Uskomaton piina jatkuu – Ville Pokka tehnyt jo suomalaista NHL-historiaa

Ville Pokka.
Ville Pokka on jo kaikkien aikojen suomalainen NHL-jyrä. Kuva: Frank Jansky / All Over Press

Kun Ville Pokka sai alkuviikolla kutsun Chicago Blackhawksin NHL-miehistöön, moni uskalsi jo odottaa, että se tietää myös uran ensimmäistä NHL-ottelua. Ei tiennyt, sillä Pokka ei mahtunut Blackhawksin pelaavaan kokoonpanoon yön ottelussa Winnipeg Jetsiä vastaan.

Chicago voitti vakuuttavan esityksen jälkeen vierasottelunsa maalein 5-1. Duncan Keith, Jordan Oesterle, Brent Seabrook, Gustav Forsling, Michal Kempny ja Connor Murphy pelasivat sen verran vahvan ottelun, että Pokalle ei liene vastuuta luvassa jatkossakaan. Pokan tilannetta huonontaa entisestään se, että Cody Fransonin ja Jan Ruttan sairauslomat eivät ole pisimmästä päästä.

Vaikka Pokka pääsisi kaukaloon Blackhawksin seuraavassa ottelussa Minnesota Wildia vastaan sunnuntaina, hän on jo nyt tehnyt suomalaista NHL-historiaa. Kukaan suomalainen ei ole aiemmin pelannut niin monta AHL-ottelua saamatta tililleen ensimmäistäkään NHL-ottelua kuin Pokka.

Vuonna 1994 syntynyt torniolainen on pelannut jo 246 AHL:n runkosarjaottelua. Se on itsessään jo mittava saavutus, sillä aiemmin tässä kuussa Pokka ohitti Ville Niemisen ja siirtyi viidenneksi suomalaisten pelaamien AHL-otteluiden listalla.

Pokan edellä listalla ovat vain Sami Helenius (296 ottelua), Rasmus Rissanen (294), Marko Tuomainen (272) ja Tuomas Pihlman (271). Heistä Tuomainen pääsi pelaamaan NHL:ssä jo ennen ensimmäistäkään farmiottelua, ja Pihlman sai ensimmäisen mahdollisuutensa New Jersey Devilsissä jo avauskaudellaan Pohjois-Amerikassa (2003-2004).

Heleniuksen pitkä tie NHL:ään on hyvin tiedossa, mutta hänkin pääsi kokeilemaan Calgary Flamesissa jo kolmannella kaudellaan Pohjois-Amerikassa. Internetin syövereistä ei löydy tarkkaa ottelumäärää, mutta enintään Helenius ehti pelata 209 AHL-ottelua ennen NHL-debyyttiään.

Ennen Pokkaa ennätystä piti hallussaan nykyään Jokereissa pelaava Rissanen. Kun kuopiolainen pääsi pelaamaan ensimmäisen NHL-ottelunsa keväällä 2015, hänellä oli vyöllään 240 ottelua AHL:n runkosarjassa. Ajallisesti Rissanen oli vielä Pokkaakin sitkeämpi, sillä hän ehti pelata melkein neljä täyttä kautta AHL:ää ennen ensimmäistä NHL-otteluaan.

Ajallisesti kaikkein sitkein sissi oli kuitenkin Ari Ahonen. Hän pelasi vuosina 2001-2006 viisi täyttä kautta Albany River Ratsissa. Pelattuja otteluita kertyi 178, ja hän puki varusteet toki jopa useampaan kuin Pokka.

Jos kokoonpanoon kuuluminen otetaan huomioon, Ahosesta ei kuitenkaan tule ennätysmiestä. Hän nimittäin oli muutamaan otteeseen kakkosmaalivahtina myös New Jersey Devilsin NHL-otteluissa.