U20: Ysikasien maajoukkuetaival päättyi – mitä on luvassa vuoden päästä?

Kenen kamat pakataan ensi vuoden lennolle? Kiekkoareena rakensi jo nyt joukkueen vuoden päästä pelattaviin alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin. Kuva: JP Mikola

Vuonna 1998 syntyneiden ikäluokan nuorisomaajoukkuepelit on nyt pelattu. Ikäluokka saavutti alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa keväällä 2016 MM-kullan, mutta kaksikymppisissä seinä nousi pystyyn puolivälierävaiheessa.

Ensi vuoden alle 20-vuotiaiden MM-kisat pelataan – jälleen kerran, jo neljättä kertaa peräkkäin – pienessä kaukalossa Kanadan Vancouverissa ja Victoriassa.

Kisojen pääikäluokka ovat 1999 syntyneet, joita oli tämänkin vuoden kisajoukkueessa mukana yhdeksän.

Maalivahdit Ukko-Pekka Luukkonen ja Lassi Lehtinen ovat ensi vuonnakin erittäin varteenotettavia kisapelaajia.

Puolustajista tämän vuoden kisajoukkueen toiseksi nuorimman pelaajan Miro Heiskasen kisamatkan yllä leijuu NHL:n logon muotoinen ilmapallo. Henri Jokiharju ja Urho Vaakanainen lienevät maajoukkueen käytettävissä myös tulevana vuonna.

Tämän vuoden hyökkäyksen kärkinimet Kristian Vesalainen ja Eeli Tolvanen ovat ikänsä puolesta kelpoisia kisoihin myös ensi vuonna. Erityisesti Tolvasella on kuitenkin mahdollisena myös paikka NHL-kokoonpanossa.

Muut "alaikäiset" tämän vuoden joukkueessa - Joni Ikonen, Aleksi Heponiemi ja Rasmus Kupari - ovat lähes varmoja kisapelaajia myös ensi vuonna.

Maalivahdit

Vaikka Luukkosen kisat menivätkin penkin alle, on hän silti vahvin ehdokas myös ensi vuoden kisojen ykkösvahdiksi. Myös tämän vuoden kakkosvahti Lassi Lehtinen on lähellä ensi vuonnakin kisamatkaa.

Heitä kirittävät ainakin Jokerien A-junioreissa torjuva Eetu Mäkiniemi sekä KHL-seura Kunlun Red Starin junioreissa torjuvat Conrad Mölder.

Puolustajat

Puolustusta pidettiin tänä vuonna etukäteen Suomen joukkueen isoimpana vahvuutena, mutta se osoittautui lopulta myös yhdeksi akilleen kantapääksi.

Ensi vuoden joukkueen takalinjoille on tyrkyllä pelaajia niin Pohjois-Amerikasta kuin kotimaankin kaukaloista.

Rapakon takaa junioriliigoista tänä vuonna varamiehen rooliin jäänyt OHL:ssä pelaava Eemeli Räsänen, QMJHL:ssä kiekkoilevat Saku Vesterinen ja Aleksi Anttalainen sekä yliopistosarjaan ensi kaudeksi siirtyvä Eero Teräväinen ovat mahdollisia ensi vuoden kisapelaajia.

Kotimaan kaukaloissa kisapaikkaa tavoittelevat JYPissä liigauransa tehokkaasti käyntiin saanut Anttoni Honka sekä Mestiksen LeKissä ikäluokan puolustajien piste-ennätyksiä uusiksi laittanut Tapparan Toni Utunen.

Liigassa tällä kaudella nähdyistä pelaajista myös TPS:n Olli Kaskinen, HPK:n Otto Latvala ja KooKoon Santeri Salmela ovat potentiaalisia kisapelaajia.

Hyökkääjät

Tämän vuoden kisajoukkueeseen nähden ensi vuodeksi kaivataan todennäköisesti kolmen kentällisen verran uusia nimiä kokoonpanoon.

Rasmus Kupari ja Joni Ikonen lienevät kaksi ensi vuoden neljästä pelaavasta sentteristä.

Jesperi Kotkaniemi on pelannut Liigassa pääasiassa laitahyökkääjänä, mutta kisajoukkueessa hänen roolinsa voi hyvinkin olla keskushyökkääjä - sille pelipaikalle kun ei liiemmin ole nyt tunkua.

Kärppien Jesse Koskenkorva on myös vahva ehdokas alempien ketjujen sentterin paikalle. Pohjois-Amerikasta myös USHL:ssä pelaava Santeri Virtanen kamppailee samasta paikasta.

Lähes varmoja kisapelaajia tänä vuonna ulosjääneistä laitahyökkääjistä ovat OHL:ssä kovaa tulosta tekevät Linus Nyman ja Sami Moilanen sekä Mestiksessä pelaava Jesse Ylönen.

Kevään 2017 alle 18-vuotiaiden MM-hopeajoukkueesta myös työteliäs Aarne Talvitie on vahva ehdokas kisajoukkueeseen, kuten myös USHL:ssä Eeli Tolvasen entisessä joukkueessa pelaava Sampo Ranta.

Vuotta nuoremmasta ikäluokasta Kuparin ja Kotkaniemen lisäksi kisajoukkueeseen on tyrkyllä Niklas Nordgren, joka on esiintynyt edukseen jo HIFK:n edustusjoukkueessakin.

Alempien ketjujen duunariosastolle ovat tarjolla myös muun muassa HIFK:n Teemu Engberg, HPK:n Olli Maansaari sekä Tapparan Santeri Aalto.

Kokoonpano

Vaikka vuoden 2019 kisojen alkuun on vielä lähes vuosi aikaa, voi lopullisella kokoonpanollakin jo spekuloida. Alla Kiekkoareenan näkemys ensi vuoden kisajoukkueesta nykytiedon perusteella.

Kristian Vesalainen - Joni Ikonen - Eeli Tolvanen
Aleksi Heponiemi - Jesperi Kotkaniemi - Jesse Ylönen
Linus Nyman - Rasmus Kupari - Sampo Ranta
Sami Moilanen - Santeri Virtanen - Aarne Talvitie
Jesse Koskenkorva

Miro Heiskanen - Urho Vaakanainen
Henri Jokiharju - Eemeli Räsänen
Toni Utunen - Anttoni Honka
Saku Vesterinen

Ukko-Pekka Luukkonen
Lassi Lehtinen
Eetu Mäkiniemi