Uusi omistaja avasi Risto Dufvan potkujen taustoja Ylelle - Jukurit tekemässä kaudesta jättitappion

Risto Dufva sai yllättäen lähtöpassit Jukureiden päävalmentajan paikalta. Kuva: Juha Sinisalo

Mikkelin Jukureiden pääomistaja Heikki Viitikko vahvistaa Ylelle, että Risto Dufvan yllätyslähdössä seurasta oli kysymys irtisanomisesta.

Jukurit ehti vasta joulukuussa kertoa Dufvan kaksivuotisesta jatkosopimuksesta, mutta tiedotti alkuviikosta sopimuksen purkamisesta. 

Viitikon mukaan ratkaisun taustalla on saneeraus, johon kuluvan kauden ruma tappio on seuran ajanut. Jukureiden taustayhtiö tekee hänen mukaansa tästä kaudesta noin puolen miljoonan tappion. 

– Dufvan eroon liittyviä syitä en voi enempää avata, mutta jos tähän asti päävalmentaja on vastannut kaikesta urheilupuolella, jatkossa päävalmentaja vastaa vain pelaajien ja joukkueen kehittämisestä sekä tietysti peluuttamisesta, Viitikko totesi Yle Mikkelille.

Kommentista voi päätellä, että Dufvalla oli Jukureissa paljon valtaa, jota Viitikko halusi päävalmentajalta rajoittaa. Viitikon mukaan myöhemmin valittava uusi päävalmentaja keskittyy jatkossa valmentamiseen ja hänen avukseen tulee pelaajakoordinaattori.

Talousongelmista huolimatta Jukurit aikoo kasvattaa pelaajabudjettiaan 1,5 miljoonaan euroon. Kasvua päättyneeseen kauteen on 200 000 euroa.

Viitikon mukaan Jukureilta löytyy sen verran pääomaa, että seura kestää tämän kauden tappion. Lisäksi hän sanoi, että organisaatio on nyt "siivottu".

Jukureihin liiganousun jälkeen koottu tausta- ja johtotiimi on nyt hajonnut täysin. Jo ennen ensimmäisen liigakauden alkua lähti toimitusjohtaja Harri Tammiruusu, jonka henkilökohtaiset velat Yle kaivoi julkisuuteen. 

Avauskauden jälkeen lähtivät Ilta-Sanomien urheilutoimituksesta tullut viestintäpäällikkö Eero Tuominen ja myyntijohtaja Joni Vesalainen.

Jo toisen liigakauden aikana vuoti julkisuuteen, että apuvalmentaja Ville Nieminen suuntaa Pelicansin peräsimeen. Nyt kauden jälkeen sivuun siirrettiin päävalmentaja Dufva.

Lisäksi seuran on jättänyt sisällöntuottaja Nita Ahola. Ahola on ilmeisesti ainoa, joka on lähtenyt omasta tahdostaan. Viitikko vahvistaa, että tausta- ja johtoportaassa on tehty useita irtisanomisia. 

– Olisi ollut ehkä parempi tehdä nämä aikaisemmat irtisanomiset kertarytinällä kuin tällaisella jatkuvalla kitinällä. Liiganousun yhteydessä oli varmaan vauhtisokeutta ja ajateltiin liigan ja ottelutapahtuman vaatimuksia liikaakin. Mutta tosiasia on, että neljän miljoonan euron tuloilla emme voi ylläpitää neljän ja puolen miljoonan euron liigajoukkuetta, Viitikko sanoi Yle Mikkelille.

Viitikko on tiettävästi sijoittanut Jukureihin ainakin miljoonan euron verran omaa rahaansa. Kiinteistömiljonääri nousi viime kesän osakeannissa 28 prosentin osakepotilla seuran suurimmaksi omistajaksi ohi pitkäaikaisen pääomistajan Jukka Toivakan. 

Sittemmin jalkapalloliigan SJK:n markkinointijohtajaksi hypännyt Joni Vesalainen kommentoi Kiekkoareenalle, että kun Toivakka oli vielä pääomistaja, Jukureissa oli helppo toimia.

- Sen jälkeen, kun Toivakka myi osuuksiaan, tilanne muuttui, Vesalainen kertoi. 

Jukureiden toimitusjohtaja Tuomas Muotka on ilmoittanut, että seura etsii nyt rauhassa uutta päävalmentajaa. 

Seuran tiedotteen mukaan joukkueen yhteiset harjoitukset alkavat suunnitellusti 9. huhtikuuta Juuso Hahlin, Mika Tarvaisen, Teemu Suokkaan ja Mikko Hakkaraisen johdolla.

Jukurien joukkue on, Dufvan rakentama, on seuran mukaan viimeistä silausta vaille valmis. Päivä kerrallaan nimiä pudotellut seura kertoi torstaina hyökkääjä Teemu Henritiuksen jatkosopimuksesta. 

Suunnitelma sopimusten julkaisustakin on vaihtunut lennossa, sillä seuran ensimmäisissä videoissa ja tiedotteissa sopimuksia kommentoi Dufva, nyt urheilutoimen päällikköksi nimetty joukkueenjohtaja Hakkarainen.