun toisessa sarjassa Blues kaatoi Jokerit 4–3. Peräti neljä otteluista meni jatkoajalle. Finaaleissa Kärpät voitti Bluesin 4–1. Alku oli tasainen, mutta kahden viimeisen pelin maalit olivat jo 9–1, kun espoolaisilta ”loppui bensa”.

Kahtena muuna vuonna välierissä on ollut kahden ottelun pituusero, ja silloinkin välierissä vähemmän pelannut (Kärpät 2014 ja Tappara 2017) on vienyt mestaruuden. Muina kausina sarjat ovat olleet yhtä pitkiä tai ero on ollut vain yksi peli.

Tapauksia on vielä vähän, mutta näin voi hyvin käydä nytkin. Tappara on jo selvittänyt oman osuutensa kaatamalla TPS:n 4–0, joten se voi hyvin keskittyä ensi tiistaina alkaviin loppuotteluihin peliään hiomalla, pikkuvammoja parantelemalla ja vastustajaa odottelemalla. Sitä ei pysty ennakoimaan, kumpi tulee vastaan.

Kärpät on kotietunsa myötä lievä suosikki. Se myös näyttää pelaava paremmin. Mutta kyse on maalintekopelistä. Eilenkin se hallitsi tasaisen ensimmäisen erän jälkeen pelillisesti toista, mutta HIFK voittikin sen 2–0. Kun Kärppien kiriä odotettiin kolmannessa erässä, niin jäähysuman myötä sitä ei tullutkaan.

Voi sanoa HIFK:lla olleen eilen onneakin, mutta vastaavasti Kärpillä on ollut sitä aikaisemmin. Eiköhän onni ole ollut tähän asti aika tasan, mutta sillä saattaa olla suuri merkitys tulevissa peleissä.

Kärpät on päässyt pelaamaan nopeaa peliään vain toisen ottelun kolmannessa erässä ja sen pelin jatkoajalla. Kun se siihen pääsee, niin joukkue on ollut selvästi HIFK:ta parempi. Mutta muuten HIFK on puolustanut hyvin ja näyttänyt, miten vaikeaa sitä vastaan on tehdä maalia.

HIFK:lla oli yli viiden erän mittainen maaliton jakso, mutta eilen se takoi niitä oikein urakalla. Kärppien peli kaatui ensimmäisessä ottelussa puolustusvirheisiin. Se pystyi välillä hyvin eliminoimaan ne, mutta eilen niitä tuli taas. Lasse Kukkonen oli neljännessä pelissä -2. Jos Kärpät menee finaaleihin, niin pysyykö hän levänneiden Tappara-hyökkääjien tahdissa?

Yhä selvemmältä näyttää siltä, että tämä välieräsarja ratkeaa klassisella hyökkäys vastaan puolustus -asetelmalla. Jos Kärpät pääsee nopeasti liikkeelle, niin HIFK on niin pahassa pulassa, että takaiskumaaleja tulee väkisinkin. Mutta jos HIFK saa Kärppien nopean hyökkäämisen kuriin, niin sillä on mahdollisuudet hyödyntää vastustajalle silloin tulevat puolustusvirheet.

Kärpät on näyttänyt paremmalta, mutta onko se myös toteutuksessa sitä? Pystyykö se tekemään huikean kauniita maalejaan? Vai onnistuuko HIFK puolustamaan hyvin ja samalla tekemään läheltä maaleja? Tämä nähdään aikaisintaan torstaina ja viimeistään lauantaina.

Mutta mitä pitempään ja mitä rajummin pelataan, niin sitä enemmän tilanne alkaa muistuttaa kevättä 2008. Jos nyt pitäisi ennakoida mestaria, niin olisi vain yksi vastaus: Tappara.