Välipäivän väite: Tyhmä pitäisi heti tunnustaa tyhmäksi

Janne Kolehmainen on rehti pelaaja, mutta eilen hänen olisi pitänyt tunnustaa tyhmä tyhmäksi. Europhoto/Jukka Rautio.

JYPin vastuuvalmentaja Marko Virtanen on esittänyt todella hienoa pelisilmää, mutta eilen puolivälieräottelussa HIFK-JYP se petti pahasti. Tosin hän toimi, niin kuin Liigassa tapana on. Se ei kuitenkaan ole joukkueiden eikä möhlineiden pelaajien edun mukaista.

Janne Kolehmainen otti pelissä peräti viisi kahden minuutin jäähyä, jotka olivat samalla JYPin ainoat jäähyt. Jos jäähyt olisivat jakautuneet tasaisesti eri pelaajille, niin kukaan ei olisi ihmetellyt mitään. HIFK sai pelissä neljä jäähyä. Viisi olisi ollut ihan normaalia. JYP olisi silloin heikentänyt mahdollisuuksiaan ja prosenttien HIFK:n olisi pitänyt tehdä yksi maali. Nyt se teki kaksi, kun JYP teki omista mahdollisuuksistaan yhden eli siis hyvällä prosentilla.

Erikoiseksi tilanteen teki vain se, että jäähyt osuivat yhdelle pelaajalle. Mutta mitään pahaa Kolehmainen ei tehnyt. Yksikään hänen saamistaan jäähyistä ei ollut pelin moraalin vastaisia. Osa niistä oli pakko ottaa ja osa vain oli tyhmiä. Kolehmainen on pitkän uransa aikana ottanut pelityyli ja kokoonpanorooli huomioiden oikeastaan aika vähän jäähyjä.

Se missä hän ja Virtanen tekivät virheen, oli se, ettei Kolehmainen marssinut median eteen ja sanonut: olipa tyhmä sattuma. Tilanne olisi ollut sillä ohi, ja kaikille niin median edustajille kuin etenkin näiden seuraajille olisi jäänyt kuva: kyllä Kolehmainen on reilu kaveri.

Yleinen tyyli on JYPin käyttämä eli tilanteen väistäminen. Kuka uskoi, että Kolehmaisella oli niin kiire, ettei ehtinyt vastata edes jyväskyläiselle medialle? Ei kukaan. Ja kuka uskoi Virtasen puolustelut? Aika harva. Mitään pahaa ei edes ollut tapahtunut. Vain tyhmää. Mutta vielä tyhmempää oli se, ettei tyhmää heti myönnetty tyhmäksi.

HIFK:n puolella Juhani Tyrväinen tuli vastaamaan median tiedusteluihin tietäen hyvin, että joutuisi ensin vastaamaan pelikieltonsa nostattamiin kysymyksiin. Ja hän oli tehnyt pahaa, mitä Kolehmainen ei ollut.

On monta syytä onnitella Virtasta. Runkosarjan viimeisessä HIFK-pelissä JYPillä oli kakkosmiehitys, kun pelaajia säästettiin CHL-finaaliin. Loistava veto. Runkosarjan otteluita tulee ja menee, mutta harvoin pelataan mestaruudesta. Eilen JYP pelasi kymmenkunta minuuttia ilman maalivahtia. HIFK johti silloin jo 4–0, eli mahdollisuudet tuloksen muuttamiseen olivat pienet. Mutta ainakin jäi hyvä fiilis.

Eikä tietenkään voi unohtaa CHL-mestaruutta. Kävi nyt keväällä mitä tahansa, niin JYP on yksi kauden suurista voittajista.

Mutta eilen pelin jälkeen Virtanen epäonnistui. Hän tosin toimi niin kuin maan tapa on, mutta se tapa on huono. Olin paikalla vuoden 1992 MM-kisoissa. Ron Hextall oli möhlinyt Kanadan mahdollisuudet puolivälierässä Suomea vastaan, mutta tuli kiltisti vastaamaan kanadalaiselle medialle. Iloinen hän ei tietenkään ollut, mutta velvollisuus oli velvollisuus. Itse ihmettelin vain vieressä: näinkö maailmassa toimitaan?

Sama olisi Kolehmaisen pitänyt tehdä eilen. Ja sama pitäisi kaikkien tyhmiä asioita tehneiden pelaajien ja valmentajien täytyisi tehdä heti pelin jälkeen. Asiat unohtuvat nopeasti, kun ne käsitellään nopeasti, ja lisäbonuksena voi saada reilun kundin maineen. Oma kunnioitukseni Hextallia kohtaan nousi, kun katselin vierestä hänen toimiaan kanadalaisen median edessä.

On ymmärrettävää, että tarvitaan hiukan miettimis- ja rauhoittumisaikaa, kun on tehnyt jotain pahaa, mutta silloinkin asiat pitäisi käsitellä nopeasti. Tyrväinen selvitteli pelikieltotuntemuksiaan eilen ottelun jälkeen, mutta HIFK olisi voinut toimia nopeammin ja ilmoittaa, että Tyrväinen on tavattavissa harjoituksissa silloin ja silloin heti pelikiellon pituuden ratkettua.

Ja nyt Janne Kolehmainen ei tehnyt mitään pahaa, vain tyhmää ja sekin oli vain huono sattuma. Todella tyhmää oli se, ettei hän pelin jälkeen sanonut suoraan: olipa tyhmää.

Mutta JYP ei suinkaan ollut ainoa syyllinen. Näin toimitaan kaikkialla suomalaisessa jääkiekkoilussa, vaikka se ei ole kenenkään etu.