Urheiluoikeuden asiantuntija Ylelle: Kuka valitsee Venäjän jääkiekkojoukkueen?

Zinetula Biljaletdinov luotsasi Venäjän maajoukkuetta Sothsin kotikisoissa vuonna 2014. Puolivälierien nöyryyttävänä koettu tappio Suomelle johti päävalmentajan lähtöpasseihin. Tässä Biljaletdinov ohjeistaa Alexei Jemeliniä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Venäjän jääkiekkojoukkueen – tai venäläispelaajien – osallistumisesta Pyeongchangin helmikuisiin olympiakisoihin ei ole vielä varmaa tietoa. Vaikka päävalmentaja Olegs Znaroks ja pelaajat ovat mediatietojen mukaan ilmaisseet halunsa lähteä Etelä-Koreaan, jääkiekkoa koskevat samat päätökset kuin muitakin lajeja.

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste kummasteli Venäjän jääkiekkojoukkueen tilannetta Yle Urheilun haastattelussa.

Rausteen mukaan on yleinen käytäntö, että kansallinen olympiakomitea valitsee kisoihin lähtevät urheilijat. Tiistaisen päätöksen jälkeen Venäjän olympiakomitea ei voi valita ketään kisoihin, vaan KOK kutsuu venäläisiä urheilijoita kisoihin.

Nyt mielenkiintoa herättää se, mikä taho valitsee Venäjän jääkiekkojoukkueen.

– Olisi aika erikoinen tilanne, jos KOK alkaa valita pelaajia yksittäisen maan jääkiekkojoukkueeseen, Rauste huomautti.

– Uskon, että suuri joukko venäläisiä urheilijoita kutsutaan olympiakisoihin ja Venäjän jääkiekkojoukkuekin tullaan kutsumaan kisoihin. Mutta tässä tilanteessa Kansainvälisen olympiakomitean pitäisi valita tämän olympialipun alla pelaavan jääkiekkojoukkueen pelaajat, Rauste arvioi.

– Päätöksestä on alle vuorokausi. Meillä ei ole mitään lisätietoja asiasta. Monenlaista spekulointia on ollut liikkeellä. Pallo on venäläisillä, miten miesten jääkiekossa tullaan toimimaan ja mitkä ovat päätöksen seurannaiset KHL:ään ja sitä kautta Suomeenkin, Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen totesi Ylelle itsenäisyyspäivän iltana.

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio ja toimitusjohtaja Salonen ja pitävät Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) päätöstä sulkea Venäjä Pyeongchangin olympialaisista oikeana.

Päätös antaa uskoa ja toivoa puhtaille urheilijoille.

– Tämä oli oikea päätös, voimakas viesti puhtaan urheilun puolesta. Tutkimusryhmä teki (Samuel) Schmidin johdolla perusteellista työtä. Se varmistautui siitä, että valtiojohtoinen doping on tapahtunut. Kun heillä oli riitävät faktat olemassa, KOK:n hallitus teki kohtuullisen odotetun ratkaisun. Kun rikkomukset ovat vakavia, täytyy antaa tiukat sanktiot, Salonen linjasi Yle Urheilun haastattelussa.

Ritakallio oli samoilla linjoilla. Valtiojohtoisesta dopingista syytettyä Venäjää vastaa piti ottaa kovat keinot käyttöön.

– Tämä oli merkittävä päätös, erityisesti puhtaan urheilun puolesta. Tämä on tärkeää siksi, että antidopingtyö on uskottavaa pitkälläkin tähtäimellä. KOK:lla ei mielestäni ollut muita vaihtoehtoja.

Tiistain päätöksen mukaan yksittäiset venäläisurheilijat voivat saada kutsun talviolympialaisiin, jos he täyttävät tiukat kriteerit.

Urheilijoiden olympiakelpoisuudesta päättää erityinen paneeli, jonka jäsenistö kootaan maailman antidopingjärjestöistä kuten Wadasta ja DFSU:sta. Tässä vaiheessä on vaikea arvioida kuinka paljon venäläisurheilijoita kisoissa lopulta nähdään.

– Ehdot ovat tiukat paneelin käsittelyssä. Se on puhtaille venäläisurheilijoille oikeudenmukainen ratkaisu. Paneeli tekee varmasti tiukasti työtä lähiviikot ja sitä kautta urheilijoiden määrä selviää, Salonen sanoi.

Helmikuun olympiakisojen järjestäjämaa Etelä-Korea on esittänyt pahoittelunsa Venäjän kisoista sulkemisesta. Etelä-Korean urheiluministeriö totesi torstaina, että Venäjän osallistuminen olisi tärkeää tapahtuman kannalta, kertoo uutistoimisto AFP.

Ministeriö vetosi venäläisiin urheilijoihin, että he osallistuisivat Pyeongchangin olympialaisiin yksityishenkilöinä. Kansainvälinen olympiakomitea sallii venäläisurheilijoiden osallistumisen muuten kuin maajoukkueen jäseninä.