”Unelmat eivät saa romahtaa” - Teemu Ramstedt lähti kummiksi Lukon uudelle erityislasten joukkueelle

Teemu Ramstedt lähti kummiksi, kun Lukko ensimmäisenä liigaseurana otti Special Hockeyn toimintaansa. Kuva: Juha Sinisalo

Mikko Aikon sydän on salibandypallon muotoinen, mutta kuitenkin sinikeltainen. Salibandyliiton raumalainen myyntipäällikkö vastasi myöntävästi, kun häntä viime maaliskuussa pyydettiin Rauman Lukko ry:n hallitukseen.

Aikko halusi tuoda mukanaan raikkaita ajatuksia. Yhden sellaisen ansiosta Lukko lähtee nyt ensimmäisenä liigaseurana mukaan Special Hockey -toimintaan.

Kyse on erityislapsille suunnatusta jääkiekosta. Lukko haluaa tarjota harrastusmahdollisuuden alakouluikäisille tytöille ja pojille, jotka eivät normaaliin ikäkausijoukkuetoimintaan voi osallistua.

– Asia on mulle lähellä sydäntä ja olin vilkuillut, mitä Special Hockeyssä maailmalla on tarjolla, Aikko paljastaa.

Aikolla on oman perheensä kautta kosketuspinta erityislapsiin. Lastensa kautta hän on myös päässyt tutustumaan Lukon toimintaan.

– Näin, että tämä sopisi hyvin seuralle, joka on muutenkin lähtenyt uusimaan brändiään, Aikko toteaa.

– Lähtökohtaisesti kaikki lapset eivät saa elämässä kaikkia pelikortteja käsiin. Kun ottaa huomioon millainen taho Lukko on tässä talousalueella, niin miksipä ei.

Lukon Special Hockey -toiminta käynnistyy jo tänä talvena. Seura järjestää helmikuussa Lähdepellon TukiAreenalla kaksi promotapahtumaa, ja ensimmäinen jääharjoituskerta järjestetään 1. maaliskuuta.

Toimintaa ohjaavat Lukon herkkyyskausivalmentaja Janne Mäkitalon johdolla Joonas Välisalmi, Roope Elonen ja Petteri Korpi. He työskentelevät Naulan koulussa erityistä tukea tarvitsevien lasten ohjaajina ja ovat aikanaan pelanneet jääkiekkoa.

Kevätkaudella joukkueen kummina toimii Lukon hyökkääjä Teemu Ramstedt. Ensimmäiset toimintapäivät on valittu siten, että Ramstedt varmasti pääsee mukaan.

– Tämä on vähän päänavaava juttu, josta on mahdollisuus saada valtakunnallisesti isompikin juttu, Ramstedt miettii.

Mikko Aikko tunnetaan salibandymiehenä, mutta nykyään hän on myös Rauman Lukko ry:n hallituksessa. Kuva: Kimmo Mäkeläinen

Ramstedt on itse elämässään saanut kokea, että kaikki ei aina mene helpointa tietä. Hänellä diagnosoitiin vuonna 2014 Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus, josta hyökkääjä on puhunut avoimesti.

Ramstedt on antanut sairaudelle julkisesti kasvot ja puhunut siitä julkisesti esimerkiksi Ylen Inhimillisessä tekijässä.

– Mulla on erilaiset ongelmat kuin näillä lapsilla, mutta pystyn samaistumaan tiettyihin asioihin, Ramstedt huomauttaa.

– Kyse on unelmista ja niiden toteutumisesta. Jollekulle unelma on, että pääsee joukkueeseen pelaamaan. Ne ovat koko elämän kannalta tärkeitä juttuja. Unelmat eivät saa romahtaa.

Siksi Ramstedt oli heti valmis lähtemään mukaan, kun Aikko häntä aikanaan pyysi. Ohjaajina nähdään Ramstedtin lisäksi muitakin Lukon liigajoukkueen pelaajia.

Aloituskynnyksen Lukko haluaa pitää mahdollisimman matalana, ja siksi toiminta on ilmaista. Osallistujilla tulee olla luistimet, kypärä, kaulasuoja ja maila.

Minkäänlaisia diagnoosirajojakaan Lukko ei laita. Mukaan kelpaa, kunhan pystyy seisomaan luistimilla.

– Alustoja unelmille. Joukkueeseen kuuluminen tuo valtavia voimavaroja, Aikko painottaa.